FinansWatch
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nordeas udlån i Rusland fortsætter stigning

Ifølge topchef Christian Clausen har Nordea intet ønske om at øge forretningen eller markedsandelen i Rusland.

Foto: Bertil Enevag Ericson

Nordea Bank AB s russiske datterbank, Nordea Bank OSJC, fik i tredje kvartal en stærk fremgang i udlånet, målt i euro.

Det på trods af, at topchef Christian Clausen på et pressemøde i dag fastslog, at Nordea "ikke har nogen intention om at øge forretningen eller markedsandelen" i Rusland.

Ved udgangen af september var Nordeas russiske udlån til i alt 6,6 mia. euro, eller 49,2 mia. kr., mod 5,6 mia. euro ved udgangen af juni. Altså en fremgang på 8 pct. Fremgangen var alene på erhvervsudlånet, der primært sker til store russiske virksomheder. Her var fremgangen på 9 pct. til 6,1 mia. euro, mens privatudlånet var uændret på 0,5 mia. euro.

Til sammenligning steg Nordeas udlån i Danmark med 0 pct. fra slutningen af juni til udgangen af september. I andet kvartal faldt Nordeas udlån i Rusland marginalt, målt i euro, mens udlånet ved udgangen af september i år er højree end i samme periode sidste år.

Nordea skriver selv i regnskabet, at stigningen primært kan tilskrives det forhold, at ca. 70 pct. af det russiske udlån er i dollar. Og i løbet af tredje kvartal er dollaren steget over for euro hvilket, alt andet lige, øger udlånet målt i euro.

Valutaændringer kan ikke forklare det hele

Valutastigningen alene kan dog, ifølge beregninger foretaget af FinansWatch, ikke forklare hele stigningen i udlånet. Hertil kommer, at især privatudlånet primært er i rubler. Og da rublen er faldet over for euroen, betyder det, igen alt andet lige, at udlånet alt andet lige burde falde, målt i euro.

Nordea oplyste dog efterfølgende på et pressemøde i København, at noget af stigningen i udlånet også kan tilskrives det forhold, at Nordea alene eller sammen med andre banker har givet kredittilsagn med trækningsret for kunden over flere år, såkaldt "committede faciliteter".

Det betyder, at de russiske virksomheder altså vil være i stand til at trække på disse faciliteter, hvilket naturligvis øger bankens udlån i Rusland. Og Nordeas faciliteter er stort set alle i dollar eller euro, som netop er de valutaer som de russiske virksomheder har svært ved at få fat på under de nuværende vestlige sanktioner mod Rusland på grund af Ukraine-krisen.

Det fremgår ikke umiddelbart af Nordeas regnskaber, hvor meget der samlet er givet i kredittilsagn i Rusland. FinansWatch har forespurgt Nordea om størrelsen på dette tal.

Nordea slår fuldt bak på russisk udlånsstrategi

Nordea kautionerer for russiske milliardlån

Nordea: Russisk ballade måske snart ude af tallene

Denne artikel er leveret af
BRANCHENYT
Læs også