Briefing

Nationalbankdirektør vil ændre hvidvaskindsats | Ny gennemgang af hemmelige Mærsk-papirer | Tidligere Vestas-boss bliver Danmarks klimaudsending

Kære Finans-læser

Her er, hvad du skal vide.

NYHEDER

Kampen mod hvidvask skal ændres. Det mener landets nationalbankdirektør, Lars Rohde. Ifølge ham dur det ikke, at fokus i hvidvaskbekæmpelsen er de titusindvis af indberetninger, som bankerne hvert år sender ind til bagmandspolitiets hvidvasksekretariat, hvor de bliver undersøgt. »Noget tyder på, at forsvarslinjen ligger det forkerte sted. Den bør ligge, langt før det bliver nødvendigt at indberette. Og det er ved bankernes kendskab til deres kunder,« lyder det fra Lars Rohde.

Philip Davali

Qatar forlader Opec. Qatars udtræden er et prestigetab for Opec, men de markedsmæssige konsekvenser er til at overse. Med en daglig olieproduktion i oktober på 601.000 tdr. hører Qatar til blandt Opecs mindste olieproducenter. Meget peger i retning af, at Qatars udtræden af Opec skal ses som led i landets stedse større politiske isolation.

Ny gennemgang af hemmelige Mærsk-papirer. A.P. Møller - Mærsk solgte i 2017 sin olieforretning, Mærsk Oil, til franske Total for ca. 47 mia. kr. Med i aftalen fulgte en lukrativ skatteaftale i et forløb, der fortsat optager Enhedslisten. Derfor har Energistyrelsen netop lagt lokaler til en fortrolig gennemgang af en lang række hemmelige dokumenter i sagen.

Forsker: Bankers tilsynsdiamant skal slibes om. Det er nødvendigt med et nyt pejlemærke, som måler bankers risikofulde kunder. Det skal gøre myndighederne i stand til bedre at identificere de banker, som er i farezonen for at komme i vanskeligheder, når gode tider bliver til dårlige. Sådan lyder det nu fra en af landets førende bankforskere.

Højesteret lægger bevisbyrden over på Skat. Hidtil har det været op til boligejerne at dokumentere Skats fejl i det store sagskompleks om forkerte fradrag. Den retspraksis har Højesteret nu ændret med en dom, mener den vindende part. Det åbner for en flod af sager.

Tidligere Vestas-boss bliver Danmarks klimaudsending. Ditlev Engel er udvalgt til at spille en nøglerolle i arbejdet med at sikre konkrete resultater ved FN's klimatopmøde i september 2019 i New York. Stillingen er en tidsbegrænset deltidsstilling med udløb i 2019. Ditlev Engel har ikke ønsket at modtage et vederlag.

Foto: Hansen Michael

Dansk ægtepar kan kalde sig milliardærer. Ægteparret Marie-Louise Bjerg og Lars Bjerg behøver aldrig mere bekymre sig om penge. De fik sat næsten 800 mio. kr. ind på kontoen efter salget af deres livsværk Mountain Top Industries. Det afslører et nyt regnskab fra deres fælles holdingselskab, Bjerg ApS. Dermed er egenkapitalen i ægteparrets selskab med ét slag vokset fra 249 mio. kr. til lige over 1 mia. kr.

Milliardbesparelse sender Carlsberg på vækstjagt. Efter at have gennemført en spareplan på 2,3 mia. kr. vil bryggeriet Carlsberg igen investere i organisk vækst og forbedre bundlinjen med blandt andet specialøl, alkoholfrie øl og et innovativt fadølssystem. (Børsen)

INTERVIEW

Datatilsynet bliver bestormet af anmeldelser. Efter de nye og strengere dataregler trådte i kraft for et halvt år siden, er Datatilsynet blevet løbet over ende med sager. Men det er kun godt med opmærksomhed om problemet, siger tilsynets direktør. »Vi har for eksempel haft en regel om sletning af data siden 1979. Og nogle tror, at den lige er blevet indført. Folk kom til os, når vi var ude til konferencer, og spurgte til den regel, for de havde da aldrig slettet noget. Det er lidt tankevækkende«. Læs hele interviewet her.

Foto: Gregers Tycho

FINANS FAKTA

Danmark er ramt af et paradoks: Vi har fået mere frihed til at styre vores egen arbejdsdag, men jo mere tilfredse vi er med vores arbejde, jo mindre tilfredse er vi med vores fritid.

DAGENS PROFIL

»Når danskerne ser på os – altså de af os herinde, der er direktører i en finansiel virksomhed – så tror jeg, at mange af dem ser en gruppe mænd og kvinder, der har tænkt mere i egen indtjening end i samfundets ve og vel. Vi skal gøre os klart, at problemet starter og slutter hos os – ikke hos medarbejderne i sektoren,« lød det fra formand Michael Rasmussen, da han holdt tale på Finans Danmarks årsmøde i dag.

BØRS

De ledende europæiske indeks ligger alle med solide plusser mandag. Her er den seneste børsberetning.

PS...

Siden 2006 har Anders Holch Povlsen, der står bag den danske modekoncern Bestseller, opkøbt land- og skovområder i Skotland. Han ejer nu 12 godser og ejendomme med samlet mere end 220.000 hektar land, og regnes dermed som den største, private jordejer i både Skotland og Storbritannien. Han overgår bl.a. Dronning Elizabeth II. Og han har en plan.

Anders Holch Povlsen, der er ejer af og adm. direktør for Bestseller har stiftet Blackbird Crew ApS. PR-foto.

Rigtig god aften,
Peter Sinding
Nyhedsredaktør
 

Vi arbejder videre på at forsyne dig med nyheder og analyser. Har du gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.