Verdens største frihandelszone rykker nærmere

Amerikanske og europæiske embedsmænd beretter om fremskridt i forhandlingerne om frihandelszone, der skal øge eksporten mellem de to parter.

Foto: Colourbox

Partnerne USA og EU er i denne uge rykket tættere på hinanden i forhandlingerne om at skabe verdens største frihandelszone.

Det beretter amerikanske og europæiske embedsmænd, der netop har afholdt det syvende formelle møde i Chevy Chase, Maryland, USA, til BBC.

Den amerikanske forhandlingsleder Dan Mullaney fortæller, at forhandlingerne har bevæget sig fra at diskutere "generelle fremgangsmåder til spadestik - for at revidere de mange forslag, som hver side har lagt på bordet.”

Ifølge det britiske medie er det særligt drøftelserne omkring at fjerne afgifter på importerede varer, der skrider frem.

Men selvom parterne tilsyneladende nærmer sig hinanden, afviste chefforhandlerne på et afsluttende pressemøde at udtale sig om en tidshorisont for en endelig afgørelse.

Den sparsomme adgang til detaljer omkring tilblivelsesprocessen møder kritik fra flere parter, som blandt andet hævder, at frihandelsaftalen underminerer demokratiet.

”Indtil der er offentlig kontrol af forhandlingstekster, ved vi ikke, hvilke standarder der fastlægges,” siger Polly Jones fra den engelske NGO World Development Movement.

Læs også