Briefing

Skatteminister: Det bliver ikke i min tid, at skattevæsenet kommer til at fungere | May, Trump og aktieuro vil dæmpe opkøbsiveren i 2019 | Banker anklages for at spekulere i dyre kortgebyrer

GODMORGEN

Og velkommen til den første morgenbriefing fra Finans i 2019. Vi har masser af læsestof klar til dig - god fornøjelse.

NYHEDER

Skatteminister: Det bliver ikke i min tid, at skattevæsenet kommer til at fungere. Trods storstilede organisationsændringer, milliardindsprøjtninger og hundredvis af nyansættelser erkender skatteminister Karsten Lauritzen (V), at der endnu er lang vej til succes for det danske skattevæsen. »Det bliver ikke i min tid som skatteminister, at man kan sige, at skatteforvaltningen fungerer igen,« siger han i et interview med Finans.

Nicolai Lorenzen

May, Trump og aktieuro vil dæmpe opkøbsiveren i 2019. Efter et 2018, der ser ud til mindst at tangere rekorden i 2017, mærker banker og rådgivere tøven i markedet for virksomhedshandler. Det er Trump og brexit og en stigende rente, der får markedet til at sitre.

Der sker »store fremskridt« i forhandlingerne om en handelsaftale med Kina og USA. Det meddeler præsident Donald Trump på Twitter, efter at de to nationer igennem det meste af 2018 har lagt arm med hinanden i en handelskrig. (Reuters)

Banker anklages for at spekulere i dyre kortgebyrer. Banker vrider helt bevidst gebyrer ud af kunderne ved i stigende omfang at udstyre danskerne med internationale betalingskort, der er dyre at bruge. Det mener både detailhandlen, erhvervsdrivende og Forbrugerrådet Tænk. På fem år er antallet af udstedte debetkort, der er Visa og MasterCards pendant til dankortet, vokset med knap 50 pct.

Danskerne købte færre, men større biler i 2018. En ny analyse viser, at danskerne købte færre, men større biler i 2018 sammenlignet med året før. Man forventer, at det samlede salg af nye biler og brugtvognshandel rammer cirka 559.500 i 2018. Det er omkring 3.000 færre end i 2017.

Tilsyn advarer banker mod at deltage i kapitalfondes opkøbsrus. Flere af landets største banker har skruet op for risikoen, når de finansierer kapitalfondenes virksomhedsopkøb, og det risikerer at medføre store tab, når økonomien vender. Sådan lyder advarslen fra Finanstilsynet, der i løbet af foråret har gennemgået seks bankers udlån til virksomhedsopkøb i 2017.

Prisen på parcelhuse er på vej til at bryde historisk milepæl. Økonomerne er ikke enige om præcis, hvilke kommuner der løber med prisguldet i det kommende år. Men alle er enige om, at det bliver enfamiliehuse, der kommer til at trække prisstigningerne, og at prisstigningerne vil finde sted uden for København. Stiger huspriserne blot 2 pct. i 2019, vil det gennemsnitlige 140 m2 store parcelhus i Danmark koste over 2 mio. kr. Det er rekord.

Hedgefond-milliardær vil betale formue for at holde den konkursramte detailhandelskæde Sears i live. Men det er ikke sikkert, at kreditorerne vil gå med til Eddie Lamperts købsbud på 4,4 mia. dollars. (Financial Times)

Edward Lampert, left. Foto: AP/Gregory Bull

DFDS høster en gedigen gevinst som følge af Brexit. Den britiske regering vil bruge mere end 100 mio. pund på ekstra færger for at lette kanaltrafikken, og 47 mio. af de pund – eller 390 mio. kr. – går til DFDS. (Reuters)

Investorer flygter i øjeblikket ud af de mest risikable obligationer. Det store frasalg af de ellers populære højrenteobligationer betyder, at kategorien har kurs mod sin værste måned siden 2011. (Financial Times)

Kobolt er blevet metaltyvenes nye mål. Europas største havn i Rotterdam oplever avancerede røverier af metallet, efter at værdien af kobolt, der blandt andet bruges i smartphones og elbiler, er steget med over 300 pct. på to år. (Bloomberg)

INDSIGT

At rejse 180 mio. kr. til at bygge en fabrik i Lemvig fyldt med brummende industrielt maskineri er ikke ligefrem nogen enkel sag. Det har iværksættervirksomheden Plastix måttet erkende. Selskabet har brugt de seneste seks år på at opføre en motor, som forvandler gamle fiskenet og andet plastikaffald til plastikgranulat. En lille vestjysk guldmine, der kan imødegå erhvervslivets stigende efterspørgsel på genbrugsplast, samtidig med at den renser verdenshavene for skrald. Det er dog lykkedes at få pengene i hus, men sådan går det langt fra for alle firmaer, der pusler med idéer, som kan gøre Danmark og verden til et mere bæredygtigt sted. Mange store investorer har nemlig de korte afkastbriller på.

DAGENS PROFIL

Anne Kristine Axelsson var på toppen i Justitsministeriet, da det gik galt. Suzuki-Torben og Henrik Sass Larsen samt en nødløgn for daværende justitsminister Morten Bødskov satte en stopper for den velsmurte karriere som topembedsmand. Nu er hun som koncerndirektør i ATP tilbage på sporet.

Peter Hove Olesen

DEBAT

Sådan kan finansverdenen redde verden. Finansverdenen har i årevis været en af de værste skurke, hvad den globale opvarmning angår. Nu er det på tide, at sektoren retter op på fortidens synder og kommer med en løsning, skriver Jonathan Wichmann, der er medlem af World Economic Forums ekspertnetværk.

DET SKER I DAG

  • Økonomi: Nøgletal - Kina: Caixin PMI industri, december, Tyskland: PMI industri, december, Eurozonen: PMI industri, december, USA: PMI industri, december.

GIK DU GLIP AF...

2018 - et tragikomisk år. Det forgangne år bød på så mange absurde sager i erhvervslivet, at vi blev nødt til at alliere os med en komiker for at få et ordentligt tilbageblik. Men selv Casper Christensen har dog svært ved at se det sjove i alvoren. Læs her om hans syn på blandt andet hvidvask-skandalen, Elon Musk og kvotekongerne.

Rasmus Sand Høyer

PS...

Trænger du til kvalitetsfordybelse i det nye år? En række internationale medier har stykket en samling af de bedste bøger fra 2018 sammen. Find inspiration til fordybelse på listerne fra The Economist, Financial Times, The Wall Street Journal, The New York Times, Wired, Bloomberg og Time Magazine.

Rigtig god dag,
Peter Sinding
Nyhedsredaktør
 

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.