EnergiWatch
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dong har fået grønt lys til britisk gigant-havpark

De britiske myndigheder har nikket ja til offshorepark, der kan indbringe Dong milliarder.

Foto: Søren Kjeldgaard

Dong Energy kan nu gå videre med arbejdet med en af de absolut største havmølleparker i selskabets portefølje. Den britiske minister for energi, Edward Davey, har nemlig givet tilladelse til havparken Walney Extension. Tilladelsen dækker hele projektet, herunder møller, offshore og onshore transformerstationer, forbindelseskabler og eksportkablet.

"Walney Extension Havmøllepark forventes at have en samlet kapacitet på op til 660 megawatt, hvilket vil gøre det muligt at forsyne en halv million britiske hustande med strøm. Denne tilladelse baner nu vejen for, at vi senere kan tage endelig investeringsbeslutning på projektet. Med den nyligt tildelte tilladelse til at gå videre med Burbo Extension-projektet understreger det vores engagement i Storbritannien og hjælper os samtidig i vores bestræbelser på at reducere CO-udledningen," siger Benj Sykes, landechef for Dong Energy Wind Power i Storbritannien.

Før arbejdet med parken kan gå i gang, kræver det dog en investerings- og finansieringsbeslutning fra Dong. Den beslutning har Dong endnu ikke en deadline klar for, men det har tidligere været fremme, at parken skal opføres fra 2016 og frem.

Både Siemens og Vestas-møller i spil

Dong Energy forventer at anvende 6-8 megawatt vindmøller til Walney Extension Havmøllepark. Dermed er altså både Vestas V164'er og Siemens Wind Powers D6-mølle i spil.

Udvidelsen var oprindeligt planlagt til 750 MW. Den er siden blevet nedskaleret. Walney-udvidelsen er det ene af tre store Dong-projekter, som er forhåndsgodkendt til den gunstige britiske støtteordning til grøn energi.

Det betyder, at Dong Energy allerede nu er garanteret 2,6 mia. pund de første 15 år efter parkens opførelse. Det svarer til godt 24 mia. kr. efter dagens valutakurs.

Dong-partner vil bremse britisk vindudbygning

Skal være langt billigere end London Array

Dong brugte i sin tid omkring 17 mia. kr. på at opføre verdens hidtil største havpark, London Array på 630 MW, der blev indviet i sommeren 2013, og selskabet har et mål om at reducere prisen fra London Array-niveauet med 40 pct. frem mod 2020, hvor planen er at have opført 6.500 MW havvind. Der burde altså være udsigt til et klækkeligt overskud til Dong, hvis selskabet går videre med planerne om at opføre parken.

I dag eksisterer der to Walney-projekter, som ligger ud for den engelske nordvestkyst. De udgør 367 MW fordelt på 102 vindmøller fra Siemens, og dermed vil Walney-hattricket runde 1 GW.

Anholt-parken i Kattegat, som er Danmark største, er på 400 MW.

Hvis der bliver taget endelig investeringsbeslutning, vil Walney Extension Havmølleparken bliver opført i Det Irske Hav ud for Nordvestenglands kyst, ca. 19 km fra kysten ud for Walney Island, 26 km fra kysten ved Millom, 35 km fra kysten ved Fleetwood og Blackpool og 31 km fra øen Isle of Man. Walney Extension Havmøllepark vil dække et areal på 145 km², oplyser Dong.

Walney-vokseværket rykker nærmere

Siemens' 6 MW på plads i Westermost Rough

Vindselskab strammer op efter alvorlig dansker-ulykke 

Denne artikel er leveret af
Læs også
Top job