Lundbeck-direktør: Jeg kan ikke brokke mig

Trods lavere top- og bundlinje end ventet er Lundbecks finansdirektør tilfreds.

Pressefoto: Lundbeck

Lundbecks resultat for andet kvartal 2014 lod noget tilbage at ønske set ud fra analytikernes forventninger, men den finansielle performance fra kvartal til kvartal er ikke det afgørende i de her år. Det er et af hovedbudskaberne fra Lundbecks koncernfinansdirektør, Anders Götzsche.

Salget af nye produkter udvikler sig fortsat positivt og stod i andet kvartal 2014 for en fremgang på 32 pct. til 1.014 mio. kr. og hele 41 pct. målt i lokal valuta. Mere interessant er det imidlertid, at Lundbeck ser ud til at have fået en god start på den store amerikanske lancering af blockbusterkandidaten, depressionsmidlet Brintellix, som Lundbeck og den japanske samarbejkdspartner Otsuka lancerede tilbage i januar 2014. Salget landede i kvartalet på 38 mio. kr., hvilket er lidt bedre end de 35 mio. kr., som analytikerne havde forventet.

Jeg noterer mig, at salget af Brintellix overrasker analytikerne i den positive retning?

”Vi er tilfredse med lanceringen. Vi har mere end 120.000 udskrevne recepter, og den konstante feedback fra læger og patienter er, at lægemidlet er effektivt. Det har stort set ingen bivirkninger, og det er meget sikkert. Vi modtager mange uopfordrede mails fra patienter, der siger, at det her gør en forskel, også i forhold til andre antidepressiver,” siger Anders Götzsche, koncernfinansdirektør i Lundbeck, til MedWatch og tilføjer:

”Det er lige præcis det, der gør, at vi tror på, at vi kan skabe en ny blockbuster med de her 5-10 mia. kr. i salg. Det er en ny virkningsmekanisme, og det har stort set ikke nogen bivirkninger. Der er rigtig mange patienter inden for depression, som ikke er velbehandlede, og det er det marked, vi gerne vil gå efter. Derfor synes vi, det har været en tilfredsstillende lancering, som vi glæder os til at accelerere i andet halvår,” påpeger Anders Götzsche.

Nye lægemidler i fremgang

Et andet af de nye lægemidler, som også fortsat viser fremgang er epilepsimidlet Onfi, hvor salget i andet kvartal steg med 90 pct. til 217 mio. kr.

Generelt klarer gruppen nye produkter sig godt. Det er vel lyspunktet i regnskabet, sådan som jeg ser det, specielt hen hensyn til Onfi?

”Onfi går jo fantastisk, og vi har stadigvæk god vækst i USA. Det sammenholdt med at vi jo lavede et virksomhedsopkøb i andet kvartal og fik Northera, som vi skal lancere i september eller oktober, vil sammen med Abilify Maintena og Brintellix accelerere væksten yderligere i USA,” siger Anders Götzsche og tilføjer:

”Vi er rigtig tilfredse med den vækst, vi ser i USA, og nu glæder vi os til at få lanceret Abilufy Maintena på de store markeder i Europa, på internationale markeder og samtidig også få turbo på Selincro, hvor vi lancerer på nogle af de store markeder i Europa i løbet af andet halvår. Så andet halvår bliver enormt spændende ud fra et lanceringssynspunkt,” siger han.

Skuffende bundlinje, men ikke afgørende

Lundbeck måtte notere en indtjening på 144 mio. kr. for andet kvartal 2014, og det var noget under analytikernes forventninger om et resultat på 230 mio. kr. Lundbeck er i disse år hårdt ramt af en række afgørende patentudløb, og derfor er medicinalselskabet stærkt fokuseret på at få en langt bredere portefølje af lægemidler, så man undgår at komme i en lignende situation i fremtiden. Kort sagt går strategien ud på, at man vil fordele salget på langt flere forskellige lægemidler, end hvad man tidligere har været vant til.

Det er vel generelt for jeres nuværende situation, at det handler mere om produktlanceringer snarere end jeres finansielle performance fra kvartal til kvartal. Det er jo forventet, at der ikke er voldsom stor indtjening i hverken 2014 eller 2015?

”Ja, du har fuldstændig ret. Vi har truffet et strategisk valg, hvor det er vigtigt for os at have en bred portefølje af nye lægemidler og få lavet globale lanceringer. Det investerer vi tungt i, men det er også det, der skal give os langsigtet vækst. Det er vores fokus snarere, end hvad det enkelte resultat for en given periode er,” siger Anders Götzsche.

Jeres indtjening ligger noget under analytikernes forventninger. Hvad er årsagen til det?

”Hvis man ser i forhold til konsensus, så er det marginalt i forhold til konsensus i markedet. Vi leverer 843 mio. kr. i første halvår, og vi har en samlet indtjeningsforventning på 0 til en halv milliard kr. Vi har sagt, at vi skulle levere al indtjening i første halvår, og det har vi gjort. Samtidig har vi udvidet antallet af strategiske muligheder, så jeg hænger mig ikke i en marginal afvigelse fra et estimat i markedet. Det er ikke afgørende for Lundbeck,” siger Anders Götzsche, inden den afsluttende bemærkning:

”Det afgørende er, at vi har skabt to nye muligheder i og med, at vi jo har indsendt registreringsansøgning for Brexpripazole til behandling af skizofreni og depression. Det er et lægemiddel, som også kan blive en blockbuster, hvor vi tror på mere end 5 mia. kr. Jeg synes, det har været et meget solidt og tilfredsstillende kvartal, og jeg vil ikke kunne tillade mig at brokke mig over det som finansdirektør, siger Anders Götzsche.

Lundbeck landede i andet kvartal 2014 en omsætning på 3.448 mio. kr.

Læs også
Top job