Kan man blive iværksætter på to måneder?

Nyt eksperiment skal få flere iværksættere til at få succes.

Serieiværksætteren Jonathan Løw vil sammen med virksomheden Listen Louder starte et nyt eksperiment, som skal skabe nye iværksættervirksomheder.  Tegning: Rasmus Sand Høyer

I Silicon Valley går et par unge iværksættere rundt og banker på husdøre. Bag dørene bor de lokale rigmænd. De unge kommer nu med et noget alternativt forslag: Når I er ude at rejse, må vi så flytte ind?

De unge får et 'ja' og flytter ind i de store villaer. Herefter går de ned til den lokale Ferrariforhandler. De vil gerne låne en Ferrari, for de skal jo kunne køre standsmæssigt rundt til deres møder.

Historien ender med, at de unge får lov til at låne en af de fornemme biler, og gruppen bliver kendt som 'Ferrariiværksætterne'. 

Projekt i dansk skala

Det er fem-seks år siden, at den danske serieiværksætter Jonathan Løw første gang hørte om 'Ferrariiværksætterne', da han selv var i Silicon Valley, hvor han havde startet en virksomhed.

Nu vil han forsøge at skabe et lignende koncept i Danmark.

Tre forskellige steder i landet vil Jonathan Løw og hans virksomhed Listen Louder stille tre lejligheder til rådighed til en gruppe iværksættere, som skal flytte ind i lejlighederne i to måneder. Her skal de bo og arbejde sammen, og målet er, at de på to måneder får stablet en virksomhed på benene.

”Man behøver ikke nødvendigvis at have en konkret idé, men man skal have drivet til at ville være iværksætter og have lyst til at arbejde sammen med andre iværksættere om en virksomhed, som ikke findes i forvejen,” siger Jonathan Løw til epn.dk.

Tre, to, én. Nu! 

”Tre, to, én. Nu!” er navnet på projektet, som tager udgangspunkt i tre lejligheder, to måneder og én fælles drøm.

Projektet er en del af Danmarks Vækst- og Iværksætteruge i uge 47, som Erhvervsstyrelsen står bag. Det er 7. gang, at Vækst- og Iværksætterugen bliver afholdt, og i år er det med flere end 200 arrangementer for især unge iværksættere rundt omkring i landet.

Erhvervsstyrelsen støtter ”Tre, to, én. Nu!”-projektet med 100.000 kr. Projektet er sammen med to andre projekter blevet udvalgt som et kreativt og innovativt tiltag, som skal styrke Vækst- og Iværksætterugen.

"Konkret og handlingsorienteret"

Jonathan Løw er ikke i tvivl om, hvorfor det netop er dette projekt, som Erhvervsstyrelsen har lagt penge i.

”Det er meget konkret og handlingsorienteret. Tit når man snakker om iværksætteri herhjemme, så handler det om høje skatter og dårlige rammevilkår. Her ser vi på, hvad det egentlig er, man har brug for som iværksætter. Man har brug for nogle rammer, et godt team, erfaring, folk til sparring og tid. Alle de elementer indgår i det her projekt,” siger Jonathan Løw.

Der skal sættes iværk

Han peger på, at det ofte handler om foredrag, workshops og konferencer, når man forsøger at gøre noget ved iværksætteri herhjemme.

”Jeg vil gerne lave noget, hvor vi rent faktisk sætter noget i værk,” siger Joanathan Løw.

I øjeblikket kan man ansøge om at være med i projektet. Det er et krav, at man kan hive to måneder ud af kalenderen, hvor man flytter ind i en af lejlighederne, men man behøver ikke at have erfaring med iværksætteri.

45 mentorer tilknyttet

Iværksættergrupperne får ikke stillet kapital til rådighed til at starte virksomhederne. Til gengæld får de huslejen betalt, og de får omkring 45 mentorer tilknyttet.

Mentorerne er selv succesfulde iværksættere, advokater eller andre, som kan hjælpe med gode råd, når grupperne løber panden mod en mur.

”Mentorerne vil dedikere noget tid, så de kommer til at være sammen med iværksætterne på ugentlig basis. Det er folk med forskellige kompetencer, så iværksætterne har adgang til gratis og hurtig hjælp, så snart de har brug for det,” siger Jonathan Løw.

"Mindre skat, mere praksis"

Indtil nu har omkring 15 personer ansøgt om at være en del af projektet. Jonathan Løw håber, at det tal vil komme over 100, inden ansøgningsfristen udløber den 5. september.

Jonathan Løw lægger ikke skjul på, at projektet er et eksperiment. Hvis eksperimentet lykkedes, bør man se nærmere på idéen, mener han.

”Hvis det her viser sig at være en bæredygtig måde at starte virksomheder op på, så er det helt sikkert noget, som vi skal gøre igen. Vi skal snakke lidt mindre skat og rammevilkår og lidt mere praksis,” siger Jonathan Løw.  

BRANCHENYT
Læs også