Briefing

Europæisk økonomi i brat opbremsning | EU kræver undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag | Danske boligejere er for alvor begyndt at afdrage igen

Kære Finans-læser

Torsdag eftermiddag og dermed tid til dagens sidste opdatering. Håndskrevet og håndredigeret med alt det bedste og seneste. God læselyst!

NYHEDER

Europæisk økonomi bremser hårdt op. De seneste nøgletal og en stribe dugfriske prognoser fra EU-Kommissionen, Den Internationale Valutafond (IMF) og storbanken UBS peger alle på, at den europæiske økonomi er på vej mod en brat opbremsning, som oven i købet kan blive forværret, hvis den italienske gældskrise forværres eller Brexit ikke finder en mindelig løsning.  

Danske virksomheder tror på Italien trods uro. En tyngende gæld, insolvente virksomheder og et statsbudget, som EU har dumpet. Problemerne tårner sig op for Italien, og renterne følger efter. Alligevel er danske virksomheder stadig optimiske i forhold til fremtiden - også selvom væksten i eksporten til Støvlelandet halter.

EU kræver undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag. EU-Kommissionen har sat den europæiske bankmyndighed, EBA, til at lave en paneuropæisk undersøgelse af Danmark, Letland og Estland. Det sker, efter at der har været rejst kritik af landenes tilsyn oven på hvidvasksagen. (Financial Times)

Advokatfirmaet Bech-Bruun: Det er en ubehagelig mediestorm. I et brev til kunderne afviser advokatfirmaet Bech-Bruun lodret at have medvirket til skattesvindel og at være inhabil. Det er en ubehagelig mediestorm, lyder firmaets version.

Det er nødvendigt med nytænkning i landbruget. Det mener landbrugets formand, Martin Merrild, hvis sektoren skal komme ud af den aktuelle krise. Derfor lægger han nu op til at kopiere elementer fra den forretningsmodel, der har gjort amerikanske og spanske landbrugskoncerner til en kæmpe succes på verdensmarkedet.

Den svindelsigtede Britta Nielsen er på vej hjem til Danmark. En dommer i Sydafrika har besluttet at løslade Britta Nielsen, efter at hun blev anholdt forleden oven på omkring 40 dages international efterlysning for bedrageri af mindst 111 mio. kr. Hun vil blive overgivet til officerer fra Interpol og derefter ekskorteret hjem til Danmark af danske politifolk allerede i aften. (JP)

Morten Ballisager tjener millioner på fyringsrunder. Når der skal fyres, er det skidt nyt for medarbejderne, men godt nyt for Morten Ballisager. Hans HR-firma, Konsulenthuset Ballisager, bliver i højere og højere grad brugt som sparringspartner under fyringsrunder, og det kan ses i regnskabet. Det viser den højeste omsætning i virksomhedens 10-årige historie.

Danske boligejere er for alvor begyndt at afdrage igen. Siden årsskiftet har vi afdraget 36,8 mia. kr. på realkreditgælden. Men næsten halvdelen af alle realkreditlån er dog stadig uden afdrag. Og det er ikke nødvendigvis udtryk for snusfornuft, at afdragene stiger, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

Stort alle danskere streamer musik. 9 ud af 10 personer i Norden får nu sin musik fra streamingplatforme. Det er en stigning på 12 pct. på blot et år. Men, for der er et men. Selvom næsten alle indbyggere i Norden streamer musik, er det kun lidt under halvdelen af musikbrugerne, som betaler for et abonnement.

Milliardærfamilier søger mod Storbritannien trods Brexit. En række yderst velhavende familier trodser advarslerne om en forestående britisk nedtur, hvis ikke Storbritannien lander en profitabel Brexit-løsning med EU. Således har to amerikanske milliardær-familier, købt sig ind i The Quay House i Londons Canary Wharf-distrikt. Dermed har udenlandske investorer stået for 74 pct. af al erhvervsejendomshandel i London i 2017 mod 64 pct. i 2016. (Bloomberg)

Republikanere advarer præsidenten. Donald Trumps fyring af justitsminister Jeff Sessions bliver her dagen derpå fulgt af en advarsel fra flere ledende republikanere: Fyringen må ikke resultere i, at undersøgelsen af Ruslands rolle i det amerikanske præsidentvalg, ledet af særlig rådgiver Robert Mueller, bliver stoppet, lyder det fra bl.a. senator Susan Collins og Mitt Romney. (The Guardian)

REGNSKABER

Få det hurtige overblik. Torsdag har som nogle af de forgående dage været præget af en række regnskaber fra flere store danske virksomheder og finansinstitutter. Og vi giver dig overblikket over de vigtigste. Det gælder bl.a. Matas, der opjusterer, Nykredit, hvis overskud falder med 2,8 mia. kr. og ISS, der cruiser afsted trods lille fald i omsætningen.

FINANS FAKTA

Danskerne er fortsat langt mere forsigtige med deres penge end før finanskrisen. Fornuftige, robuste og sparsommelige er tre ord, som Nykredits cheføkonom Tore Stramer bruger til at beskrive os over en kam. Det sker efter at nye tal om vores forbrugeradfærd er kommet ud. Se, hvordan danskerne bruger deres penge her.

GIK DU GLIP AF...

Betalingskortet, der nægter at dø. Den seneste reklamefilm for dankortet varer et minut og viser sådan set både styrken og svagheden ved vores nationale betalingsløsning. Google og McDonald's lægger nemlig nu endnu mere pres på dankortet, end der allerede er, fordi det koster handlende og banker penge - de to amerikanske mastodonter får derfor også opbakning fra landets største banker. Problemet er bare, at markedet ikke er parat til at miste sit ikon, mener Forbrugerrådet.

BØRS

Positiv stemning i C25, der lyser grønt her kort før lukketid. ISS er flyvende oven på dagens regnskab, mens Pandora modsat fortsætter det bratte fald. Her er den seneste børsberetning.

PODCAST

Debatredaktør Magnus Barsøe er sammen med sine ugentlige gæster klar med Bundlinjen. Ugens podcast, hvor du bl.a. kan høre panelets udlægning af Mærsk-familien, der stod bag en på alle måder historisk, barsk og opsigtsvækkende magtdemonstration, da man tirsdag gik bag om ryggen på bestyrelsen i Danske Bank og krævede formandens afgang.

PS...

Golfsporten er trods enorme pengepræmier og sponsorater præget af en sjældent grad af selvjustits, når det kommer til overholdelse af reglerne. Det er nemlig umuligt for dommerne at tjekke samtlige spillere ude på de 18 huller selv ved de største turneringer. Således var det kun på grund af en årvågen nabo, at en af kvindegolfens største talenter blev afsløret og diskvalificeret, da hendes mor "hjalp" hendes bold tilbage på banen med et lille spark.

Rigtig god aften,
Mads Ring,
Nyhedsredaktør, Finans
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.