Danske hoteller har hul i kassen

Hotelejerne må lade gæsterne om at sove roligt om natten. Analyse afslører vedvarende underskud.

Artiklens øverste billede
En gennemgang af 390 danske hotellers årsregnskaber viser, at 51 pct. havde underskud i det senest offentliggjorte regnskab.

Antallet af hotelovernatninger er voksende, og de seneste tre år har 153 nye hoteller slået dørene op.

Alligevel er den danske hotelbranche gennemsyret af årelange underskud.

En gennemgang af 390 danske hotellers årsregnskaber, som erhvervsdatabasen NN Markedsdata har foretaget for epn.dk, viser, at 51 pct. havde underskud i det senest offentliggjorte regnskab. Af dem havde de 120 hoteller haft underskud tre år i træk.

De 390 hoteller havde i gennemsnit et underskud på 432.700 kr.

Store kæder er ramt

Det er ikke kun små hoteller, som har svært ved at generere overskud. De store hotelkæder kæmper også.

Tribe Hotel Management Danmark A/S, der driver adskillige First Hotels i Danmark, havde i 2011 et underskud på 72 mio. kr. Året forinden var underskuddet 113 mio. kr.

Scandic Hotel A/S, der driver 23 Scandic-hoteller i Danmark, har heller ikke formået at skabe overskud, og det samme gælder for Cabinn A/S, der har otte hoteller i Danmark.

Selskab

2011

2010

2009

Tribe Hotel Management Danmark A/S

-72.091

-113.231

-56.608

Scandic Hotel A/S

-70.576

-71.737

-28.562

Cabinn A/S

-3.041

-19.081

980

Beløbene er i 1.000 kr.

Presset til prisfald

En væsentlig grund til, at hotelbranchen har det svært, skyldes et boom i antallet af hotelværelser. I perioden 2007-2012 steg antallet af værelser fra 36.059 til 42.808. Det er en stigning på 18,7 pct.

I samme periode faldt omsætningen pr. solgt værelse med 7,8 pct. Det skyldes, at hotellernes samlede omsætning skal deles ud over flere værelser, og at hotellerne har måttet sænke priserne for at lokke gæster ind.

"Kriseårene har kostet rigtig dyrt. De ramte på et tidspunkt, da kapaciteten i hotelbranchen voksede voldsomt, mens antallet af overnatninger ikke voksede med samme hast. Det er først nu, vi ser, at der flere steder i landet er ved at være nok gæster til at fylde værelserne," siger Katia K. Østergaard, der er adm. direktør i hotellernes brancheorganisation Horesta.

Omsætning på vej op

Den kraftige stigning i antallet af hotelværelser har dog ikke været uhensigtsmæssig, mener Katia K. Østergaard.

"Hvis vi skal skabe vækst i turisterhvervet, er det nødvendigt, at værelseskapaciteten forøges. Men det er klart, at væksten ikke kommer fra den ene dag til den anden, og i den tid det tager at bygge markedet op, er det selvfølgelig mindre sjovt," siger hun.

Omsætningen i den danske hotelbranche faldt kraftigt efter 2008 men har siden fundet en smule fodfæste igen. En del hoteller har effektiviseret driften og skåret omkostningerne til, men for mange er det altså ikke nok til at sikre en positiv bundlinje.

Det er især nyetablerede hoteller, som kører med underskud, men det er helt naturligt, påpeger Katia K. Østergaard.

"Et nyt hotel er jo en kalkuleret investering, og de omkostninger, der er forbundet med at etablere et nyt hotel, tager en årrække at vinde ind igen."

Tabte markedsandele

Hotelbranchen fik tidligere på året en hjælpende hånd, da man som et led i regeringens vækstpakke valgte at løfte momsfradraget for virksomheders hotelovernatninger i Danmark fra 50 til 75 pct.

Det betyder, at danske og udenlandske virksomheder kan få refunderet 75 pct. af hotelmomsen.

Det øgede momsfradrag skal forbedre hotellernes konkurrenceevne og trække endnu flere gæster til.

Siden 2007 er antallet af hotelovernatninger i Danmark steget med knap 12 pct., og Katia K. Østergaard forudser, at det øgede momsfradrag vil betyde endnu flere overnatninger - især fra udenlandske gæster.

"Danmark har tabt markedsandele, når det gælder antallet af udenlandske overnatninger, og dem skal vi have vundet tilbage. Vi har et godt produkt, en professionel tilgang og en god infrastruktur, og vi ved fra internationale undersøgelser, at har man været i Danmark, vil man gerne tilbage igen. Det skal vi udnytte," siger hun.

"Vi har nok at tage fat på, men jeg er overbevist om, at vi i Danmark kan indfri en langt større del af det vækstpotentiale, vi ser internationalt."

Katia K. Østergaard.

Højere priser i vente

Stigningen i antallet af hotelovernatninger rokker dog ikke ved det faktum, at rigtig mange danske hoteller drives med store underskud.

Hvis det skal vendes, kræver det, at man tænker i kroner og øre.

"Den internationale konkurrence er benhård, og et væsentligt konkurrenceparameter er prisen," siger Katia K. Østergaard.

Hun har tiltro til, at den danske hotelbranche kan komme på fode igen efter nogle magre år.

"Nogle hoteller har større udfordringer end andre, men jeg er absolut positiv på branchens vegne. Vi ved, at væksten er derude, og vi har gode forudsætninger for at trække den til Danmark. Vi har nok at tage fat på, men jeg er overbevist om, at vi i Danmark kan indfri en langt større del af det vækstpotentiale, vi ser internationalt."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.