Rigdommen i Europa har nået ny rekord

10 procent af de rigeste i Europa har over halvdelen af de samlede formuer, oplyser schweizisk bank.

Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

De private formuer i Europa er nået op på et nyt rekordniveau på over 56 billioner euro (417 billioner kroner) og står til at stige yderligere 40 procent i 2019, viser et forskningsprojekt fra en schweizisk bank.

Den traditionsrige bank Julius Bär i Zürich i Schweiz siger, at trods bekymringerne for en krise i Europas økonomier, så har kontinentet fastholdt dets rolle som en af verdens mest velhavende regioner.

- Rigdommen i Europa steg 1,7 procent sidste år, og den nåede op over de tidligere rekorder forud for finanskrisen i årene 2007 til 2009, hedder det i en rapport fra banken, som især tilbyder formueforvaltning for velstående kunder.

Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien har tilsammen knap tre fjerdele af den samlede velstand, der defineres som "finansielle brutto-aktiver minus gæld plus reelle aktiver."

Den højeste gennemsnitlige rigdom per voksen er højest i Luxembourg, hvor den gennemsnitlige voksne borger har over 400.000 euro (knap tre millioner kroner), mens det europæiske gennemsnit per voksen ligger på 167.100 euro (omkring 1,3 million kroner).

Det vækker bekymring mange steder, at mere og mere rigdom bliver koncentreret på færre og færre hænder. Ifølge rapporten har 10 procent af de rigeste i Europa over halvdelen af de samlede formuer.

- Det er vigtigt at forstå, at overdreven ulighed står i vejen for et lands økonomiske vækst og svækker efterspørgslen, siger Julius Bärs ledede investeringsrådgiver, Burkhard Varnholt.

Han siger, at de velhavende bør overveje investeringer, der har en klar social nytte og retter op på ulighed og ungdomsarbejdsløshed.

Andre investeringsmuligheder, som er taget til i omfang og værdi i det seneste årti, er kunst.

Den schweiziske bank, der har en egen kunstsamling og et helt hold af kuratorer, siger, at denne udvikling falder sammen med, at der bliver stadigt flere rige individer i Kina og andre fremvoksende økonomier.

Læs også