Maersk Broker overvejer fusion

Maersk Broker vurderer forskellige muligheder for en fusion lige nu, fortæller CEO Anders Hald til ShippingWatch. Andre internationale mæglerhuse, i denne uge Clarksons og Platou, er allerede gået sammen.

Der er opstået romantiske forbindelser mellem flere af de store skibsmæglerhuse i den seneste tid. Først var det ACM og Braemer, der fusionerede, og i denne uge er Platou og Clarksons gået sammen. Samtidig flirter de to mæglerhuse Icap og Howe Robinson også med ideen om at slå pjalterne sammen.

Alle mæglerne er konkurrenter til Maersk Broker, der nu fortæller, at de også er interesseret i forbindelser med andre mæglere.

"Vi ser på muligheder i øjeblikket og har set på muligheder for fusioner tidligere. Udfordringen er, at ved en fusion får du ikke nogen materielle værdier. Du får en masse mennesker, og en konsolidering kræver, at der er rigtig god kemi mellem dem. Det er vores indgangsvinkel, at kemien skal passe rigtig godt. Dertil kommer, at vores kunder selvfølgelig skal have rigtig meget ud af en fusion, det betyder, at skal vi fusionere, skal det være med en part, hvor kunderne får en bedre og bredere dækning af den service, de får i dag," siger Anders Hald, CEO i Maersk Broker, til ShippingWatch.

Ny rolle for mæglere

Han fremhæver, at rollen som skibsmægler har ændret sig, og at den nye rolle også vil være vigtig at tænke med ind i en fusion.

"Kunderne kræver en bedre service, der blandet andet er stærk på research. Det betyder, at man skal flytte rollen som skibsmægler fra at være traditionel mægler mellem to parter til i højere grad at have rollen som rådgiver eller konsulent. Den rolle er et meget naturligt krav fra kundernes side," siger Anders Hald.

De nye fusioner mellem mæglerhusene er helt klart en tendens, tror Maersk Broker. Det betyder en skærpelse af konkurrencen, fordi barren for, hvad mæglerhusene kan, bliver højere og højere.

"De nye fusioner er så nye, at vi ikke har set resultaterne af, hvad de kan endnu. Naturligvis vil det give større konkurrence, og i og med at vi er en del af markedet, vil vi givet snart kunne se nogle ændringer i markedet. Det gør også, at vi skal være endnu mere på tæerne for at udvide vores kundegrundlæg," siger Anders Hald.

Clarksons opkøb af Platou kommer ud fra et ønske om at stå stærkere i Skandinavien, hvor Maersk Broker er store. Det får dog ikke den store betydning, lyder det, fordi Maersk Broker har et meget større fokus på resten af verden.

Forventer tilfredsstillende 2014

Maersk Brokers omsætning i 2013 lå på 347,4 mio. kr. mod 457,5 mio. kr - et fald, der også blev afspejlet i indtjeningen, som lå på 17,8 mio. kr. i 2013 mod 103 mio. kr. i 2012. Faldet skyldtes ifølge selskabet, at effekter af finanskrisen nu ramte hårdt.

"Vi taler om en omsætningsnedgang på 80-85 mio. danske kroner, og det kan mærkes. Det er efterdønningerne af en del af de forretninger, vi lavede i perioden 2006-2008, da markedet var meget, meget højt og heavy, hvor vi indgik en hel del længerevarende certepartier og en hel del kontrakter på nybygninger til meget høje priser. En del af disse er enten blevet genforhandlet eller annulleret løbende til enten lavere priser eller lavere rater, som vores kommission er baseret på," sagde Anders Hald til ShippingWatch i forbindelse med regnskabet.

Han vurderede også, at faldet ville blive en engangsting, og det kan han her tæt på udgangen af 2014 bekræfte.

"Vi har faktisk haft et positivt 2014 med tilfredsstillende resultater. Vi har haft god aktivitet på mange af vores forretningsområder. Vi har sat yderligere fokus på offshoresektoren, og vi har samtidig haft rigtig god vind i sejlene omkring vores nybygningsforretning. Vi har kompenseret for det noget svære tørlastmarked, så vi er godt tilfredse," siger Anders Hald.

Han forventer, at 2015 kommer til at ligge på nogenlunde samme aktivitetsniveau som 2014.

Det er de tre døtre efter afdøde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, Leise Mærsk Mc-Kinney Møller, Kirsten Olufsen og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der i dag ejer Maersk Broker, der ikke har noget med A.P. Møller - Mærsk at gøre.

Ny mægler-fusion i støbeskeen 

Platou solgt til Clarksons for tre mia kroner 

Braemar ACM tror på skibe til gas og offshore 

Læs også
Top job