Top 1 pct. er endnu rigere end man troede

Påstanden om, at den rigeste 1 pct. i USA lægger beslag på 30 pct. af velstanden, kan være en underdrivelse.

En ny undersøgelse viser, at de rigeste amerikanere er endnu rigere, end tidligere undersøgelser viser.  Foto: Isaac Brekken/AP

Påstanden om, at den rigeste 1 pct. af husholdningerne i USA lægger beslag på 30 pct. af velstanden er, ifølge et arbejdspapir udfærdiget af Den Europæiske Centralbank, en underdrivelse.

Det skriver Bloomberg News, der henviser til en undersøgelse lavet af senioranalytiker Philip Vermeulen hos Den Europæiske Centralbank.

Senioranalytikeren har i sin undersøgelse medtaget data, der tidligere har været udeladt, og den nye undersøgelse viser, at den rigeste 1 pct. af husholdningerne ejer 35 til 37 pct. af velstanden.

Underdrevet rigdom

Det er mere end de 34 pct., som den amerikanske centralbanks undersøgelse i 2010 indikerede. Vermeulen har blandt andet benyttet sig af data fra Forbes milliardærliste til at give nye estimater for fordelingen af rigdom i USA og ni europæiske lande.

Vermeulen skriver, at de rige husstande har en langsommere responsrate på undersøgelser af deres aktiver, så derfor er de undervurderede.  

- Vores viden om fordelingen er ikke helt perfekt. Resultaterne indikerer tydeligt, at undersøgelsesestimaterne over rigdom for toppen sandsynligvis er undervurderet, skriver Vermeulen ifølge Bloomberg News, der pointerer, at arbejdspapiret repræsenterer forfatterens synspunkter og ikke Den Europæiske Centralbanks.

Læs også