Briefing

Novo mangler konkurrence på fedmemarkedet | Danske virksomheder er bagud på digitaliseringsbølgen | Verdensbankens chef træder uventet tilbage

GODMORGEN

På denne tirsdag, hvor designikonet Bang & Olufsen kommer med halvårsregnskab. Et regnskab, der allerede med nedjusteringen i december varsler nye store udfordringer for Struer-koncernen. Her får du dagens første nyhedsopdatering. 

TOPHISTORIER

Novo mangler konkurrence på fedmemarkedet. Novo Nordisk har opdyrket fedmemarkedet til at blive en milliardforretning, men potentialet er langt større. Derfor håber medicinal-giganten også paradoksalt nok, at flere store spillere vil tage handsken op - af to grunde:

1) Som eneste seriøse spiller på markedet er det sværere at få fedme anerkendt som en sygdom, der kræver medicinsk behandling - opmærksomheden bliver for lille.

2) Novos fedmemiddel er det eneste på markedet, og selvom det er klart det mest effektive, så er effekten stadig begrænset, og midlet er dyrt - en stærk konkurrence kunne på længere sigt presse ikke mindst udviking af mere effektiv medicin mere. 

»Det er en udfordring, at vi reelt set er det eneste selskab,« siger Novos amerikanske chef, Doug Langa.

Nicolai Lorenzen

Danske virksomheder er slet ikke med på digitaliseringsbølgen. Paradokset er til at se: Selvom Danmark er et af verdens mest digitaliserede samfund, så er der ikke meget at glæde sig over, når kikkerten rettes mod større, danske virksomheder. Her er man nemlig slet ikke med på digitaliseringsbølgen i samme grad som i vores nabolande, viser en undersøgelse fra it-selskabet Dell.

Specielt to danske tal giver panderynker:

Én pct. af virksomhederne i Danmark kan kategoriseres som digitale frontløbere. I Sverige er det seks pct.

16 pct. af virksomhederne i Danmark har slet ikke en plan for digital omstilling.

Joachim Ladefoged

Grundfos (billedet) kaster mange ressourcer i digital omstilling, men er én af alt for få danske virksomheder.

ANDRE NYHEDER

Verdensbankens chef træder uventet tilbage. Verdensbankens præsident, Jim Yong Kim, forlader topposten tre år før tid. Der gisnes om, at årsagen til Kims overraskende exit er et anstrengt forhold til Donald Trump.

Hedgefond satser på mere Pandora-nedtur. Den amerikanske hedgefond Melvin Capital Management har øget sin shortposition i Pandora og dermed skruet op for sin satsning på, at smykkeaktien falder yderligere. Mandag var Pandora-aktien dog i hopla og steg med godt over 2 pct. (Ritzau Finans)

Norwegians vilde vækstridt har kostet dyrt. Godt nok har det norske lavprisselskab Norwegian haft den næsthøjeste passagervækst blandt de større selskaber i EUropa - MEN selskabet har også udvidet kapaciteten så voldsomt, at antallet af ledige sæder er vokset i årets sidste måneder. Det koster på bundlinjen hos det i forvejen økonomisk pressede selskab. 

Mejerikoncernen Arla Foods har solgt endnu et af sine tyske ostemejerier. Dermed synes drømmen om et lukrativ forretning baseret på ekslusive alpeoste og bjergbondemælk at være definitivt brast. Det sydtyske eventyr startede i 2011 med opkøbet af det konkurstruede mejeri Allgäuland. Nu har frasalg på frasalg vist, at Arlas alpesatsning ikke holdt. 

Kina går et hårdt 2019 i møde. Riget i midten har i årevis været klassens duks, når det kom til vækst, men en lang række nøgletal peger i den forkerte retning, og der er ingen umiddelbar vej ud af problemerne for styret i Beijing. Så hvis 2018 alerede viste tegn på krise, så ser 2019 endnu værre ud.

Tesla bygger gigantisk fabrik i Kina. Teslas topchef Elon Musk sætter nu spaden i jorden til en gigantisk kinesisk bilfabrik, der får kapacitet til at producere 500.000 Tesla-biler om året.

FINANS FAKTA

Høsten var virkelig en katastrofe i 2017. Der har været gisnet meget om det, men nu det er det nagelfast. Sidste sommers rekord-tørke gav den magreste høst i 100 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. 23 pct. mindre udbytte end gennemsnittet - så lavt er ikke tidligere set.

KOMMENTAR

En garder døde - men hvorfor? Hvad skete der lige henover julen, da BR's garder afgik ved døen? Eksperter inden for alle mulige brancher var hurtige med dommen og forklaringerne - men måske er forklaringen i virkeligheden meget enkel, skriver erhvervskommentator Anders Heide Mortensen.

DET SKER I DAG

  • Erhverv: Struerselskabet Bang og Olufsen kommer med regnskab for de første seks måneder af det forskudte regnskabsår 2018/19. Regnskabet er fremrykket i forbindelse med, at selskabet kom med en nedjustering af årets resultat i ugen op til jul.
  • Kriminal: Retten i Glostrup behandler en straffesag, hvor to selskaber og deres direktører anklages for kartelvirksomhed ved et udbud om levering af arbejdssko til det offentlige. Bagmandspolitiet påstår, at den ulovlige aftale drejede sig om mindst 7,5 mio. kr.
  • Kriminal: Østre Landsret indleder en ankesag om et advokatsalær til advokat Christian Harlang. Han blev i byretten i juli 2016 dømt til at betale fire millioner til Det Danske Franske Dampskibsselskabs Understøttelsesfond af 1950.
  • Udland: Verdensbanken offentliggør sine prognoser for den globale økonomi.

GIK DU GLIP AF...

Hun er 36 år, men har ikke spildt tiden. Lisa Seacat Deluca har med 400 godkendte patenter inden for tech-verdenen rekorden hos IBM som den mest produktive opfinder til dato.

 

Lisa Seacat Deluca, 36, er opfinder ansat hos IBM. Hun er blandt de få profilerede kvinder i tech-industrien. Foto: Nicolai Lorenzen

Og medarbejdere som Lisa Deluca er eftertragtede i stort set alle brancher, men de krøllede hjerner, som de kaldes, er en mangelvare og svære at få fat på.

PS...

De fleste rejser for at koble af eller opleve. Sodstnævnte kategori har nu fået en helt nye dimension. En del af verdens rigeste har nemlig fundet ud af, at det er godt at opleve andet end hårdt arbejde, og derfor bruger de nu i stigende grad tid på at holde sabbatår og rejse - ikke på charter, men på mere eksotiske ting, som at svømme med hajer og besøge »helt almindelige mennesker« for at se, hvordan de lever.

Mange velhavende er begyndt at dyrke unikke naturoplevelseFoto: Kike Calvo

Rigtig god dag,
Mads Ring,
Nyhedsredaktør, Finans
 

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.