Briefing

Bagmandspolitiet vil slæbe Nordea i retten | Pessimismen breder sig blandt danske topchefer | Danfoss køber op i USA

GODMORGEN

Det årlige World Economic Forum begynder officielt i Davos i Schweiz i dag. Vi lægger ud med tirsdagens første opdatering.

NYHEDER

Bagmandspolitiet vil slæbe Nordea i retten
Finans erfarer, at bagmandspolitiet nu sigter mod at slæbe Nordea i retten.
Sagen: Søndag kunne Finans med udgangspunkt i interne mails fra den skandinaviske storbank Nordea afsløre, at banken har skrevet direkte til det skandaleramte panamanske advokatkontor Mossack Fonseca for at få oprettet selskaber, hvor kunderne kan skjule deres formuer. En fremgangsmåde, som en førende bankekspert tolker som hjælp til skatteunddragelse.
Udviklingen: Hvis det ender med en offentlig retssag, betyder det, at Nordeas snavsede vasketøj hænges til skue. Men en åben retsproces kan også give ridser i lakken hos bagmandspolitiet, idet Finans erfarer, at Nordea har indberettet flere af de mistænkelige hvidvaskforhold til bagmandspolitiet, som sagen handler om.
Politisk pres: Uanset udfaldet er der nye, skærpede regler på vej. Sådan lyder det gennemgående fra de politikere, som Finans har været i kontakt med. Og de mange skandaler i finanssektoren er det direkte afsæt.

Foto: Morten Lau-Nielsen

Pessimismen breder sig blandt danske topchefer
Kun en tredjedel af de danske topchefer forventer, at verdensøkonomien vil vende sig til det bedre i 2019. Det viser en ny undersøgelse.
Undersøgelsen: Global CEO Survey baserer sig på en interviewundersøgelse, hvor 1.378 topchefer i 91 lande har medvirket, heriblandt 74 danske topchefer.
Ændringen: For ét år siden forventede totredjedele af de danske topchefer, at verdensøkonomien ville bedres. I dag har kun en tredjedel af dem troen i behold. Dermed er de faktisk mere pessimistiske end topcheferne globalt, hvor 42 pct. forventer en forbedring.
Perspektivet: Om der er tale om en ny normal eller en fase, der skal gennemleves, er for tidligt at fastlå. Men PwC rådgiver sine kunder til at medtage et scenarie, der indebærer, at den nuværende situation med den dertil knyttede usikkerhed fortsætter i længere tid, end de fleste forventer.

Theresa May holder fast i plan A i Brexit-kaos. Den britiske premierminister fremlagde mandag aften sin nye plan for brexit-processen. Den er i store træk at fortsætte med plan A. I første omgang vil hun have flere møder. (Jyllands-Posten)

Danfoss køber op i USA. Industrivirksomheden Danfoss vil i løbet af andet kvartal i år overtage det amerikanske selskab UQM Technologies og overtager alle selskabets aktier til en pris omkring 100 mio. dollars. (657 mio. kr.).

Verdens mest bæredygtige virksomhed ligger i Hørsholm. På en liste over de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden ligger danske Chr. Hansen nummer et. Fire danske virksomheder har fået en plads i top 100.

Regeringen foreslår trafikselskaberne i hovedstaden slået sammen til ét. Formålet med sammenlægningen er at skabe mindre bøvl med køreplaner og mindre trængsel. Eksperter klapper i hænderne. (Politiken)

Dårlig presse for Danske Bank. Hvidvaskskandalen har efterladt Danske Bank med et skidt omdømme internationalt. Kun investeringsbanken Lehman Brothers, der udløste finanskrisen, blev omtalt mere negativt i alverdens medier i 2018.

Verdens største dronefirma ramt af svindel. Verdens største producent af droner til privatpersoner er blevet ramt af en stor skandalesag. Den kinesiske droneproducent DJI har opdaget, at nogle af selskabets egne ansatte har svindlet, og at tabet for droneproducenten kan løbe op i næsten 1 mia. kr.

Advokatfirma havde kontakt til svindelmistænkt bank i 2017. Advokatfirmaet Bech-Bruun rådgav tyske North Channel Bank samme år, som advokatfirmaet færdiggjorde en undersøgelse af udbyttesagen for Skatteministeriet. Den tyske bank er af myndighederne mistænkt for at have spillet en central rolle i sagen om svindel med dansk udbytteskat for 12,7 mia. kr. (Børsen)

Ny opgørelse: Flere tvangsauktioner bliver aflyst. Siden kommunerne overtog ansvaret for tvangsauktioner i 2017, er der blevet færre af dem. Faldet skyldes, at færre tvangsauktioner bliver gennemført.

GIK DU GLIP AF...

Verdensøkonomien er under forstærket pres. Det er en sårbar situation, verdensøkonomien står i, bekræfter IMF i en økonomisk opdatering, der blev offentliggjort mandag eftermiddag. Handelskrigen mellem Kina og USA trækker tempoet ud af verdensøkonomien. Det samme gør den bratte vækstopbremsning i Tyskland. Og frygten for en statsgældskrise i Italien samt den økonomiske nedtur i store udviklingslande som Tyrkiet trækker i samme retning. Det får IMF til at nedjustere den økonomiske vækst til 3,5 pct. i 2019.

GENAN-SAGEN - DAG 8

Genan-stifter kæmper for sin frihed. Under mandagens afhøring af Genans stifter, Bent A. Nielsen, kom det frem, at han nu også jagtes af skattevæsenet. Det er en sag, hvor tonen i retlokalet ikke altid er lige venlig. Flere gange måtte dommeren bede ham svare på anklagernes spørgsmål, tale langsommere og undlade at holde enetaler. »Bent, du misforstår spørgsmålet, eller også hører du ikke, hvad der bliver spurgt om,« måtte Bent A. Nielsens egen forsvarsadvokat bryde ind på et tidspunkt. Har du glemt Genan-sagen? Få genopfrisket den på knap 3 minutter i denne video.

FINANS FAKTA

I Gentofte går det godt. Det går faktisk 13 gange bedre end i Ishøj. På 10 år har indbyggerne i Gentofte fået mere end 13 gange så mange flere penge at gøre godt med som indbyggerne i Ishøj. Se her, om din kommune kan følge med.

DAGENS PROFIL

Det er en af landets mest profilerede ledelseseksperter, der i dag fylder 75. Steen Hildebrandt mener, at for mange i og omkring hans egen generation har været for tilbøjelige til at tage demokratiet som en selvfølge. Men ikke ham. »Jeg bilder mig ind, at jeg og alle andre kan medvirke til at skabe et bedre og mere retfærdigt og værdigt samfund,« siger han til Finans.

BØRS

Skidt start på ugen for europæiske aktier. Der var lukket for handlen mandag i USA på grund af Martin Luther King Day og dermed relativt få nøgletal af større vigtighed. Derfor ventes der med spænding på, hvordan markederne åbner i dag - også herhjemme hvor de europæiske aktiemarkeder generelt er kommet skidt fra start i denne uge.

DEBAT

Davos er en anakronisme. Mens bank-, industri- og teknologidirektørerne de næste fire dage sidder i bjerglandsbyen og tager mål til en bedre verden, vil Donald Trump tage mål til sin mur mod Mexico, skriver Anders Heide Mortensen.

DET SKER I DAG

Erhverv: Tryg leverer regnskab for 4. kvartal klokken 7.30. Tab på investeringsmarkederne vil trække markant ned, mens forsikringsdriften ventes at levere solide tal, ifølge analytikerne, der forventer et forsikringsteknisk resultat for kvartalet på 620 mio. kr.
Økonomi:
Danmarks Statistik kommer med tal på beskæftigelsen for lønmodtagere i november sidste år klokken 8. Antallet af beskæftigede ventes ifølge regeringen at ramme næsten tre millioner i 2019 - en ny rekord.
Politik:
Hvidvaskregler, Den Økonomiske og Monetære Union og formandskabets arbejdsprogram er på dagsordenen, når der i dag er rådsmøde i EU om økonomi og finans. Finansminister Kristian Jensen (V) deltager.
Øvrigt:
Det årlige World Economic Forum begynder officielt i Davos i Schweiz. Temaet for det 49. årsmøde, er "Globalisering 4.0", og tre principper er på forhånd opstillet som udgangspunkt for dialogen på mødet.

PS...

Årets Oscar-nomineringer offentliggøres ved 15-tiden i eftermiddag. Selvfølgelig bliver film som "A Star is Born", "Roma" og "Green Book" belønnet med nomineringer. Det er de fleste eksperter enige om. De fleste er også enige om, at en nominering eller en sejr giver flere penge i kassen til producenterne. Men hvilke film og præstationer bliver overset og snydt for en ekstra indtjening i år? Det giver Daily Beast et fint bud på her.

Om der er penge i at modtage en Razzie, der er det modsatte af en Oscar og gives til årets dårligste filmpræstationer, er der så vidt vides ikke lavet undersøgelser på. De kom i går, og her udmærkede Donald Trump sig med to nomineringer. Så måske får han endnu en Razzie hjem til samlingen.

Amazons reklame-forretning er mere værd end hele Nike eller IBM. Google og Facebook er stadig markedsførende, men Amazon er ved at hale ind.

Rigtig god dag,
Peter Sinding og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører, Finans

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.