Yellen: Ingen simpel opskrift på den rette pengepolitik

Der findes ingen simpel opskrift på den rette pengepolitik lige nu. Det siger centralbankchef Janet Yellen fredag i sin meget imødesete tale ved centralbankchefernes årlige økonomiske symposium i Jacksom Hole, Wyoming, ifølge Bloomberg News.

USAs øverste centralbankchef, Janet Yellen. Foto: Paul Beaty/AP

Hun gentager samtidig, at arbejdsmarkedet fortsat er præget af et efterslæb, eller en træghed. Også selv om økonomien har gjort betydelig fremskridt siden recessionen, der ramte beskæftigelsen med hårdeste styrke siden den store depression i starten af tredverne.

Samtidig understreger Yellen meldingen fra centralbankens seneste rentemøde om, at arbejdsmarkedet trods forbedringerne stadig er præget af en "betydelig underudnyttelse af arbejdskraft."

Talen virker i det hele taget meget på linje med de seneste meldinger fra banken, og på finansmarkederne har den foreløbigt kun givet anledning til små udsving.

Det amerikanske aktiemarked har rettet sig fra et beskedent fald til en beskeden stigning, og den 10-årige amerikanske rente er stort set uændret omkring 2,41 pct., hvilket er stort set uændret fra torsdag.

Dollar handler i 1,3257 dollar for en euro og er let svækket fra 1,3270 kort, før Yellen gik på talerstolen.

Centralbankchefens meldinger virker også balancerede i forhold til markedets forventninger om en renteforhøjelse omkring midten af 2014. Blandt andet siger Yellen, at hvis banken fastholder den lempelige pengepolitik, indtil der opstår et opadgående pres på inflationen, risikerer den, at det bliver nødvendigt at foretage bratte og forstyrrende indgreb senere.

Stramning kan hæmme arbejdsmarkedet

På den anden side, kan en stramning af pengepolitikken, så snart inflationen nærmer sig målet på 2 pct., muligvis forhindre arbejdsmarkedet i at komme sig helt oven på den økonomiske nedtur, lyder det også fra Yellen.

- Markedet havde frygtet, at der måske ville komme en konkret melding om, at rentestigningen, som ventes i USA, var fremrykket. Men det kom ikke. Det var mere lidt på det ene side og lidt på den anden side, forklarer senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

BRANCHENYT
Læs også