Sådan vokser din opsparing - risikofrit

Der kan være meget at hente, hvis din opsparing står på lavtforrentede konti.

Foto: Niels Bo Bojesen

Danskerne har i gennemsnit en opsparing på 149.000 kr. i banken. Ud af det beløb er 92.000 kr. i gennemsnit placeret på en lavtforrentet bankkonto, fortæller Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom i Nykredit.

Renten er i øjeblikket meget lav, og det er derfor svært at få en særlig høj indlåndsrente. Han peger på, at folk kunne få et væsentligt større afkast, uden risiko vel og mærke, ved at binde deres opsparing i enten en kort eller længere periode.

"Hvis du har penge i banken, som du ikke skal bruge nu og her, kan du binde dem i 1, 2 eller 3 år, og så vil du få en væsentlig højere rente. Du er stadig dækket af de samme garantier, som hvis det var en almindelig lønkonto," siger Johan Juul-Jensen.

Invester i aktier uden risiko

Johan Juul-Jensen fortæller, at man i øjeblikket oplever, at rigtig mange danskere søger en placering til deres penge, hvor de ikke løber nogen risiko.

Hvis man ikke vil investere i aktier, da der er risiko for at tabe penge, så tilbyder flere banker nu en opsparingsmulighed, som de hos Nykredit kalder Aktiekonto. Så tænker man måske, at det lyder af risiko, men virkligheden er en anden.

"Det er en indlånsform, hvor afkastet afhænger af en kurv med forskellige aktier. Men skulle afkastet blive negativt, mister du ingen penge, så får du bare 0 pct. i rente. Stiger de med 15 pct., så får du 15 pct. i afkast. Her binder man sig typisk i 3 år," siger Johan Juul-Jensen.

Renover din bolig

Et alternativ til bankprodukterne kan være at investere i en energirenovering af din bolig, mener Johan Juul-Jensen.

En energirenovering er, når man for eksempel skifter sine gamle vinduer ud med nogle mere energivenlige vinduer. På den måde falder udgifterne til opvarmning af boligen.

Og ifølge Johan Juul-Jensen er energirenoveringer en god idé for både pengepungen, fordi udgifterne til varme falder, men også hvis man på et tidspunkt skal sælge sin bolig.

"Vi hører fra ejendomsmæglerne, at energivenlige huse vægter rigtig højt, når folk skal købe bolig. De fleste ved godt, hvad det koster at varme boligen op på en vinterdag, så det sætter helt sikkert din bolig i højere kurs, hvis du skal sælge det," siger Johan Juul-Jensen.

Læs også
Top job