Briefing

Telia køber TDC's norske aktiviteter | EU og Japan underskriver aftale | Færre udenlandske topchefer i danske virksomheder

Kære Finans-læser

Her er, hvad du skal vide.

NYHEDER

Telia køber TDC's norske aktiviteter. Telegiganten TDC har solgt sin norske tv- og bredbåndsforretning, Get, og TDC Norge til den svenske telekoncern Telia for 21 mia. norske kroner, svarende til 16,5 mia. danske kroner. Salget rejser en stribe spørgsmål om TDC's nye ejeres planer.

EU og Japan underskriver aftale. EU har i dag underskrevet sin største frihandelsaftale nogensinde. Aftalen med Japan vil dække 600 millioner købestærke forbrugere og en tredjedel af verdensøkonomien. Og betyde en potentiel eksportfest for Danmark. Fra efteråret 2019 vil 99 pct. af alle toldsatser på japanske varer til EU og 94 pct. af al told på EU-varer til Japan fjernes. Japanerne beskytter stadig deres risproduktion, men derudover er der frit spil for markedskræfterne.

Der er færre udenlandske topchefer i danske virksomheder. 6,9 pct. af topcheferne i de godt 1.600 største danske virksomheder med mere end 100 ansatte er udlændinge. Det er et fald fra 11,4 pct. på fem år. Faldet i andelen af udenlandske topchefer kan ifølge eksperter ses som en sen eftervirkning af finanskrisen.

Rival bevæger sig ind på DSV's territorium. Det lysner for den skrantende storspeditør Panalpina. Den schweiziske gigants finansielle sundhedstilstand er så småt i bedring, viser de nyaflagte halvårlige resultater. Samtidig bevæger Panalpina sig ind på et af DSV's nye kernemarkeder, Sydafrika.

Rigmand tjener millioner på populær netbutik. Den kendte danske iværksætter Peter Sønderby-Wagner, der er bedst kendt som medstifter af Dating.dk, har stor succes med netbutikken Luxplus, der sælger hår-, kosmetik- og helseprodukter til medlemmer. Sammen med Martin Ersted Schultz ejer han Luxplus, der i fjor tjente 7,5 mio. kr., og som nu sigter mod at ramme 100.000 medlemmer inden nytår. (Børsen)

Kendt isbutik ramt af underskud. Ismageriet på Amager fik et underskud på 935.000 kr i 2017. Det viser et nyligt aflagt regnskab. Året forinden fik Ismageriet ellers et overskud på 2,3 mio. kr. Men en flytning af isbutikken har medført »øgede udgifter og betydeligere investeringer,« skriver ledelsen i regnskabet.

Mørke skyer over Magasins britiske ejer. Krisen strammer til omkring Magasins britiske ejer, Debenhams. De to britiske kreditforsikringsselskaber Euler Hermes og Coface and Atradius har skruet ned for dækningen for leverandører til Debenhams. Konsekvensen bliver formentlig, at leverandørerne vil kræve kontant afregning. (Berlingske)

Warren Buffett giver milliarder til Bill Gates. En af verdens rigeste mænd, Warren Buffett, har doneret 3,4 mia. dollars til fem fonde, herunder Bill Gates' velgørenhedsfond. I 2006 annoncerede Warren Buffett, at han gradvist vil donere samtlige af sine Berkshire-aktier til velgørenhed.

Goldman Sachs får ny topchef. Fra den 1. oktober vil David Solomon være administrerende direktør for den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Den nuværende topchef, Lloyd C. Blankfein, der også er formand for bestyrelsen, stopper, og David Solomon overtager begge hans roller til efteråret. (Børsen)

INDSIGT

Kinas gæld vejer tungere end en presset eksport til USA. Kinas private gæld ligger på over 250 pct. af bruttonationalproduktet. Det er langt højere end for eksempel Grækenlands, hvis gæld er på 180 pct. af bnp. Allerede før Trump og Det Kommunistiske Parti røg i totterne på hinanden, befandt den kinesiske økonomi sig i en svær balancegang mellem at nedbringe den gigantiske gæld og opretholde væksten. Det er næppe holdbart, er de fleste analytikere enige om.

PRIVATØKONOMI

Drømmekurser på boliglån før opsigelsesfrist. Der er gode nyheder for boligkøbere og boligejere, der går i omlægningsplaner. De mest populære boliglån kan nemlig alle fås til topkurser, og timingen er optimal lige før den ordinære opsigelsesfrist om 14 dage.

FINANS FORKLARER

På trods af at der dør flere europæere, end der bliver født, stiger indbyggertallet i EU. Fra januar 2017 til januar i år steg befolkningstallet i EU fra 511,5 mio. til 512,6 mio. Der blev registreret 5,3 mio. dødsfald og 5,1 mio. fødsler. Derfor skyldes den samlede stigning i befolkningstallet en øget migration til EU.

DAGENS PROFIL

TDC's afgående topchef, Pernille Erenbjerg, er i den besynderlige situation, at hendes nye ejer har lagt en strategi, som har gjort op med Erenbjergs egen vision for selskabet. Vi ringede hende op efter dagens salg og stillede spørgsmålet: "Den nye strategi er diametralt modsat den, du selv stod i spidsen for og udførte. Hvordan føles det at føre den ud i livet?"

BØRS

Generelt er tendensen ude i Europa svagt positiv med stigninger i England, Frankrig og Tyskland. Her er den seneste børsberetning.

KOMMENTAR

»Siden starten af året har der været en opbremsning i den globale økonomi, og det har ført til en frygt for, at vi har set ’toppen’. Men hvis man ser nærmere på de historiske mønstre, så er der mere end en slags ’top’, og den, vi lige har set, er ikke af den mest alvorlige slags: væksten ser allerede ud til at være på vej op igen,« skriver makroøkonom Lars Merklin.

PS...

Danske varer kommer længere ud i verden. En gennemsnitlig dansk eksportvare transporteres næsten 2.900 km ud i verden. Det er mere end 700 km længere i gennemsnit, end de danske varer rejste i 2008.

Rigtig god aften,
Peter Sinding
Nyhedsredaktør
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.