Briefing

Carlsberg jagter alkoholfrit marked | Langtidsledigheden er på sit laveste siden krisen | Ørsted overvejer at udskille Radius

GODMORGEN

Tirsdagen bringer bl.a. brexit-afstemning, nye OECD-tal for dansk økonomi og dom i Capinordic-sagen. Men først bringer vi dig dagens første opdatering på nyhedsbilledet. God fornøjelse.

TOPNYHEDER

Ørsted overvejer at udskille Radius

Efter et politisk flertal søndag spændte ben for Ørsteds planlagte salg af elnet-forretningen Radius, arbejder selskabet fortsat på at finde en løsning til dets uønskede forretningsområde.

Vejen frem: Ifølge Finans' oplysninger var flere mulige løsninger til diskussion på Ørsteds bestyrelsesmøde mandag aften. De mest oplagte er et salg til Seas-Nve eller en selvstændig børsnotering af Radius.
Politisk reaktion: Uanset hvad bestyrelsen i Ørsted finder på for at afhænde eller udskille el-forretningen i hovedstaden, kræver det godkendelse i Dong-forligskredsen, lyder det fra SF.
Kommentar: »En opsplitning vil ikke kun give Ørsted større frihedsgrader for at forfølge sine globale vækstdrømme. Men det vil også åbne op for en neddrosling af det statslige ejerskab og dermed den politiske indflydelse,« skriver Finans' virksomhedsredaktør, Søren Linding.

Foto: Arkiv

Carlsberg jagter alkoholfrit marked

Der er fart på væksten, når det gælder salget af alkoholfrie øl. Derfor skal en langt større del af Carlsbergs ølsalg i fremtiden være alkoholfri.

Væksten: Carlsbergs salg af den promillefri drik steg i Vesteuropa med 58 pct. i tredje kvartal af 2018 i forhold til sidste år, mens væksten i Rusland var på 50 pct. Hos Carlsberg tror man på, at andelen af alkoholfri øl i det samlede salg kan komme op på 10 pct. på længere sigt.
Fortjenesten: Bryggerierne skal ikke betale alkoholafgifter på den alkoholfrie øl, hvilket giver en markant bedre fortjeneste. Nogle steder er afgifterne så store, at Carlsberg skal sælge seks normale pilsnere for at tjene det samme som for én alkoholfri øl.
Holdningsændringen: »Det er en kæmpe mulighed, hvis man formår at ændre folks mindset fra ’jeg drikker alkoholfri øl, fordi jeg ikke kan drikke øl med alkohol’ til ’jeg drikker alkoholfri øl i stedet for en sodavand’,« siger Trevor Sterling, analytiker hos Bernstein.

Langtidsledigheden er på sit laveste siden krisen

Den danske langtidsledighed er halveret på seks år, og er nu på det laveste niveau siden 2009. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, har lavet for Finans.

Forstå sagen: Ca. 32.000 ledige i Danmark har været uden et arbejde i mindst 12 måneder. Dermed er Danmark blandt de lande i Europa med den laveste langtidsledighed (kun vores svenske naboer kan præstere bedre tal).
Reaktion: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder udviklingen »fantastisk« og håber, at et forsøg til sommer kan blive et »et nybrud« for at matche langtidsledige med virksomheder.
En anden vinkel: Arbejdsløsheden i Europa sætter bundrekord. Det er ikke kun i Danmark, det går godt. Arbejdsløsheden i de 28 EU-lande er nu den laveste siden årtusindskiftet.

ØVRIGE NYHEDER

May lægger pres før afstemning. Den britiske premierminister May advarede mandag om, at brexit helt kan blive aflyst, hvis parlamentet ikke vedtager hendes brexit-aftale, der bliver sendt til afstemning i aften. Men der er ikke mange, der tror på, at aftalen bliver vedtaget.

Strejke lammer flytrafikken i Tyskland. Skal du med fly til eller fra Tyskland i dag, kan det meget vel ende i kaos. Personalet i sikkerhedskontrollen i otte lufthavne har nemlig varslet strejke frem til kl. 20 tirsdag aften. Blandt lufthavnene er Lufthansas to knudepunkter, Frankfurt og München, og det store tyske flyselskab har derfor foreløbigt måtte aflyse 414 afgange tirsdag. (Bloomberg)

Kapitalfond har store vækstplaner for jysk opkøb. Kapitalfonden Executive Capital har købt 45 pct. af aktierne i virksomheden Estron for et ukendt tocifret millionbeløb. Det er især Estrons patent på kabler til høreapparater, som kapitalfonden ser et potentiale i. De skal nu udbredes til andre brancher og produkter som for eksempel høretelefoner.

Bæredygtige investeringsfonde i forandring. En ny undersøgelse af Gallup blandt mere end 2000 private ejere af investeringsbeviser viser, at danskerne prioriterer afskaffelse af børnearbejde og bekæmpelse af korruption og bestikkelse. Dermed er der basis for en helt anden slags bæredygtige investeringsfonde, vurderer direktør for Investering Danmark, Birgitte Søgaard Holm.

Danmarks bedst sælgende ejendomsmæglere. For andet år i træk er det Henrik Larsen og hans 24 medarbejdere hos Danbolig Holbæk, der har solgt flest boliger og projektsalg. Hele 551 er det blevet til i 2018. Han vurderer selv, at successen skyldes udflyttende københavnere.

Aktier sænket af kinesisk vækstbekymring. En positiv stemning omkring storbanken Citigroup, der mandag skød den amerikanske regnskabssæson i gang, var ikke nok til at løfte humøret på aktiemarkedet i USA. (Bloomberg)

Harley-Davidson hopper på den grønne bølge og lancerer elektriske motorcykler. Fremtiden banker på, og selv Harley-Davidson har set, at batterier i stedet for benzin måske er vejen frem.

FINANS FAKTA

På bare ti år er antallet af individuelle ferierejsende, der smider sig i en dansk hotelseng, stort set fordoblet. Hvor der tilbage i 2008 fra januar til november var 3,7 mio. overnatninger, var det samme tal i 2018 på 7,0 mio. overnatninger. Det er især lavsæsonen, der trækker op.

DAGENS PROFIL

»Det, som motiverer mig allermest, er, at vi i Boston Consulting Group nu sidder og ser på, hvad det er, virksomhederne har brug for om fem eller ti år. Hvad bliver problemer og udfordringer for dem?« Mai-Britt Poulsen rykkede 1. december op i konsulentgigantens internationale topledelse, hvor hun er den absolut yngste, i rollen som global chief of staff - eller på dansk stabschef.

Foto: Gregers Tycho.

KOMMENTAR

Magten går ikke i teateret og læser ikke godnathistorie. »Departementschefen for landets suverænt mest magtfulde ministerium, rollemodellen for tusinder af embedsmænd, manden der med et nik kan afgøre karrierer og flytte millioner – han arbejder. I stort set alle sine vågne timer. Hver dag. Hver aften. Hver weekend,« skriver Anders Heide Mortensen om landets mest magtfulde embedsmand, Finansministeriets Martin Præstegaard.

DET SKER I DAG

Politik: Den britiske premierminister Theresa May holder brexitafstemning i parlamentet.
Erhverv: Højesteret afsiger klokken 12.00 dom i Capinordic-sagen, hvor Finansiel Stabilitet kræver 185 millioner kroner i erstatning fra tre af bankens mænd.
Økonomi: OECDs nye anbefalinger og vurdering af dansk økonomi offentliggøres kl. 13:30.

GIK DU GLIP AF...

I dag skal stifteren af dækvirksomheden Genan, Bent A. Nielsen, afhøres ved Retten i Viborg. Han er tiltalt for bedrageri og mandatsvig. Finans bragte i 2014 en fortælling i flere kapitler om kollapset i Genan, der tog sin begyndelse, da PKA's bestyrelsesformand modtog et opkald fra en whistleblower.

BONUSINFO

Kejser-afgang giver computerproblemer. Verdens softwareingeniører holdt vejret op til årtusindskiftet, hvor der var frygt for, at flere computersystemer ville gå ned. Den såkaldte "Y2K-bug". Noget lignende truer i Japan den 20. april, når landets kejser går af. Kejserperioder er nemlig dybt integreret i landets softwaresystemer, hvilket giver flere problemer for tech-industrien.

Rævestreger på Bornholm. En død ræv blev den 3. januar fundet på Bornholm. Men ræven er officielt uddød på øen, så er den blevet plantet? Og hvorfor? Det er en kompliceret sag.

25 millioner kan ægge tage fejl. Nu er det mest populære billede på Instagram et æg.

Rigtig god dag,
Peter Sinding
Nyhedsredaktør
 

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail Finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.