Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tilsyn kritiserer omstridt andelskasse for salg af kapitalbeviser

Københavns Andelskasse får kritik af Finanstilsynet for at sælge andels- og kapitalbeviser i 2013 med manglende fokus på den risiko, investorerne løb. Nu køber Andelskassen en del af kapitalbeviserne tilbage.

Foto: Jens Dresling

Den omblæste Københavns Andelskasse, der i løbet af foråret fyrede to direktører, kom under lovens 8 pct.'s solvenskrav og fik nye ejere, får nu også en påtale af Finanstilsynet for at bruge entydigt positiv markedsføring til at sælge andelsbeviser. Det skete i efteråret 2013.

Ifølge reglerne om god skik skal et pengeinstitut oplyse om både fordele og risici ved en investering - en regel Jyske Banks salg af hedgeforeningen Jyske Hedge fik sat på landkortet - og den regel har Andelskassen overtrådt, mener tilsynet.

I månederne inden et brev til alle andelshavere blev sendt ud med opfordringen om at bakke op om andelskassens vækst ved at købe netop andels- og kapitalbeviser, havde instituttet nemlig modtaget indtil flere advarsler fra tilsynet om den massive vækst og risiciene forbundet hermed.

"Andelskassens markedsføring havde således et ensidigt fokus på fordelene ved at erhverve yderligere andelsbeviser og gav modtageren et mangelfuldt billede af den risiko, der var forbundet med investeringen. Dette r i strid med andelskassens forpligtelse til at handle redeligt og loyalt over for sine kunder," skriver tilsynet.

Andelskassen argumenterer over for tilsynet med, at man kun sendte brevet ud til eksisterende andelshavere, som i kraft af at være netop andelshavere kendte til risikoen ved at investere i ansvarlig kapital. Dette afviser Finanstilsynet dog som "uden betydning", idet "der ikke i brevet på loyal vis bliver redegjort for de aktuelle forhold i andelskassen."

Det medfører altså et påbud til Andelskassen, som samtidig har besluttet at indfri for 2,5 mio. kr. af den ansvarlige kapital man optog i efteråret 2013.

Andelskassen har fået tilført 2,5 mio. kr. i hybridlån fra Dansk OTC, der også er en af ejerne, og dette lån skal der kun betales 6 pct. i rente på.

"Københavns Andelskasse indfrier kapitalbeviser med en forrentning på 8 % p.a. for tilsvarende 2,5 mio. kr. og opnår dermed en væsentlig rentebesparelse og en styrkelse af kapitalforholdene," skriver Andelskassen.

BRANCHENYT
Læs også