Alt er i spil for afgående Novo-direktør

Lise Kingo valgte at forlade koncerndirektionen i Novo Nordisk, da hun så, at en ledelseskabale betød en mindre platform for hende. Hun er åben over for flere forskellige ting - også et nyt topjob.

Lise Kingo var ikke interesseret i at spille en mindre rolle i koncerndirektionen hos Novo Nordisk, og derfor valgte hun at forlade virksomheden mandag i kølvandet fra en omfordeling af ansvarsområderne i den øverste ledelse hos den danske gigant.

Det fortæller den nu afgåede koncerndirektør uddybende om i et interview med MedWatch, hvor hun også fortæller om, hvilket aftryk hun mener at have efterladt hos Novo Nordisk, hvor hun har arbejdet siden 1988, og hvor det næste skridt i karrieren skal gå hen.

”Man har lavet en omfordeling af ansvarsområderne mellem os, der var medlemmer af koncerndirektionen, hvilket man gør med jævne mellemrum i en virksomhed, og efter at jeg så, hvordan den kabale faldt på plads, har jeg valgt at sige tak for denne gang og prøve nye udfordringer i stedet for," siger Lise Kingo.

Flere modeller

Hvilket ansvarsområde er du blevet tilbudt?

”Det har der været flere modeller for. Det væsentlige er, at jeg blev tilbudt noget, der var smallere, og det var jeg bare ikke interesseret i. Jeg havde valget mellem at spille på en platform, der var mindre, eller prøve noget spændende uden for virksomheden, og jeg valgte det sidste,” siger Lise Kingo.

Novo Nordisk lancerer jo selskabets nye mangfoldighedsledelse for 2015-20 meget snart. Man kan vel ikke ligefrem sige, at mangfoldigheden nu øges i koncernledelsen, snarere tværtimod?

”Nej, det kan man ikke. Men det er meget vigtigt at fortsætte diversitetsarbejdet i virksomheden, og det ved jeg også, at man vil. Men når man arbejder med en meget langsigtet strategi, så må man acceptere, at man nogle gange taber lidt på karrusellerne, hvad man vinder på andre områder. Så det er bare med at holde snuden i sporet.”

Du har om nogen været kendt for at sætte Novo på landkortet, hvad CSR og de måske lidt blødere værdier angår gennem blandt andet den tredobbelte bundlinje. Er du bekymret for, hvorvidt der vil være det samme fokus på de områder, når du stopper?

”Det håber jeg da bestemt, at der vil være. Der er masser af medarbejdere i virksomheden, der brænder for det her, og de skal nok være gode ambassadører for, at det gode arbejde fortsætter.”

Forlader et selskab i topform

Hvilket aftryk efterlader du på Novo Nordisk?

”Jeg synes, at jeg forlader virksomheden på et højdepunkt, og det er en god fornemmelse. Jeg har drevet virksomhedens strategi inden for områder som bæredygtig udvikling og corporate branding med hele vores Changing Diabetes-platform og vores nye initiativ Cities Changing Diabetes. Vi har bygget hele public affairs-området op i Novo Nordisk, og vi har ikke mindst drevet et fantastisk stykke arbejde inden for HR, hvor vi har ansat 5.000 nye mennesker om året globalt samtidig med, at vi har fastholdt et meget højt engagement og haft en meget stærk virksomhedskultur forankret i Novo Nordisk Way og den tredobbelte bundlinje,” siger hun og tilføjer:

”Jeg har været med til en fantastisk udvikling i virksomheden, og jeg føler, at jeg har sat et godt og solidt fodaftryk nu her, hvor jeg siger farvel.”

Har der været nogen skuffelser?

”Nogle af de ting, jeg har arbejdet med, har da været vanskelige at få igennem i de første år, og man har måttet kæmpe en del for menneskerettigheder, diversitet og så videre. Men i de senere år har det været en stor fornøjelse at se, hvordan den tredobbelte bundlinje er blevet virksomhedens forretningsprincip. Det er noget, der glæder mig meget.”

Noget nyt på vej?

Hvad er det næste skridt i din karriere?

”Jeg har et kæmpestort netværk i hele verden, som jeg gerne vil have noget mere tid til at dyrke. Jeg er 53 år, så jeg synes, jeg har en virkelig god alder til at gå ud og fortsætte en spændende karriere. Det kunne være i form af bestyrelsesarbejde i virksomheder, organisationer eller NGO’er, og det kunne også være i form af et spændende job.”

Har du allerede noget i kikkerten?

”Det kan godt være.”

Kommer vi fortsat til at se dig være inden for life science?

”Det vil jeg da tro. Jeg går meget op i spørgsmålet om adgang til sundhed, diabetes og hele den store udfordring der er omkring kroniske sygdomme. Det vil jeg fortsat interessere mig for.”

 Novo: Et tilbageskridt i forhold til diversitet

 Koncerndirektør forlader Novo Nordisk

 Rebien: Novo-medarbejdere bidrager eller udstødes 

 Kvinderne rykker ind Novos ledelses-teams

 Hvor er de egnede kvinder? Novo klar til ny leder-offensiv 

Læs også
Top job