Gammel Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Eks-kæresten kan løbe med forældrekøbet

Få styr på reglerne, hvis barnet bor i lejligheden med kæresten, advarer boligadvokater.

Salget af forældrekøbte lejligheder boomer, og er man hoppet med på vognen, bør man være opmærksom på særlige regler, hvis barnet deler lejligheden med andre.

Fakta

Det skal du være opmærksom på, hvis du lejer ud til børn med påhæng:

  • Skriv en lejekontrakt - den skal alligevel bruges til at søge boligstøtte.
  • Lav en skriftlig aftale, der sikrer, at barnet har retten til at bo i lejligheden.
  • Boligstøttens størrelse afhænger af husstandens samlede indkomst. En bofælles indkomst skal altså regnes med.
  • Sælger du lejligheden til barnet, må du sælge til den offentlige ejendomsværdi +/- 15 pct. eller til mæglers vurdering, uden at barnet skal betale skat af det eventuelle gavebeløb på 59.800 kr.

Kilde: Advodan

"Der er mange ting, man måske ikke tager højde for, når man går ind i det her. Måske bor barnet i lejligheden i mange år, måske flytter en kæreste ind, og de får børn, som så bliver tungen på vægtskålen i en sag om, hvem der skal blive boende, hvis det ikke holder. Det hele handler om, at vi skal aftale som venner, hvordan vi skilles som fjender," siger advokat Kristina Søgaard fra Advodan.

Sagen er, at kærestepar, som har boet sammen i mere end to år, begge har lige meget ret til at blive boende i lejligheden, hvis de går fra hinanden. Samme regel gør sig gældende, hvis man bor to sammen, og begge har skrevet under på lejekontrakten.

Og der er god grund til, at den anden part skulle blive boende. Særligt i de større byer kan det være meget svært at finde lejligheder med huslejer, der matcher forældrekøb.

"Huslejen i en forældrekøbt lejlighed er som regel meget attraktiv, og det kan være vanskeligt at finde noget, der er lige så godt til prisen. Derfor er det bestemt ikke sikkert, at kæresten frivilligt vil opgive boligen, selvom forholdet er gået i stykker", siger Kristina Søgaard.

"Situationen er måske også, at man starter med at bo sammen med en ven og på et tidspunkt møder en kæreste. Så vil man måske gerne have vennen ud og kæresten ind, og her er det altså en rigtig god ide, at vilkårene på forhånd er ridset op, for vennen kan blive voldsomt presset af de høje huslejer, vi ser i nogle byer," siger hun.

Hun anbefaler derfor, at man i god tid sikrer sig, hvem der har retten til lejligheden, hvis tilfældet skulle ske.

"Jeg anbefaler, at man sørger for at lave en skriftlig aftale sammen med lejekontrakten, hvor jeres barn og bofællen skiver under på, at det er jeres barn, som har retten til at blive boende i lejligheden. På den måde undgår I at havne i problemer", forklarer Kristina Søgaard.

Læs også