BMS-middel kan erstatte kemoterapi

Bristol-Myers Squibbs PD1-hæmmer Opdivo kan helt erstatte brugen af kemoterapi indenfor behandling af modermærkekræft, siger forskerne bag et nyt studie.

Amerikanske Bristol-Myers Squibbs eksperimentelle immunterapi Opdivo har vist nye, lovende resultater i et klinisk studie indenfor indikationen fremskredent melanom, og det får forskere til at tro på, at midlet helt kan gøre brugen af kemoterapi overflødig inden for denne indikation.

I studiet, som involverede 418 patienter med fremskredent melanom – også kendt som modermærkekræft – som ikke tidligere havde modtaget behandling for sygdommen, viste den såkaldte PD1-hæmmer sig markant mere effektiv end kemoterapi. Det fremgår af en pressemeddelelse fra BMS.

73 pct. af de patienter, der modtog Opdivo i studiet, var således i live efter et år, mens tallet kun var 42 pct. for de, som modtog kemoterapi-midlet dacarbazine. Samtidig oplevede 40 pct. af patienterne fra Opdivo-gruppen, at deres tumorer blev mindre, mens det kun var tilfældet for 14 pct. af patienterne fra kemo-gruppen.

”Disse resltater var utroligt gode og viser, at kemoterapier ikke længere vil have en rolle at spille indenfor fremskredent melanom,” siger Dr. Georgina Long fra Melanoma Institute Australia, som var én af forskerne i spidsen for studiet, til Reuters.

Forskeren siger videre, at resultaterne ikke blot lover godt for Opdivo, men for hele den nye klasse af immunterapier kendt som PD1-hæmmere, som går ind og blokerer proteinet af samme navn og gør det muligt for kroppens immunsystem at bekæmpe kræftcellerne i kroppen.

Kamp om markedet

En række storaktører på medicinalområdet satser netop på dette lovende område. Blandt dem finder man udover BMS også Roche, AstraZeneca og amerikanske Merck & Co. Sidstnævnte fik, som det første selskab, godkendt sin PD1-hæmmer, Keytruda, til det amerikanske marked i september.

Kort tid efter lancerede BMS et søgsmål mod sin amerikanske konkurrent, hvori man i bund og grund krævede ejerskab over teknologien bag de nye immunterapier.

 BMS kræver ejerskab over PD-1-teknologi 

BMS fik allerede tilbage i juli i samarbejde med sin japanske partner Ono Pharmaceuticals godkendt Opdivo til behandling af patienter med inoperabelt melanom i Japan, og midlet blev dermed det første af sin slags, der blev godkendt til markedsføringen noget sted i verden.

Samtidig har BMS en ansøgningen indenfor indikationen ikke-småcellet lungekræft på bordet hos EMA, ligesom man har påbegyndt en løbende ansøgning i samme indikation hos FDA. Denne ansøgning forventes at være færdig indleveret ved udgangen af indeværende år.

Opdivo undersøges dog også i kliniske studier mod en lang række andre kræftindikationer både alene og i kombination med andre midler, herunder nyre-, hoved og hals-, hjerne og lymfekræft. Midlet har fået fasttrack-status fra FDA indenfor nyre-, lunge- og modermærkekræft, og breakthrough-status indenfor lymfekræft.

 BMS-kræftmiddel viser gode tegn 

 BMS vil parre kræfthåb med kemo fra Celgene 

 Novartis og BMS i kræftsamarbejde 

 To kræfthåb forenes 

Læs også
Top job