Hvis man nu havde solgt i maj...

Aktiemarkederne rundt omkring i verden kom vidt forskelligt igennem sommerperioden.

De europæiske aktier havde de svært henover sommerperioden. Fotos: AP

Sell in may and stay away.

Det klassiske analytikerråd om at sælge ud af aktierne i maj og holde sig væk, mens kurserne traditionelt falder hen over sommerferien, holdt ikke i år.

I hvert fald ikke hvis man havde parkeret spareskillingerne i amerikanske, japanske eller kinesiske aktier.

Det viser en opgørelse fra Danske Bank, der har set på udviklingen i de toneangivende aktieindeks henover sommermånederne.

I USA steg det amerikanske S&P 500-indeks med 4,2 pct., mens de danske gasgriller kørte for fuldt blus. Fuldt blus var der også aktierne i Kina og Japan, hvor de ledende indeks løftede sig med henholdsvis 14,3 pct. og 5,8 pct.

I Europa har nøgletallene været dårlige. Vi ser et opsving, der er på slingrekurs i øjeblikket.

Frank Øland Hansen, chefstrateg, Danske Bank

"Det er egentligt lidt overraskende, at tommelfingerreglen ikke har været bedre i år. Sommeren har været præget af meget tynde markeder og masser af nyheder om geopolitiske risici," siger chefstrateg i Danske Bank Frank Øland Hansen.

Særligt konflikten mellem Ukraine og Rusland har vakt opsigt, mens også uroen i Gaza, den ekstremistiske gruppe Islamisk Stats fremmarch i Irak og ebola-sygdommens udbredelse i Vestafrika har fyldt meget i mediebilledet, men altså ikke på de omtalte aktiemarkeder.

Der er altså grunde nok til en større aktienedtur, men den kom ikke. Tværtimod blev august i år den bedste august i 14 år for amerikanske aktier, og det skyldes ikke mindst stærke indenlandske nøgletal i USA.

I Europa er billedet dog anderledes.

Det danske aktieindeks OMX C20cap faldt ganske vist blot 0,9 pct., og indregner man handelsomkostningerne er det tvivlsomt, om det havde været et godt råd at sælge ud i maj.

Det havde til gengæld været den rigtige disposition for investorer med aktiebidder i det øvrige Europa.

Eksempelvis faldt Euro Stoxx med 2,2 pct., de tyske aktier i Dax faldt med 4,7 pct., og de italienske aktier faldt 5,8 pct.

"I Europa har nøgletallene været dårlige. Vi ser et opsving, der er på slingrekurs i øjeblikket. Samtidig har man nok skelet mere til den geopolitiske usikkerhed. Især Ukraine har været skadelig for det tyske og italienske aktiemarked," siger Frank Øland Hansen.

Han ser med spænding frem til tirsdag, når de amerikanske markeder atter starter op igen efter ferieperioden. Spørgsmålet er, om geopolitikken eller nøgletallene vil fylde mest i analytikernes analyser.

"Vi forventer, at det sidste vejer tungest, og at de professionelle investorer især vil hæfte sig ved, at den amerikanske økonomi er på vej op i fulde omdrejninger," lyder det fra chefstrategen.

Han spekulerer i, om det succesrige amerikanske aktiemarked og de stærke nøgletal fra verdens største økonomi kan få den amerikanske centralbank til at sætte renten hurtigere op.

"Det kunne sende markedsrenterne opad, hvilket alt andet lige vil være dårligt nyt for amerikanske aktier," siger Frank Øland Hansen.

BRANCHENYT
Læs også