Analytiker: Ordrefest vidner om stærkt USA-marked

Weekendens to store ordrer til Vestas vidner om, at det amerikanske møllemarked er i live endnu.

Artiklens øverste billede

Selvom den vigtige skatterabat for vindmølleprojekter i USA, PTC'en, udløb sidste år, så er vindmøllemarkedet i landet stadig stærkt, blandt andet fordi projektudviklere og vindmøllefabrikanter nåede at indgå en stribe rammeaftaler, inden der blev lukket for ordningen.

Det er weekendens to store ordrer til Vestas på henholdsvis 124 og 450 MW et bevis på, mener Vestas-analytiker Klaus Kehl fra Nykredit Markets.

- Det understreger, at det amerikanske marked bestemt ikke er dødt, selvom PTC'en er udløbet. Det skyldes den måde, PTC'en og rammeaftalerne blev strikket sammen på sidste år, så den vej rundt kan der stadig komme ganske store ordrer både til Vestas og de øvrige spillere i 2014 og 2015, siger Klaus Kehl til Ritzau Finans.

Reaktion er fair nok

Sammenlagt omfatter bestillingerne 287 vindmøller med en samlet kapacitet på 574 megawatt. Ordrerne er led i rammeaftaler mellem Vestas og energiselskaberne RES Americas og EDF Renewable Energy.

Aktiemarkedet belønner Vestas med en stigning på 5,4 pct. til kurs 281,4 efter knap en times handel.

- Jeg synes egentlig, at kursreaktionen er fair nok. Vi taler små 600 MW. I store tal var det 10 pct. af mit estimat for ordreindgangen i 2014. Man må sige, at de har sluttet rigtig stærkt af i Q2, siger Klaus Kehl.

Vestas har rammeaftaler for i alt cirka 3500 MW på det amerikanske marked. Heraf har knap 2000 MW nu materialiseret sig i form af ordrer. Ifølge Klaus Kehl er der god chance for, at de resterende MW også bliver til konkrete møller.

- Pointen er, at de har stadigvæk rammeaftaler, som ikke er blevet trukket endnu, og det kan være potentielt set meget store ordrer, der kan komme på den konto, siger han.

- Det store spørgsmål bliver så, hvad der sker fremadrettet for det amerikanske marked. Der vil det være åbenlyst positivt, hvis PTC'en bliver forlænget igen ultimo '14, som der har været en vis snak om. Men dernæst tror jeg også, at man lige så stille skal begynde at holde lidt øje med, at priserne er faldet meget i USA, og det gør, at vindkrafts konkurrencedygtighed er steget markant det sidste par år, tilføjer Klaus Kehl.

Han henviser til, at der på nogle af de bedre vind-sites kan opstilles møller uden subsidier, hvor projekterne alligevel hænger fornuftigt sammen. Og samtidig refererer analytikeren til udtalelser fra Vestas' konkurrent Siemens, der for nylig har meddelt, at selskabet regner med et amerikansk marked på 3-5 gigawatt fremover uden PTC, fordi vind faktisk er blevet ganske konkurrencedygtigt i USA de seneste år.

/ritzau/FINANS

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.