OWs topledelse kendte til kæmpe kreditter i Singapore

Et udskrift fra OW Bunkers eget økonomisystem viser, at den krakkede bunkerkoncern allerede i september havde registreret et tilgodehavende på knap 80 mio. USD til en enkelt kunde. "Helt åbenbart, at OW-ledelsen kunne følge udviklingen," siger advokat til ShippingWatch. 

Kreditter for i alt 79,4 mio. USD, som OW Bunkers datterselskab i Singapore havde ydet til den lokale bunkerleverandør Tankoil Marine Services, var kendt og registreret i økonomisystemet i den nu krakkede bunkerkoncerns hovedkontor i Nørresundby.

Det viser et udskrift fra OW Bunkers eget bogholderi, som koncernens daværende advokat fra Kromann Reumert udleverede på et møde den 7. november i OW Bunker i Nørresundby til advokaten for Lars Møller, tidligere adm. direktør i OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading.

Mødet i Nørresundby den 7. november fandt sted samme dag, som OW Bunker indgav konkursbegæring. Også OW Bunkers topchef Jim Pedersen var til stede, oplyser Lars Møllers advokat Arvid Andersen (foto), SJ Law, til ShippingWatch.

Lars Møller anklages af den tidligere bestyrelse og ledelse i OW Bunker for at have skjult de voldsomt store kreditter til Tankoil Marine Services helt frem til få dage inden koncernen indgav konkursbegæring. Samtidig har den tidligere bestyrelse anklaget Lars Møller og to andre medarbejdere i Dynamic Oil Trading for bedrageri for op imod 125 mio. USD.

OW Bunkers tilgodehavende

Ifølge udskriftet havde OW Bunker en samlet eksponering i Tankoil Marine Services på 79,4 mio. USD i september 2014. En kredit opbygget i perioden fra januar til september i år.

Arvid Andersen kan ikke forklare forskellen fra kreditten i september på 79,4 mio. USD op til det endelige beløb på 125 mio. USD.

Men den samlede kredit til Tankoil i september på knap 79,4 mio. USD svarer stort set til det beløb, som advokaten for OW Bunkers nu fhv. topchef Jim Pedersen for få dage siden hævdede, at Lars Møller skulle have erkendt at have ydet i kredit uden at have orienteret OW Bunkers øverste ledelse.

Træk på kreditter

"Under alle omstændigheder viser udskriftet fra OW Bunkers eget system, at der allerede i september var tale om en betydelig kredit til Tankoil. I forhold til de oplysninger, som ledelsen i OW Bunker har haft mulighed for at trække på, kan jeg ikke se, at Jim Pedersen skulle have været forholdt oplysninger og ikke kunne vide noget. Det er i hvert fald ikke korrekt," siger Arvid Andersen.

100 olieselskaber har milliard-krav mod OW Bunker  

OW Bunkers mangeårige øverste chef Jim Pedersen (foto) anklagede mandag i denne uge og via sin advokat John Korsø Jensen tre medarbejdere i Dynamic Oil Trading for at have placeret massive kreditter til Tankoil uden om bogholderisystemet.

Jim Pedersen_marts2012_low.JPG

"Lars Møller oplyste på Jim Pedersens forespørgsel, at der var tre personer, der havde forestået dette, omfattende Lars Møller selv, regnskabschefen samt en trader, begge i Singapore," oplyste John Korsø Jensen, der også præciserede, at OW Bunkers topledelse ikke vidste noget om de tre medarbejderes dispositioner:

"Hverken Jim Pedersen, Kent Larsen (OW Bunkers finansdirektør red.) eller Götz Lehsten (OW Bunkers vicedirektør red.) havde noget kendskab til dette forhold indtil dette tidspunkt 5. november 2014."

Kredit på 80 mio. USD

John Korsø Jensen refererede også, at direktøren i Singapore-selskabet skulle have fortalt Jim Pedersen, at Dynamic Oil Trading havde ydet en kredit på 80 millioner dollar til selskabet Tankoil.

Ifølge Arvid Andersen er det helt åbenbart, at ledelsen i OW Bunker har haft alle muligheder for at følge med i udviklingen af de betydelige kreditter, som Lars Møller i Dynamic Oil Trading ydede  til Tankoil Marine Services, og at ledelsen som minimum burde havde kendt til udviklingen.

"Når det nu forholder sig sådan, at der er oparbejdet et stort tilgodehavende i Tankoil, er det fordi, der er købt noget olie, som Tankoil sejler rundt med. Og der hvor olien er købt, hos raffinaderiet, er regningen udstedt til Dynamic Oil Trading. Da Dynamic Oil Trading ikke har haft sin egen kassekredit at trække på udover lønninger og andet i selskabet, er betalingen for olien sket via en konto i Danmark, som OW Bunker har rådet over. Derfor har OW Bunker fuldstændig og fra dag ét kunne følge med i træk på kassekreditten," siger Arvid Andersen.

Udover det anslåede tab i datterselskabet i Singapore, som den tidligere ledelse opgjorde til omkring 125 mio. USD, har OW Bunker tabt 150 mio. USD på spekulative oliekontrakter, et samlet tab på i alt 275 mio. USD.

 Medie: OW-topfolk skjulte kæmpe-kredit

 Fyret risikochef i OW Bunker: Sandheden skal frem

OW Bunkers bestyrelse svarer igen: Vi er rystede 

Lars Møller tager til genmæle over for OW Bunkers ledelse 

Læs også
Top job