NICE: Systemet skal betale fedmeoperation for diabetikere

Ifølge det britiske medicinprioriteringsinstitut NICE bør det britiske sundhedssystem betale for fedmeoperationer af overvægtige diabetikere. Det økonomiske rationale er mere end fornuftigt, påpeges det.

Det giver mere end almindelig god mening, hvis det britiske sundhedssystem betaler for fedmeoperationer for svært overvægtige diabetikere. Omkostningerne forbundet med operationerne vil nemlig have tjent sig selv hjem inden for en periode på to til tre år, lyder det fra det britiske medicin-prioriteringsinstitut NICE. Inden systemet skal overveje det, mener man dog fra NICE's side, at patienterne først skal have forsøgt sig med samtlige ikke-kirurgiske indgreb.

"Hvis vi kigger på den seneste rapport om operationer af svært overvægtige, så var der 4.000 patienter med type 2-diabetes, som har fået en operation. 65 pct. af dem fik ikke længere medicinsk behandling for deres diabetes to år senere," udtaler Rachel Batterham, leder af fedmeoperationsafdelingen på University College London Hospital Trus, i en meddelelse fra NICE. Han tilføjer:

"De positive sundhedsmæssige aspekter af fedmeoperationer er så store, at det bør overvejes som en del af behandlingen for overvægtige diabetikere. Jo hurtigere du får operationen i dit diabetesforløb, jo større chancer har du for at komme dig helt eller opleve stor forbedring," lyder det.

 Danskerne: Folk må selv betale for fedmebehandlinger 

Ifølge NICE koster en fedmeoperation ca. 6.000 britiske pund, svarende til lige over 56.000 kr. Et beløb, som i gennemsnit har tjent sig selv hjem efter bare to til tre år. NICE anbefaler, at patienter, der har gennemgået en operation, minimum bliver fulgt af et team, som blandt andet indeholder diætister etc., i en periode på to år efter operationen.

Læs meddelelsen fra NICE her.

 Bliver Novos fedmemiddel allerede en blockbuster i 2020?  

Læs også
Top job