Erhverv
0

Ole Vagner giver op efter milliardtab

Nedtur: Sammen med hustruen er den tidligere milliardær gået i rekonstruktion. Fremtiden ligger i Asien.

»Jeg må erkende, at som det finansielle klima er i Danmark i dag, kan jeg ikke tjene de penge, som jeg skal tjene for at få økonomien til at løbe rundt,« siger Ole Vagner. Foto Niels Hougaard.

Før finanskrisen var han milliardær med stort M. Nu har ejendomsinvestoren Ole Vagner smidt håndklædet i ringen og sendt sin egen og hustruen Lottes privatøkonomi i rekonstruktion. Bag manøvren lurer en tro på, at han kommer ud i den anden ende med en gældssanering og kan starte på en frisk i Fjernøsten, hvor Ole Vagner ser store muligheder.

»Hvis man skylder mere, end man kan betale, så må man gå i rekonstruktion. Jeg må erkende, at som det finansielle klima er i Danmark i dag, kan jeg ikke tjene de penge, som jeg skal tjene for at få økonomien til at løbe rundt,« siger Ole Vagner.

Rekonstruktion blev for få år indført i Danmark som et alternativ til betalingsstandsning og konkurs. Formålet med rekonstruktionen er at give insolvente virksomheder og personer mulighed for igennem frasalg, gældssaneringer med mere at undgå en konkurs. Men udfaldet er ikke givet på forhånd, da en rekonstruktion kan ende i såvel en akkordordning med kreditorerne som en gammeldags konkurs.

Blå bog
Ole Vagner
 • Født december 1949 i Esbjerg.
 • Uddannet i Kjøbenhavns Handelsbank i Esbjerg.
 • HD i finansiering i 1975.
 • Administrationschef i Diners Club 1977.
 • Direktionssekretær i Himmerlandsbanken i 1979.
 • Bankdirektør i SJL-banken/Alm. Brand Bank i København 1983.
 • Stifter af InvestorPartner A/S 1989 og Keops A/S i 1998.
 • Sælger Keops til islandske investorer i 2007 og bliver milliardær.
 • Øger sin ejerandel i Capinordic og Nordicom.
 • Mister 230 mio. kr. på ejendomsobligationer og 500 mio. kr. på Nordicom-aktier.
 • Kæmper med banker, der ikke vil finansiere byggeprojekter.
 • Går i rekonstruktion.

»Jeg har haft et fint konstruktivt samarbejde med mine banker, der er få og danske. Jeg tror på, at jeg kommer igennem til den anden side. Jeg tror, at jeg kan sparke gang i nogle ting til den tid. Men den vestlige økonomi er i koma. Så det bliver nok i Fjernøsten, hvor jeg har forskellige aktiviteter,« siger Ole Vagner, der sidste år stiftede selskabet Cambodia Holding Denmark.

Navnet er en stopklods

Den tidligere milliardær ser sit eget navn og sin egen branche som de store stopklodser.

»I løbet af foråret gik det op for mig, at jeg havde brugt rigtig meget tid på at udvikle projekter uden at komme videre. Jeg havde rigtig mange byggeretter i Sverige, som jeg i princippet kunne tjene rigtig mange penge på. Men efter at jeg havde været bankerne igennem flere gange, måtte jeg erkende, at den projektfinansiering som skulle til, den kunne jeg ikke få. Det er jo ikke det at finansiere projekter, som står på dagsordenen i dag. Og så måske slet ikke for mig.«

Ifølge Vagner har tiden, siden finanskrisen ramte Danmark, været en stor rutschetur ned mod advokatens kontor. Udgangspunktet var imponerende. Hele 1,3 mia. kr. i kontanter af den slags man kan bære rundt i kufferter og gøre med, nøjagtigt som man lyster. Der var kommet nogle i dag konkursramte islændinge forbi og havde købt Vagners livsværk, den børsnoterede ejendomskoncern Keops.

Købte dressurhest og bil

Pengene til den bankuddannede søn af en embedsmand fra Esbjerg kom i to store bidder. Først landede der 600 mio. kr. på bordet, og familien stak for første gang tåen i luksusbassinet. Hustruen Lotte, med kælenavnet Mulle, fik en dressurhest, og Ole satte nøglen i en grafitgrå Aston Martin Cabriolet.

Så landede der yderligere 700 mio. kr. på bordet, som blev forvaltet af Proviso Fondsmæglerselskab, der året inden var solgt af Keops til den nyetablerede rigmandsbank Capinordic.

Capinordic Bank nåede kun at få 40 kunder. Alle rigmænd, som for de flestes vedkommende også var aktionærer i banken. Det gjaldt også Ole Vagner, der nåede op på en ejerandel på 10 pct. af den i dag krakkede bank.

Rigmænd i konkurs

Blandt Vagners tidligere store medaktionærer fandt man den daværende it-milliardær Erik Damgaard, iværksætteren Peter Forchhammer, den i dag bedrageridømte Steen Bryde samt den tidligere Parken-milliardær Steen Larsen alias Steen Patrick Vela. Alle har de siden deres daværende rigdomstinder været nede at vende i en konkurs.

Turen i Capinordic Bank gav Vagner et hak i formuen, der dog langtfra var så stort, at det truede hans 659 kvadratmeter store villa med udsigt over Øresund eller den nyindkøbte Bentley. Og Vagner klarede sig ligeledes ud af danmarkshistoriens største KS-projekt med investering i et kæmpe SAS-hotel i Frankfurt med små økonomiske skrammer, selv om de fleste af hans medinvestorer kørte økonomisk i grøften.

Tabte en halv mia.

Til gengæld gik det anderledes galt for Vagners investering i den børsnoterede ejendomskoncern Nordicom, hvor hans ejerandel i krisesommeren 2008 nåede op på en tredjedel af selskabets aktier, efter han havde overtaget en stor aktiepost fra ejendomsinvestoren Carsten Leveau, der hastigt bevægede sig i retning af en konkurs med sin ejendomskoncern Centerplan.

Da Vagner to år senere forlod sin investering, var det med et tab på en halv mia. kr. Nu var den buttede muntre mand nået godt nedad rutschebanen. Forude ventede det store svenske hop ned i økonomisk kaos.

I den største tvangsauktion i svensk historie blev 11 ejendomme i slutningen af 2010 sat under hammeren og solgt for 1,5 mia. kr. Ejeren var det danske selskab Landic Property. Ejendommene var finansieret med såkaldte ejendomsobligationer – et pseudonym for risikofyldte pantebreve, der var opfundet af Ole Vagner og hans tidligere Keops-partner Jens Schaumann i forbindelse med kapitalrejsning til ejendomsprojekter.

»Sammenlagt er der tabt 700 mio. kr. på ejendomsobligationer. Og jeg var den, der tabte allermest. For jeg ejede en tredjedel af dem. Men igen, det, jeg har tabt mest på, er stadig Nordicom-aktierne,« forklarer Ole Vagner.

Sejlet og spillet bas

Tiden siden finanskrisen har også været andet end nedtur. Ole Vagner har sejlet jorden rundt, spillet en del bas i sit hyggeband og været som WWF-sponsor rundt i verden for at se naturprojekter, herunder et med udsættelse af havskildpadder. Og han bor stadig i den store villa, selvom Bentley’en er væk.

»Nu slår vi en streg over det og starter på en frisk. Det er bare penge. Og så længe at jeg har kone og børn og kan spise mig mæt hver dag, betyder det ikke så meget,« siger Ole Vagner, der dog ikke har så meget humør tilbage, at han under samtalen formår at bryde ud i et af sine ellers så karakteristiske grin.

BRANCHENYT
Læs også