Priskrig: Billigere boliglån på vej

Nykredit lancerer tirsdag nyt billigt alternativ til F1-lånet.

Der er krig om de billige lån hos realkredit-giganterne. Fotos: Simon Fals/Jens Dige

Der er kamp om boligkunderne i realkreditsektoren.

Nykredit, der sammen med Totalkredit sidder på 47 pct. af privatkunderne, lancerer tirsdag et nyt lån.

Fakta
Det populære F1-lån har fået en afløser. Hos Realkredit Danmark, hedder det "FlexKort" hos Nordea Kredit "Kort Rente-lån."
  • Lånet er baseret på en tre-årig obligation, men renten fastsættes to gange om året – 1. januar og 1. juli.
  • Rentefastsættelsen sker automatisk.
  • Der kan vælges afdragsfrihed fra kvartal til kvartal.
  • Lånet refinansieres første gang den 1. juli 2016.
  • Foreløbig kan lånet fås hos Realkredit Danmark og Nordea Kredit.

"Vi kommer med et variabelt forrentet lån, som bliver billigere og bedre end F1-lånet," siger koncerndirektør i Nykredit, Søren Holm.

Det nye lån bliver ifølge Søren Holm et modstykke til de nye FlexKort og Kort Rente lån hos henholdsvis Realkredit Danmark og Nordea Kredit.

Det kan udløse en regulær priskrig, mener direktør for den uvildige bankportal Mybanker, John Norden.

Krig på gebyrer

"Der er absolut kamp om kunderne. I et marked, hvor udlånsvæksten er meget begrænset totalt set, er der kamp om de kunder, der er. Det betyder, at man er nødt til at komme med en god pris, og det er vist definitionen på en priskrig," siger John Norden.

Han mener, at det nye billige lån fra Nykredit skal ses som et direkte modsvar til Jyske Bank og BRFkredits billige produkter.

"Jyske Bank og BRFkredits position irriterer Nykredit, som bliver nødt til at komme med konkurrencedygtige produkter for at holde på kunderne. Reelt er det en konkurrence på lånets gebyrer, som i dag udgør op mod 80 pct. af låneomkostningerne," siger John Norden.

Godt nyt for boligkunder

Han uddyber desuden, at priskrigen er godt nyt for kunderne, men knapt så godt for pengeinstitutterne, fordi markedet ikke udvikler sig. Det vil lægge pres på marginalerne og gøre realkreditinstitutternes indtjening sværere.

Den nye type lån har distanceret F1-lånene, fordi de er baseret på obligationer med tre års løbetid, men får ny rente hvert halve år. Derfor er de nye lånetyper mere oplagte for de risikovillige boligkunder, der tidligere valgte F1 lån.

I sammenligningen er ikke medtaget Jyske Banks nye boliglån, der ikke kan sammenlignes med realkreditlån, da der er specielle betingelser knyttet til dem.

Læs også
Top job