Briefing

Vestas opruster i teknologisk kapløb om fremtidens vindmølle | FDA-chef angriber Novos insulinpriser i USA | Politisk drama i London: May vandt mistillidsafstemning

GODMORGEN

I dag falder der en EU-dom i en sag om statsstøtte til Femern-forbindelsen, hvor færgeselskabet Scandlines har klaget over statsstøtte til Femern-forbindelsen. Det sker i Luxembourg, og ikke langt derfra, i Bruxelles, mødes EU’s stats- og regeringschefer til et to-dages topmøde, hvor Brexit ventes at være på dagsordenen. Her er dagens første briefing.

NYHEDER

Vestas opruster i teknologisk kapløb om fremtidens vindmølle. Vestas investerer kraftigt i en ny vindmølleplatform, der opbygges af moduler. Målet er at sænke prisen på vindenergi og styrke førerpositionen på et tidspunkt, hvor konkurrenterne lider. Fremtidens Vestas-mølle skal samles som Lego-klodser.

FDA-chef angriber Novos insulinpriser i USA. Novo Nordisk og de andre store insulinproducenter bliver nu ramt af en bredside fra de amerikanske sundhedsmyndigheder. Priserne på insulin er kunstigt høje, lyder det. Fortidens spøgelser truer på ny Novo Nordisk i USA.

Politisk drama i London: May vandt mistillidsafstemning. Den britiske premierminister overlever intern mistillidsafstemning, men vil ikke føre sit parti ind i næste valg i 2022. Premierminister Theresa May forekom relativt ydmyg i sine første udtalelser efter sejren i den konservative mistillidsafstemning.

Oli Scarff

Pandoras onde ånd manifesterede sig igen: Kurshug på 11 pct. Pandora-aktien ramte sit laveste niveau i mere end fem år efter en kritisk analyse fra børshuset Carnegie.

Luftfarten er på vej mod 10 år med overskud. Faldende oliepriser og solid økonomisk vækst vil skabe et endnu større overskud i luftfarten næste år. Det spår IATA.

Kina planlægger at lempe på udskældt industripolitik. Den kinesiske ledelse har planer om er erstatte dens kontroversielle industripolitik "Made in China 2025" med et nyt program, som vil åbne Kinas hjemmemarked mere op for udenlandske virksomheders deltagelse i produktionen. (Wall Street Journal)

Aktier i USA: Plusser efter positive toner fra Trump. De amerikanske aktier steg onsdag - efter plusser i Asien og Europa. Det var positivt nyt om handelskrigen mellem Kina og USA, som skabte den positive stemning.

Handelskrig letter: Kina køber soja for milliarder. For første gang i et halvt år køber kinesiske selskaber store mængder soja i USA. Der er dermed spæde tegn på, at handelskrigen mellem USA og Kina er på vej til at bløde op.

Mærsk klar med milliardbeløb til grønt sats. I løbet af de næste ti år vil Mærsk investere mindst 13 mia kr i grøn teknologi, der skal gøre rederiet CO2-neutralt i 2050. Rivaler melder hus forbi på satset. (Børsen - betalingsartikel)

Danskernes skjulte pensionsskat dykker kraftigt. Regeringen kommer også til at mærke, at det går dårligt med afkastet på danskernes pensionsopsparing i år. Provenuet fra skatten på danskernes pensionsafkast ser ud til at blive det laveste siden 2007. (Berlingske)

DEBAT

Finansordfører: Danmark skal ikke være et lille felt i et gigantisk spil matador. Vi har brug for en national og statslig ejerskabsstrategi. Alternativet er, at vi langsomt sælger ud af arvesølvet til private fonde og udenlandske investorer knyttet til f.eks. Kina.

GIK DU GLIP AF...

For 15 mia. kr. hype: Magic Leap-briller rammer dansk jord – og de virker faktisk. Indsigt: Et af teknologihistoriens mest hypede produkter er kommet til Danmark. Amerikanske Magic Leap har fået 15 mia. kr. fra investorer til at udvikle briller til augmented reality, og nu skal de stå deres prøve i den virkelige verden.

DET SKER I DAG

 • Erhverv: Regnskab:2. kvartal: Harboes Bryggeri
 • Erhverv: Regnskab: 4. kvartal: Luxor
 • Erhverv: Regnskab: Halvårsregnskab, Harboes Bryggerier
 • Erhverv: Generalforsamlinger: Gabriel Holding
 • Økonomi: Danmarks Statistik: Beskæftigelse for lønmodtagere (kvt. - revideret), 3. kvt. 2018
 • Økonomi: Danmarks Statistik: Udenrigshandel med økologiske varer, 2017
 • Økonomi: Danmarks Statistik: Køb og salg af økologiske varer i 2017.
 • Økonomi: Danmarks Statistik: Beskæftigelse i offentlig forvaltning og service (kvt.), 3. kvt. 2018
 • Økonomi, statistik: Tyskland: Forbrugerpriser (endelig), y/y, nov.
 • Økonomi, statistik: USA: Importpriser, m/m, nov
 • Økonomi, statistik: USA: Nytilmeldte ledige, uge 49
 • Økonomi, statistik: USA: Fortsat ledige, uge 48
 • Udland: Den europæiske centralbank, ECB, afholder et pengepolitisk møde i Frankfurt.
 • Udland: EU-dom om statsstøtte til Femern-forbindelsen: Færgeselskabet Scandlines har klaget over statsstøtte til Femern-forbindelsen, og EU-retten fælder dom i sagen, som kan ankes.
 • Udland: EU’s stats- og regeringschefer holder i dag og i morgen topmøde i Bruxelles. Brexit ventes at være på dagsordnen, da landet forlader unionen senest 29. marts 2019.
 • Tænketanken Cepos arrangerer sin årlige Vækstkonference i Industriens Hus. Blandt talerne er finansminister Kristian Jensen (V), overvismand Michael Svarer, forskningsdirektør hos Vive Torben Tranæs og cheføkonom Mads Lundby Hansen.

 

Med ønske om en god dag,
Thomas Andrew
Nyhedsredaktør
 

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.