Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Økonom: IMF-skøn er helt i skoven

Danske økonomer afviser valutafondens vækstskøn for Danmark.

Tore Stramer giver ikke meget for IMF-prognosen. Foto: JP
IMF

Danske økonomer har ikke den store tiltro til den nye vækstprognose for Den Internationale Valutafond, IMF.

Hårdest i kritikken er chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit. Han betegner skønnet fra IMF som "helt i skoven".

"IMF har netop offentliggjort sin seneste prognose for en række lande og herunder også Danmark. IMF forventer en vækst i bruttonationalproduktet (BNP) på 1,5 pct. stigende til 1,8 pct. i 2015.

Det lyder næsten for godt til at værre sandt, og det er det desværre også. Det kræver en BNP-vækst på 1,2 pct. i både tredje og fjerde kvartal, hvis IMF skal komme i mål med sin prognose. Det er helt hen i skoven," fastslår Tore Stramer.

Han forventer tværtimod en vækstskuffelse i andet halvår - bl.a som følge af spændingerne mellem Rusland og Vesten samt en voksende risiko for en ny og længerevarende recession i eurolandene.

"Derfor kan man ikke tillægge dagens prognose fra IMF for Danmark den store værdi. Det er sjusket arbejde, der desværre viser, at konjunkturanalyse ikke er en spidskompetence hos IMF," tilføjer Tore Stramer.

Krav om voldsom vækst

Heller ikke cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank tror på skønnene fra IFM.

"IMF venter en vækst på 1,5 pct. Danmark i år - stigende til 1,8 pct. næste år. Dermed ligger IMF's skøn for væksten i år faktisk højere end det skøn, som regeringen offentliggjorde i august, og som regeringen senere har lagt stor afstand til," siger Steen Bocian.

"Det vil kræve meget voldsom vækst i andet halvår, og med det billede der øjeblikkeligt er af eksempelvis tysk økonomi, så er det vanskeligt at se det ske.

IMF's skøn står da også i skærende kontrast til vismændenes prognose fra i formiddag. Her ventede vismændene en vækst på 0,5 pct. i år. Det er en meget stor prognoseforskel, når vi vel at mærke er gennem tre kvartaler af året," tilføjer Steen Bocian.

BRANCHENYT
Læs også