Briefing

Danske Bank nedjusterer | PFA's pensionskunder har tabt millioner på en international valutakarrusel | Amerikanske aktier er kastet ud i nye fald

GODMORGEN

Skæbnen for den konkurstruede legetøjsgigant Top-Toy kan i dag blive afgjort, når kreditorerne skal sige ja eller nej til selskabets redningsplan. Vi følger sagen nøje og giver dig også en update på de finansielle markeder, der er kastet ud i nye fald. God læselyst!

NYHEDER

Danske Bank er ramt af uroen på de finansielle markeder og må derfor nedjustere forventningerne til indtjeningen for 2018. Tidligere regnede banken med at tjene 16-17 mia. kr. efter skat. Nu bliver det omkring 15 mia. kr., oplyste banken torsdag aften i en meddelelse.

Guldrandet milliardeksport truet: Nu styrtdykker dansk minkproduktion. Den danske produktionen af minkskind har kurs mod det største tilbageslag nogensinde. Lave priser får mange minkavlere til at lukke forretningen, og produktionen ventes næste år at falde dramatisk.

 

Glansen er gået af den danske milliardeksport af minkskind. Priserne er styrtdykket, og nu gør produktionen det også. Foto: Henning Hjorth

Danske pensionskunder i PFA har tabt millioner af kroner på en international valutakarrusel, hvor 16 storbanker har manipuleret med priserne på valutamarkederne. Sådan lyder anklagen fra PFA, der nu er gået sammen med 12 internationale investorer for at få erstatning for deres tab. Få det hele forklaret her.

De danske aktier havde en meget sløj dag på kontoret i går med store hug til blandt andre GN Store Nord og Pandora.

Det var dog småting målt mod B&O, der gik helt i dørken. En nedjustering mandag aften sendte aktien i et kæmpe fald, der ikke er set større siden 2010. Dermed er de seneste kvartalers optimisme, hvor B&O Play har skabt håb, nu vendt til endnu en dyb krise - og redningsmanden Henrik Clausen må erkende, at væksten er gået i stå.

Henrik Clausen topchef i B&O siden 1. juli - tidligere telenor Foto: Lasse Bech Martinussen

Også de amerikanske aktier er kastet ud i fald. Frygten for en økonomisk opbremsning - kombineret med den amerikanske centralbanks beslutning om at hæve renten - har sendt aktierne ud i en nedadgående spiral, der har kostet investorer milliarder.

Kunderne er i knibe i det omstridte forsikringsselskab Qudos, der torsdag aften blev erklæret konkurs. Konkursen betyder, at kunderne ikke længere kan anmelde skader til Qudos Insurance. Finanstilsynet har oprettet en hotline til kunderne.

Statsrevisorerne vil endevende den danske håndtering af hvidvask. Statsrevisorerne vil til bunds i, hvordan offentlige myndigheder som Finanstilsynet, Skat, Erhvervsstyrelsen og bagmandspolitiet helt præcist tackler informationer og mistanke om hvidvask og terrorfinansiering.

Pandoras jagt på ny topchef trækker ud. Fire måneder efter at smykkekoncernen Pandora afskedigede topchef Anders Colding Friis, har selskabet fortsat ikke fundet en ny, permanent afløser. Til gengæld er bestyrelsen i Pandora klar til at ruste sig med yderligere to internationale erhvervsfolk.

Donald Trumps krav om en grænsemur bringer nu USA tættere på nedlukning. Det er nemlig langt fra sikkert, at den finanslov, som Repræsentanternes Hus godkendte sent torsdag, bliver godkendt i senatet. Derfor kan det amerikanske statsapparat meget vel blive delvist lukket fra lørdag.

INDSIGT

Et mystisk drama udspiller sig i disse år mellem nogle af verdens største tech-giganter. Apple er nemlig endt i en alenlang række af juridiske slagsmål med en af sine absolut vigtigste software-leverandører, Qualcomm. Slagsmålene bliver ikke mindre paradoksale af, at begge firmaer er dybt afhængige af samarbejdet med hinanden.

DAGENS PROFIL

Han satte Billund på luftkortet. Hvis nogen siger Billund Lufthavn uden for taxaen, er det svært ikke også stadig at tænke Kjeld Zacho Jørgensen. Som adm. direktør i lufthavnen fra 2010 til 2018 hævede han år efter år passagertallet og overskuddet markant. I dag fylder Kjeld Zacho 60 år og arbejder som selsvstændig konsulent fra sin bopæl i Norge.

Kjeld Zacho Jørgensen forvandlede på otte år Billund Lufthavn til en storspiller i dansk luftfart og en profitabel forretning. I dag fylder han 60 år. FOto. JP/arkiv

FINANS FAKTA

Av: 16 ud af de 25 største danske aktier er nu ramt af "bjørnen". De seneste måneder har været grumme for aktionærerne i C25-indekset. Nere end to tredjedele af selskaberne i C25-indekset er nu faldet over 20 pct. fra deres højeste punkt i 2018.

PODCAST

Landets største udbyder af realkreditlån, Nykredit, lufter muligheden for at tilbyde forskellige priser på boliglån på tværs af landet. Kun én ud af 27 investeringsforeninger i danske aktier har kunnet slå benchmarket i 2018. Og så har det estiske politi anholdt 10 personer i Danske Banks hvidvasksag. Emnerne er som altid højaktuelle i ugens Bundlinje med debatredaktør Magnus Barsøe, erhvervsredaktør Søren Linding og erhvervskommentator Anders Heide.

Foto: Stine Bidstrup

DET SKER I DAG

  • Kreditorerne i legetøjsgiganten Top-Toy skal godkende eller afvise selskabets redningsplan.
  • Danmarks Statistik kommer med tal for detailsalget i november og forbrugerforventninger i december.
  • Den endelige opgørelse af BNP for tredje kvartal bliver offentliggjort.
  • USA kommer med tal for BNP-vækst og privatforbrug i 3. kvt.

GIK DU GLIP AF...

Kampen om magten i den digitale fremtid er en af de altoverskyggende dagsordener i både USA og Kina. Begge lande er ude i et hidsigt kapløb - ikke mindst når det gælder kunstig intelligens. Indtil nu har amerikanerne hævdet føretrøjen, men kineserne haler ind - kraftigt endda.

PS...

Det er ikke kun i familierne, at man aftaler gaveloft, når der skal gives julegaver. De fleste virksomheder giver gaver til deres medarbejdere, men også de ligger typisk på et bestemt beløb.

Juleaften i år er ikke kun speciel, fordi det er jul. For præcis 50 år siden juleaften sendte mennesker for første gang billeder hjem fra Månen, som var nået derud med Apollo 8-missionen. Især billederne af vores egen klode tryllebandt en hel verden. Her kan du i øvrigt genopleve den epokegørende færd.

 

Solopgang på jorden, set fra månen og foreviget af Apollo 8-missionen. Foto: Nasa


 

Rigtig god dag,
Mads Ring,
Nyhedsredaktør, Finans
 

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.