Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danske aktier overhalet på dukseplads

Trods økonomiske kvaler og en økonomi i recession skyder de brasilianske aktier frem.

Mens den brasilianske økonomi som helhed udvikler sig svagt og efter to kvartaler med negativ vækst befinder sig i en såkaldt teknisk recession, hvor væksten er negativ, så ser det anderledes positivt ud for nationens aktiemarked.

De brasilianske aktier målt på det toneangivende Bovespa-indeks slog ikke blot alle andre i august med en vækst på lige under 10 pct., men satte sig samtidig på tronen som de mest givtige i årets første otte måneder.

Det er netop kombinationen af utilfredshed med den nuværende ledelse, håb om udskiftning, forandring og reformer som sammen med meget lave investorforventninger i starten af året, har givet de gode afkast.

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

Med et afkast på mere end 20 pct. blev de danske aktier overhalet, selvom C20cap-indekset alene i år er skudt frem med imponerende 16 pct., mens C20 ligger på 19 pct. vækst i år.

Ifølge investeringsbanken Nordnets økonom Per Hansen skal forklaringen findes i utilfredshed med landets udvikling under den nuværende præsident Dilma Rousseff.

Til efteråret venter et valg, og det bliver groft sagt spekuleret i en udskiftning på den vigtige præsidentpost.

"Det er netop kombinationen af utilfredshed med den nuværende ledelse, håb om udskiftning, forandring og reformer som sammen med meget lave investorforventninger i starten af året, har givet de gode afkast. Udenlandske investorer har i stort omfang spekuleret i en dårlig økonomisk udvikling, som også er indtrådt," mener Per Hansen.

Det er blot få dage siden, at Brasilien kunne melde om en negativ vækst på 0,6 pct. i andet kvartal. Dermed fortsætte de svære økonomiske kvaler for nationen.

Problemet er ikke mindst, at inflationen er høj, og det har end ikke en høj rente været i stand til at ændre på.

"Den høje inflation har hæmmet indtjeningsmulighederne for en række selskaber, hvis salgspriser bliver holdt kunstigt nede af politiske og noget nær planøkonomiske dekreter. Virksomhedernes inputpriser stiger uden muligheder for at sende disse stigninger videre til kunderne. Det udhuler indtjeningen," lyder det fra Per Hansen.

Ser man på Bovespa-indeksets udvikling siden bunden i marts, er der tale om en stigning på hele 36 pct. frem til i dag.

BRANCHENYT
Læs også