Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Her er de mest økonomisk frie lande

Danmark er det 14. mest økonomisk frie land i verden målt på 42 parametre, viser ny undersøgelse.

»Vi kunne jo allerede dengang se, at sparekassen havde kunder, der var mere risikable end andre sammenlignelige banker, og at der ikke var nedskrevet lige så meget som i en gennemsnitlig bank,« bemærker Lars Krull, der er seniorforsker ved Aalborg Universitet.  Arkivfoto: Lærke Posselt

Danmark er det 14. mest økonomisk frie land i verden. Det skriver tænketanken Cepos på baggrund af statistik fra det canadiske Fraser Institute.

”Danmarks pæne placering viser, at rammebetingelserne for blandt andet at drive virksomhed på en række parametre er gode i Danmark,” vurderer specialkonsulent Martin Kyed fra Cepos.

Blandt de nordiske lande er det kun Finland, der figurerer på en højere placering - og sammenlignes placeringen med europæiske lande opnår Danmark en fjerdeplads.

Sammenligningen af økonomisk frihed er foretaget af det canadiske Fraser Institute, som hvert år offentliggør placeringerne via sit årlige Economic Freedom of the World Index, der udkom første gang i 1996.

Nr.Land

Index (0-10)

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

10)

11)

12)

13)

14)

15)

Hong Kong

Singapore

New Zealand

Schweiz

Forenede Arabiske Emirater

Mauritius

Finland

Canada

Bahrain

Australien

Chile

Storbritannien

Jordan

Danmark

Taiwan

8,97

8,73

8,49

8,30

8,07

8,01

7,98

7,93

7,93

7,88

7,87

7,85

7,81

7,78

7,77

Kilde: Economic Freedom of the World 2013

I 2013-udgaven sammenlignes 152 lande målt på 42 variabler, der er fordelt på fem hovedområder: Størrelsen af den offentlige sektor, retssystem og ejendomsret, sundt finansielt system, frihandel samt regulering.

Danmarks bedste placering er på området "Retssystem og ejendomsret," hvor det er blevet til en femteplads blandt de 152 lande, som indgår i undersøgelsen.

Den laveste placering sker på området "Størrelsen af den offentlige sektor." Her er Danmark henvist til en 145. plads.

Ifølge Cepos er det nødvendigt med politiske tiltag, hvis Danmark skal forbedre sin placering.

”Det kan ske ved at reducere marginalbeskatningen (for eksempel ved at fjerne topskatten), reducere det offentlige forbrug og mindske omfanget af subsidier og offentlige overførsler,” siger specialkonsulent Martin Kyed.

BRANCHENYT
Læs også