Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Endelig godt nyt for Danmark

Danmark avancerer fra en 15. til en 13. plads på global rangliste over konkurrenceevne.

Kinesisk parykfabrik med eksport-fremgang. Blandt de såkaldte BRIK-lande ligger Kina med en 28.-plads langt foran de øvrige på listen over landenes konkurrenceevne. Foto: AP

Siden finanskrisen har vurderingen af Danmarks internationale konkurrenceevne været én lang nedtur.

Fra en placering i den absolutte verdenselite i 2008 er Danmark raslet ned til i fjor en 15.-plads i World Economic Forums årlige World Competitiveness Report.

2014 kan imidlertid markere et vendepunkt, idet Danmark i dette års udgave af World Competitiveness Report, der netop er offentliggjort, avancerer fra en 15.- til en 13.-plads.

Beskedent bedre

»Danmark stiger to placeringer til 13.-pladsen på grund af en beskedent bedre vurdering af dets institutioner og finansielle markeder samt mere favorable makroøkonomiske vilkår, hvilket indebærer, at Danmark ikke længere er omfattet af EU-Kommissionens formelle procedure over for lande med for store underskud på de offentlige budgetter,« konstaterer World Economic Forum.

Videre hedder det:

»I lighed med dets nordiske naboer nyder Danmark fortsat godt af velfungerende og meget gennemsigtige institutioner. Landet ligger også fortsat i top, når det gælder bedømmelsen af de videregående uddannelser, som har givet Danmark en arbejdsstyrke, der har kompetencer og parathed til hurtigt at tilpasse sig til ændrede vilkår samt har skabt fundamentet for stor evne til teknologisk omstilling og innovation. En afgørende forskel i forhold til de øvrige nordiske lande er, at Danmark fortsat udmærker sig ved at have et af de internationalt mest effektive arbejdsmarkeder med fleksible regler, stærke relationer mellem lønmodtagere og arbejdsgivere samt en meget høj deltagelse af kvinder i arbejdsstyrken.«

Hvor Danmark i år avancerer på listen, er der til gengæld tilbagegang for Finland og Sverige. Sidstnævnte falder fra en 6.- til en 10.-plads, mens Finland nu rangerer på en 4.-plads mod en 3.-plads i fjor.

Schweiz i top

I lighed med de seneste seks år er Schweiz det land, der af World Economic Forum vurderes at være verdens mest konkurrencedygtige.

World Competitiveness Report måler landenes konkurrenceevne på 12 hovedområder med til sammen 114 målepunktet.

Inden for otte af hovedområderne ligger Schweiz i Top-10. Hvad der især sikrer placeringen som verdens mest konkurrencedygtige land er: akademiske institutioner i verdensklasse, høje investeringer i forskning og udvikling samt et meget tæt samspil mellem den akademiske verden og erhvervslivet.

Resultatet er, at Schweiz er det land i verden, hvor der indgives flest patentansøgninger pr. indbygger. Den største trussel mod Schweiz’ topplacering er, at erhvervslivet vil få sværere ved at tiltrække og fastholde de talenter, der er forudsætningen for at kunne bevare det, som World Economic Forum beskriver som: verdens mest unikke innovationskapacitet.

Singapore og USA er på de næste pladser også gamle kendinge, men hvor Singapore indtager 2.-pladsen for fjerde år i træk, er der for USA’s vedkommende tale om endnu et trin op ad stigen som en understregning af, hvordan landet er ved at have arbejdet sig ud af krisen.

Hvis verdens største økonomi skal gøre Schweiz og Singapore rangen stridig, fordrer det især ændringer af politisk karakter. Således er tilliden til politikere i USA fortsat lav, lige som det fortsat er vurderingen, at amerikanske embedsmænd favoriserer udvalgte befolkningsgrupper og egne af landet.

Udviklingslande

En række af verdens store udviklingslande har fremdeles problemer med konkurrenceevnen.

Af BRIK-landene er Kina bedst placeret med en 28.-plads, mens Rusland ligger på en 53.-plads, Brasilien på en 57.-plads og Indien en 71.-plads. Især manglen på strukturelle reformer er forklaringen på, at de store udviklingslande ikke formår at placere sig bedre.

Latinamerika er mærket af manglen på produktive investeringer i infrastruktur, uddannelse og innovation, mens det går bedre i Asien, hvor Filippinerne er det land, der de senere år er avanceret mest – i år til en plads som nr. 52 mod 59 i fjor.

Afrika, der i de senere år er blevet mødt med stigende opmærksomhed, er fortsat et udfordret kontinent.

Skrøbelige opsving

Af landene syd for Sahara formår kun tre – Mauritius, Sydafrika og Rwanda – at placere sig i den bedste halvdel af de 144 lande, der indgår i World Competitiveness Report.

»Den anstrengte geopolitiske situation, den stigende indkomst-ulighed og den potentielle stramning af de finansielle vilkår udgør risici for det spæde opsving og kalder på strukturelle reformer, der på én gang sikrer en bæredygtig og mere inkluderende vækst,« siger professor Klaus Schwab, der er grundlægger af og arbejdende bestyrelsesformand for World Economic Forum.

BRANCHENYT
Læs også