Banker lader til at have opbrugt ja-kvoten

Særligt byggevirksomheder får ofte nej, når de opsøger banken.

Det er de færreste bygge- og anlægsvirksomheder, som ender med at gå fra banken eller realkreditinstituttet med et lån, når de søger om hjælp til eksempelvis udvikling og drift.

Det viser en ny opgørelse, som Ase har lavet for Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Det er bestemt ikke overraskende, at mange virksomheder får et afslag. Bankerne er meget tilbageholdende med at sige ja. De skal holde kapital hjemme, når de låner ud, og i den forbindelse kigger de selvfølgelig på virksomhedernes egenkapital og resultater, men vi appellerer til, at de i højere grad kigger fremad. At byggebranchen i en svær krisetid har oplevet røde tal på bundlinjen, bør ikke forfølge dem, siger Jacob Thiel, cheføkonom hos Håndværksrådet.

Ja-kvoten er opbrugt

Også hos Dansk Byggeri oplever man, at lånekrisen fortsat præger virksomhedernes hverdag

- Vi mener endnu ikke, at kreditsituationen har fundet det rigtige leje, men vi er så småt på vej. Der er fortsat en udfordring i, at dem, der bør få ja, får det. Samtidigt står det klart, at vi ikke skal tilbage til den måde, vi tidligere lånte på. Dengang fik for mange et ja, men nu er vi så gået fra en grøft til en anden. Heldigvis ser vi ikke tegn på, at det bliver værre, siger Torben Libourius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Han mener, at bankerne fortsat er for restriktive, men samtidigt fremhæver han, at bygge- og anlægsbranchen i højere grad skal indstille sig på, at finansiering skal hentes hjem ad andre veje. Det gælder blandt andet via crowdfunding og erhvervsobligationer.

BRANCHENYT
Læs også