Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Firmaer kan låne penge på en ny måde

Finanstilsynet har godkendt Danmarks første crowdfunding udlåner.

Lendino er det første lånecrowdfundingsselskab i Danmark, hvor private kan investere i firmaers lån. Arkivfoto: Lærke Posselt

Lendino er Danmarks første lånecrowdfunding-virksomhed. Det vil sige, at virksomheder kan ansøge Lendino om et lån til et bestemt formål.

Det kan være, at en virksomhed vil lancere sit produkt i Tyskland, og det skal den bruge 200.000 kroner til. De 200.000 kroner skal finansieres af private investorer, og investorerne kan investere ned til 1.000 kroner i et projekt.

Alt efter renten, som virksomheden har lånt til, får investorerne et på forhånd fastlagt afkast af deres investering. Hvis et firma har lånt til 6 pct. i rente, så får investorerne et afkast på cirka 5 pct. Resten går til Lendino.

Andreas Christensen, økonomidirektør i Lendino, glæder sig over, at Lendino i begyndelsen af september blev godkendt af finanstilsynet. Han tror, at man kan give små og mellemstore virksomheder nemmere adgang til at få finansieret projekter.

"Det vigtigste er, at vi kan spare virksomhederne for de mange ture ned i banken, da man hos os ansøger online. Vi har rimelig korte svartider, og hvis man ikke kan blive godkendt af os, så får man det hurtigt at vide, på samme måde som vi hurtigt godkender lån, hvis økonomien og ideen er i orden," siger Andreas Christensen.

Han fortæller, at virksomhederne skal have to års regnskabshistorik for at ansøge, og det derfor ikke er oplagt for iværksættere.

Hos Lendino svinger renten mellem 6 og 12 pct., alt efter hvor usikker økonomien og ideen bliver vurderet til at være. Det giver også investorerne en ide om, hvor usikker deres investering er.

"Vi forventer, at firmaer, der låner til 12 pct. i rente, går konkurs i 3-4 pct. af tilfældene. Firmaer, der låner til 6 pct., regner vi med, går konkurs 0,5% af gangene," siger Andreas Christensen.

Andreas Christensen mener, at den her investeringsmulighed har været en mangelvare i Danmark, og giver investorer nye muligheder.

"Vi befinder os i en lavrenteperiode, hvor man næsten kun kan få afkast via aktier. Og vi skal ikke mange år tilbage, før det marked dykkede ret voldsomt. Her er en mulighed for at sprede sine investeringer, så man samtidig spreder sin risiko for tab," siger Andreas Christensen.

BRANCHENYT
Læs også