Professor: Finanskrisen er allerede på vej tilbage

Anerkendt professor forudsiger, at finanskrisen vender tilbage i april næste år.

For risikovillige investorer er en af de ting, der får anerkendt professor til at tro på ny finanskrise. Foto: Thomas Borberg

Boligbobler, en usikker kinesisk økonomi og for risikovillige investorer er bare nogle af de faktorer, som får økonomiprofessor Arturo Bris til at forudse, at en ny finanskrise vil bryde ud allerede i april næste år. 

Arturo Bris er professor på den anerkendte business-skole IMD i Schweiz og leder af World Competitiveness Center. Ifølge ham er der hele otte grunde til, at vi meget snart kommer til at opleve endnu en finanskrise. Det skriver Politiken.

"Selv om mange økonomier ser ud til endelig at være på vej tilbage fra finanskrisen i 2008, bør vi ikke stille os tilfredse. Alt for ofte lærer vi ikke af historien og undlader at handle, når vi står over for en krise, som vi ved er nært forestående," sagde Arturo Bris ved en høring i Lausanne i Schweiz for nylig.

Aktiemarkederne gør dansk professor nervøs

Den anerkendte professor er nervøs for en ny boble på aktiemarkedet, krise i den kinesiske økonomi, en energikrise, en ny boligboble, for risikovillige investorer, krig og konflikter rundt om i verden, øget fattigdom og inflation.

Den danske professor i finansiering på Copenhagen Business School, Jesper Rangvid, der bl.a. har været formand for Rangvid-udvalget, der sidste år fremlagde en rapport med årsagerne til finanskrisen i Danmark, giver sin kollega ret i nogle af punkterne.

"Helt generelt er jeg ikke så bange som min spanske professor, for man må trods alt sige, at økonomien i Europa og især i USA er begyndt at vise tegn på mere stabil vækst. Men arbejdsløsheden er stadig et problem, vi ikke for alvor har fået gjort noget ved, og det er alvorligt. Jeg er også enig i, at situationen på aktiemarkederne minder en del om det, vi så forud for finanskrisens udbrud i 2009, og det er meget bemærkelsesværdigt", siger Jesper Rangvid, til Politiken.

Boligbobler i Tyskland, Canada og Norge

Han holder også selv øje med den økonomiske situation i Kina, hvor bankerne risikerer at blive ramt af en alvorlig krise. Derudover mener Jesper Rangvid, at boligbobler kan blive et problem i nogle lande.

"Lande som Tyskland, Canada og Norge kan helt sikkert få problemer, men jeg tror ikke, at det udløser en verdensomspændende krise. Lande som Spanien, hvor boligboblen havde meget alvorlige følger, har jo nærmest de modsatte problemer i dag, så billedet er ikke entydigt," siger han.

Latterligt at datere krise

Der er også nogle punkter, hvor Jesper Rangvid er meget uenig med Arturo Bris.

»Er der noget, vi har lært af det arbejde (Rangvid-rapporten - red.), er det, at det er svært at forudse timingen i en krise. Så at datere en ny krises start til april måned næste år, finder jeg tæt på latterligt, selv om jeg har stor respekt for min spanske kollega. Selvfølgelig kan han få ret, men det vil i givet fald være mere held end resultatet af en præcis forudsigelse," siger Jesper Rangvid.

Arturo Bris' forudsigelse af en ny krise kommer i forlængelse af situationen i Tyskland. Tysklands økonomi, som ellers under krisen har været en af de økonomier, som har drevet væksten frem, er i de seneste måneder gået ned i gear. Her er en af årsagerne krisen i Ukraine.

Læs også