Privatøkonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Her sidder boligejerne fast

Der er kommet mere gang i boligmarkedet. Men der er stadig sorte pletter. Se dem her.

Thomas Borberg

Der bliver solgt flere boliger i Danmark. Men mange steder hænger boligejere stadig fast i deres boliger. Over 4.000 danskere har i dag et parcelhus, en ejerlejlighed eller et sommerhus, der forgæves har stået til salg i mere end tre år.

Der er lyspunkter, viser en analyse, som Realkredit Danmark har foretaget baseret på salgstallene fra ejendomsmæglerkæden Home. Tallene plejer at være en præcis indikator for, hvordan det går på boligmarkedet.

Ser vi på årets første syv måneder i forhold til samme periode året før, er handelsaktiviteten blevet løftet med næsten 15 pct.

"Der er fremgang over hele linjen - der er således blevet solgt flere sommerhuse, parcelhuse og ejerlejligheder i forhold til 2013," lyder det fra manden bag analysen, cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Sammenligner man med den gennemsnitlige handelsudvikling i de seneste 10 år, har aktiviteten ligget 18 pct. under det gennemsnit i årets i årets første syv måneder.

Tættest på et mere "normalt" leje er aktiviteten på markedet for ejerlejligheder, som befinder sig 10 pct. under det historiske gennemsnit, mens sommerhuse er længst væk med 23 pct. under gennemsnittet.

"Forskellige prisstatistikker har efterhånden i noget tid bekræftet at boligmarkedet er i bedring med stabile til svagt stigende huspriser, mens markedet for ejerlejligheder har oplevet en relativ høj prisvækst de seneste år. Vi kan med tallene endvidere konstatere, at bedringen i handelsaktiviteten på boligmarkedet synes at være fortsat med tiltagende styrke fra et lavt udgangspunkt," konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

Fremgangen er størst på markedet for ejerlejligheder, hvor aktiviteten er blevet løftet med næsten 30 pct. På parcelhusmarkedet er aktiviteten skudt i vejret med næsten 10 pct., og sommerhusmarkedet kan "kun" fremvise en fremgang på 3,5 pct.

"Handelstallene understøtter dermed den udvikling, vi også ser i andre indikatorer for boligmarkedet - markedet for ejerlejligheder har førertrøjen på, herefter følger parcelhusmarkedet, mens sommerhusmarkedet i højere grad knager i fugerne," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Her ligger de sorte pletter

Over 4.000 danskere har i øjeblikket haft deres bolig til salg i over tre år. De er fordelt over det meste af landet.

Alt tyder på, at det bliver tredje år i træk siden bunden i 2011, at der handles flere boliger. Siden da har handelsaktiviteten løftet sig med næsten 25 pct. På trods af de senere års pæne fremgang i handelsaktiviteten er der dog stadig ikke tale om et højt aktivitetsniveau på boligmarkedet, understreger Christian Hilligsøe Heinig.

Han betegner situationen som en "skrøbelig stabiliseringsfase, men der er nu mere sikre tegn på, at boligmarkedet har fået det bedre og er blevet mere robust.

"Der er næppe tvivl om, at historisk lave renter og en mere positiv udvikling i dansk økonomi er de primære forklaringer på fremgangen. Fremgangen er dog ikke ensbetydende med et generelt opsving på boligmarkedet - der er stadig store geografiske forskelle i helbredstilstanden på boligmarkedet, og der er områder af landet, der kæmper med meget lav efterspørgsel efter boliger og faldende boligpriser," lyder det fra Realkredit Danmarks cheføkonom.

BRANCHENYT
Læs også