Oprydning sender Velux-stillinger til Østeuropa

Vindueskoncernen lukker en dansk og en britisk fabrik og sender omkring 250 arbejdspladser til Polen, Slovakiet og Ungarn. "Vi er nok kommet i en situation, hvor vi har for mange små enheder," forklarer Velux-chef.

Efter længere tids overvejelser og forhandlinger med medarbejderne har vinduesselskabet Velux nu besluttet at lukke en af selskabets fabrikker i Bagsværd og en i Fife i Skotland.

I stedet skal de to fabrikkers produktion fremover foregå i Polen, Slovakiet og Ungarn, hvor Velux i forvejen har produktionsaktiviteter.

Udflytningen betyder, at 57 Velux-ansatte i Danmark mister deres arbejde, mens det i Skotland gælder omkring 180 medarbejdere.

Koncernmarketingsdirektør Michael Rasmussen fortæller til EnergiWatch, at der arbejdes på at finde alternative jobløsninger i koncernen for de fyrede medarbejdere og siger:

"Vi har i alt omkring 10.000 medarbejdere, og totalt set bliver det ikke færre medarbejdere. Derimod kommer der flere arbejdspladser på vores fabrikker i Central- og Østeuropa."

Velux forventer, at udflytningen giver en besparelse på 150-200 mio. kr. om året.

Nødvendig oprydning

De to fabrikker lukker på et tidspunkt i løbet af 2015, og med ændringen går Velux fra at have 21 til 19 fabrikker i Europa - af dem er der nu kun fem i stedet for seks i Danmark.

Michael Rasmussen fortæller, at udflytningen handler om at styrke vinduekoncernens konkurrenceevne.

"Det gør vi dels ved at reducere omkostninger og dels ved at styrke vores logistik. Alle fabrikkerne i Europa er en del af det netværk, hvor vi hele tiden optimerer. Ved at lukke de to fabrikker kan vi reducere vores interne logistik-flow med op til 30 pct., så vi ikke har så mange komponenter, der bevæger sig rundt mellem de forskellige fabrikker," fortæller Velux-chefen.

Desuden er det også et spørgsmål om at være tæt på de markeder, hvor koncernen sælger sine produkter, og dermed begrænse transporten af vinduerne.

"Derfor er det bedst at være i nærheden af markedet, og både Skotland og Danmark ligger i udkanten af Europa, hvis man ser sådan på det."

Beslutningen handler også om, at Velux har afsluttet et større produktprogram, hvor selskabet har opdateret hele sin portefølje af ovenlysvinduer. Den manøvre har kostet mange kræfter, som nu i stedet bruges på at rydde op i produktionskæden, forklarer Michael Rasmussen.

"Nu er vi ovre den transition, og så er det også på tide at revurdere setupet, så vi er klar til at producere det nye program, og det handler også om, hvad de forskellige fabrikker laver rundt omkring," siger han og tilføjer:

"Vores produktionssystem er bygget op over 50-60 år, og når man har udviklet sig organisk, så er vi nok kommet i en situation, hvor vi har for mange små enheder."

Billig arbejdskraft

Når alle disse grunde er nævnt, erkender Michael Rasmussen dog også, at prisen på arbejdskraft i f.eks. Polen kontra Danmark heller ikke er en uvæsentlig årsag til udflytningen.

"Man må jo sige, at det for os som for alle andre er billigere at producere produkter i Central- og Østeuropa, end det er i Skotland eller i Danmark," siger han.

"Det er ikke det, der gør udslaget. Det er derimod logistikken. Men når det er sagt, så konkurrerer vi jo ikke kun på lokale markeder, men også mod virksomheder, der også producerer i Central- og Østeuropa, og derfor er vi nødt til at skele til, hvad det koster for dem at lave deres produkter."

Men hvis der er så mange gevinster ved udflytningen, hvorfor rykker I så ikke mere til Østeuropa?

"Hvis vi nu flyttede alt til Østeuropa, ville det nok ikke være en god idé, fordi vi som nævnt helst skal producere i nærheden af de markeder, hvor vi afsætter vores produkter, og vi afsætter altså også mange produkter i Vesteuropa. Endelig er der også det forhold, at hver fabrik besidder nogle forskellige kompetencer, som vi har brug for. Derfor er det her ikke skridtet mod, at vi flytter alt til Central- og Østeuropa. Det er der ikke nogen overvejelser om."

I foretog en stor investering sidste år på 1,7 mia. kr. i bl.a. en ny type af ovenlysvinduer - handler det her også om, at I nu skal trimme omkostningerne, efter I at har haft pengepungen fremme?

"Nej. Da finanskrisen startede i 2008, valgte vi at sige, at den her periode skulle vi bruge på at udvikle vores produkter, så de står endnu stærkere den dag, krisen er ovre igen. Samtidig optimerer vi løbende vores produktionssystemer, og nu er vi så i en større omstilling, hvilket har den konsekvens, at vi lukker nogle fabrikker. Så der er ikke nogen direkte sammenhæng med investeringen, andet end at vi hele tiden gerne vil prøve at producere vores produkter så billigt som muligt."

Velux Gruppen er ejet af VKR Holding A/S, som er et fonds- og familieejet aktieselskab, og Velux' finansielle resultater indgår i VKR Holdings konsoliderede årsregnskab. Her landede omsætningen i 2013 på 16,4 mia. kr. og resultatet efter skat lød på 788 mio. kr. - begge dele et godt stykke lavere end i 2012, hvor posterne lød på henholdsvis 17 mia. kr. og 1,1 mia. kr.

Velux: Nye erhvervsprojekter skal tredobles i 2013

Velux kan ikke leve op til egne CO2-mål

Ros og smæk til nyt energisparemål

Velux-vinduer bag 3,6 mia. kr. til velgørenhed

Læs også
Top job