Briefing
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Uautoriseret botoxbehandling bliver en sag for sundhedsministeren

Læger advarer om et gråt marked af uautoriseret botox- og fillerbehandling. Sagen lander nu hos sundhedsministeren.

Hvem har ansvaret for at stoppe de uautoriserede botox- og fillerbehandlinger? Det skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby nu i samråd og svare på. Foto: Brian Karmark

Synlige skilte i klinikkerne og en mere overskuelig og informerende hjemmeside hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sådan lyder ønsket fra formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), som en reaktion på Jyllands-Postens artikel søndag, hvor en række læger advarede om et voksende uautoriseret marked for botox- og fillerbehandlinger, der i værste fald kan få store konsekvenser for patienterne, hvis behandlingen går galt. I så fald er man afskåret fra at søge erstatning via Patienterstatningen.

Liselott Blixt vil nu rejse sagen over for sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

»Det er rigtig godt, at der kommer fokus på det her, så folk bliver advaret om, at ikke alle, der tilbyder botox- og fillerbehandlinger, er autoriserede,« siger Liselott Blixt.

Det har taget overhånd, at folk ikke vil have rynker. Folk skal lære at være glade for, hvordan de ser ud.

Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets sundhedsudvalg

Hun mener, at løsningen er at gøre det mere synligt for borgerne, hvem der er autoriseret, f.eks. med obligatorisk skiltning i klinikkerne, så man kan se det, når man går ind i klinikken, og med en bedre hjemmeside, hvor man let og hurtigt kan få overblik over de autoriserede sundhedspersoner.

I Jyllands-Posten søndag fortalte fire østjyske kvinder om de gener, de har oplevet efter at have fået injektioner med filler og botox i en ikkeregistreret klinik. Samtidig udtrykte flere læger ønske om, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal tage affære over for de uautoriserede behandlere, men det afviser Liselott Blixt.

Uautoriserede er en »sag for politiet«

»Sundhedsvæsenet fører tilsyn med de autoriserede sundhedspersoner. Det andet er en sag for politiet. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed skulle tage sig af alt det, ville den ikke have tid til at kontrollere alle de autoriserede,« siger Liselott Blixt.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) siger, at han vil kalde sundhedsministeren i samråd for at høre regeringens holdning til sagen.

»Det går ud over borgerne, hvis de bliver patienter, fordi der ikke er styr på kvaliteten. Det er uacceptabelt for borgerne, at der er områder, hvor der er ikke er nogen kontrol, og jeg er enig med de læger, som mener, at det er et underreguleret område, der skal gøres noget ved,« siger han.

Plastikkirurg Thomas Bo Jensen fra Aarhus, der driver en af de autoriserede klinikker, får jævnligt besøg af patienter, der har gener fra behandlinger hos personer, som ikke er registreret. Han er forarget over, at styrelsen ikke gør mere for at stoppe de uautoriserede behandlere end at melde dem til politiet, hvis de får en anmeldelse.

Sådan kan du sikre dig

Tjek, om der er en læge tilknyttet klinikken, og om vedkommende samt klinikken er registreret til kosmetisk behandling i Styrelsen for Patientsikkerheds Autorisationsregister.

Tjek behandlingsstedets hjemmeside. Ligger der en tilsynsrapport fra Styrelsen for Patientsikkerheds kosmetiske tilsyn?

Tjek styrelsens hjemmeside stps.dk. Ligger der en tilsynsrapport på styrelsens hjemmeside?

Tjek, om klinikken overholder de særlige regler for kosmetisk behandling. Får du tilbudt en forundersøgelse? Får du betænkningstid på 48 timer, inden du samtykker til behandlingen? Får du mundtlig og skriftlig information om behandlingen samt bivirkninger og komplikationer hertil?

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Karsten Bech, sektionsleder og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, forklarede i Jyllands-Posten, at man i styrelsen ikke har myndighed til at efterforske sager, der omhandler ikke-autoriserede sundhedspersoner.

Flemming Møller Mortensen mener, at det tomrum skal fyldes ud.

Minister: Mere information

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby påpeger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at der allerede findes en række regler for kosmetiske behandlere, og det er en sag for politiet, hvis de ikke bliver overholdt. Men hun mener også, at der er behov for mere information:

»Det er blevet mere almindeligt at få lavet kosmetiske behandlinger med restylane og botox. Det stiller flere krav til den information, der er tilgængelig om dem, der laver behandlingerne. Den information skal være nem og hurtig at finde frem til. Det er den ikke i dag. Det er alt for besværligt at finde siden og den information, man skal bruge. Det er styrelsen bag udmærket opmærksom på skal være bedre, og det indgår derfor også i en relancering af hjemmesiden, som skal ske i første kvartal af 2019.«

Liselott Blixt opfordrer til, at man tænker sig grundigt om, inden man får foretaget en behandling for rynker og furer i ansigtet.

»Hvis man gør det hjemme i stuen og får en til at komme og stikke en, er det folks egen dumhed. Man må altså gerne tænke sig om. Det er trods alt noget, man stikker ind under huden,« lyder det fra DF’eren, som undrer sig over, at så mange danskere vil lave om på deres udseende.

»Det er fint, at der kommer artikler om, at det kan gå galt, for det har taget overhånd, at folk ikke vil have rynker. Folk skal lære at være glade for, hvordan de ser ud,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også