Spækhugger skræmmer gæsterne væk

En populær dokumentar på Netflix har gjort ondt i amerikanske Seaworld.

Dokumentaren 'Blackfish' sætter fokus på forholdene for spækhuggere i fangenskab.

Den kritiske dokumentar 'Blackfish', der bl.a. kan ses på Netflix, har fået konsekvenser for den amerikanske kæde af forlystelsesparker, Seaworld.

Dokumentaren ser kritisk på forholdene for spækhuggere i Seaworld og har især fokus på spækhuggeren Tilikum, der har været involveret i flere ulykker, der har kostet menneskeliv - heriblandt en ansat i Seaworld.

Ledelsen i Seaworld har længe fastholdt, at dokumentaren ikke ville få betydning for virksomheden, men det viste sig ikke at holde stik. Det fremgik af Seaworlds kvartalsregnskab, der blev fremlagt i denne uge.

Regnskabet fik aktiekursen til at falde med 33 pct.

Det skriver The Guardian.

Besøgende bliver væk

Sidste år trådte Seaworld ind på børsen og rejste 702 mio. dollars. Det skete, før 'Blackfish' blev udsendt til offentligheden.

Kursfaldet skyldes et fald i antallet af besøgende i den ellers populære amerikanske forlystelsespark. Det gav selskabet en indtægt på 405 mio. dollars, hvilket var 40 mio. mindre end forventet.

Regnskabet skuffede de analytikere, der følger selskabet.

"Op til i dag har vi været villige til ... at tage Seaworld på ordet, når de har oplyst, at der ikke ville være nogen mærkbar effekt af den negative presse. Men dette regnskab er væsentligt værre end de tidligere," sagde analytikeren Tim Nollen fra Macquarie til The Guardian i en kommentar til Seaworlds seneste regnskab.

Udløste protester

'Blackfish' er blevet rost til skyerne af anmeldere og har været genstand for massiv debat om forholdene i Seaworld.

Dokumentaren blev vist på CNN i oktober sidste år og nåede op på 21 mio. seere i USA. Den har også været populær på Netflix, der dog ikke offentliggør seertal.

Efter udsendelsen af dokumentaren har der været protester ved Seaworld i både Florida og San Diego, og flere musikere, der har skullet optræde i forlystelsesparken har ifølge The Guardian aflyst.

Fører et korstog

De statslige myndigheder i Californien har taget problemstillingen om spækhuggere i fangenskab, der bruges til optrædener, op til overvejelse.

Der kan dog gå op til 18 måneder, før en endelig afgørelse foreligger.

I dokumentaren medvirker en række tidligere Seaworld-ansatte, der kritiserer forlystelsesparken for at negligere sikkerheden i arbejdet med spækhuggere.

En af de medvirkende har efterfølgende kritiseret dokumentaren i hårde vendinger for at være misvisende.

"Folkene bag 'Blackfish' fører an i et korstog mod Seaworld og zoologisk pleje i al almindelighed. Det sker i det perfekte ægteskab mellem sensationshungrende dyrerettighedsaktivister og misfornøjede tidligere Seaworld-ansatte," siger den tidligere Seaworld-træner Mark Simmons til CNN.

Læs også