Briefing

Nye fly skal ruste SAS til priskrig | Mærsk under pres for at sælge skrantende milliardforretning | Udskældt koncept tjener milliarder til computerspil-industrien

GODMORGEN

Her er, hvad der er værd at vide fra morgenstunden på en dag, der blandt andet byder på regnskaber fra Novozymes og TopDanmark, og så falder der dom i Hesalight-sagen.

NYHEDER

Nye fly skal ruste SAS til priskrig
Om få måneder modtager SAS det første af 50 nye fly fra Airbus. Når alle er i hus vil SAS udelukkende have Airbus-fly. Det vil løfte SAS til næste niveau, spår topchef Rickard Gustafson.
Gevinsten: Flyene er 15-18 pct. mere brændstofeffektive, og det vil forenkle og strømline den tekniske vedligeholdelse, spare udgifter til reservedele og gøre det nemmere at uddanne personale, ved at have en flåde af fly fra samme producent, lyder det.
Konkurrencen: I Københavns Lufthavn, som er det vigtigste trafikale knudepunkt for SAS, har selskabet i dag 33,5 pct. af passagererne. For fem år siden var andelen på knap 45 pct.
Markedsændringen: En af de store udfordringer er, at sæsonudsvingene i dag er langt større end tidligere. Ferietrafikken er vokset markant, mens antallet af erhvervsrejsende er stabilt. »Det er sommeren, der afgør årets resultat, « konstaterer Rickard Gustafson.

Joachim Ladefoged

Mærsk under pres for at sælge skrantende milliardforretning
En håndfuld analytikere og investorer anbefaler nu, at A.P. Møller-Mærsk skiller sig af med sin pressede speditionsforretning, Damco.
Argumentet: Synergierne er forsvindende små, og kun en meget lille andel af Mærsks containere bliver fragtet via Damco, der hvert år håndterer 5-600.000 tyvefodscontainere. Desuden kan ejerskabet give interessekonflikter.
Den ny strategi: I 2016 blev det besluttet at erobre nogle af de profitter, som andre former for logistik og services kaster af sig. Det gælder alt fra varehuslogistik, distribution på land, supply chain management, fortoldning, finansiering af gods og forsikring. Men altså ikke spedition.
Advarslen: »Mærsk skal finde balancen, og hvis de eksekverer strategien på en måde, som er fjendtlig overfor deres kunder, risikerer de at miste forretning,« siger Sindre Sørbye fra Arctic Fund Management til Finans.

Maersk Lines kommercielle direktør Vincent Clerc måtte i denne uge trække nødbremsen, efter at rederikoncernen var blevet angrebet af computervirusen Petya

»Vores forretning er at bygge en logistikforretning ud af den oceanforretning, vi har,« siger Mærsks kommercielle direktør, Vincent Clerc, til Finans.

Kinas vicepræsident skuffer i Davos. Finans' udsendte medarbejder er i Davos og kan blandt andet berette, at den kinesiske vicepræsident til stor skuffelse for det lydhøre publikum i sin tale ikke nævnte USA med ét ord. Heller da han blev bedt om at fortælle om status i forhandlingerne om at bilægge handelskrigen.

Danske virksomheder føler sig ikke kompetente nok digitalt. To ud af tre virksomheder mener ikke, at de har tilstrækkelige digitale færdigheder. Det viser en ny undersøgelse fra konsulentvirksomheden IVÆKST, der har adspurgt 386 små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Pelosi og Trump strides om traditionsrig tale i Kongressen. Den årlige tale om USA's tilstand kan blive udsat pga. uenighed om nyt budget. Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, meddeler, at man ikke vil vedtage de nødvendige formelle tilladelser, så længe statsapparatet er lukket ned.

Ny Zealand-direktør bliver overgangsfigur i selskabet. Udviklingsdirektør Adam Steensberg er udnævnt som ny midlertidig topchef fra udgangen af februar, indtil Zealand Pharma har fundet den rette permanente topchef. Samtidig stopper finansdirektøren.

Rød-hvide robotter tøffer solid vækst hjem til amerikansk ejer. Danske robotselskaber er blandt kæledæggerne i regnskabet fra den amerikanske teknologikoncern Teradyne. Odense-virksomhederne Universal Robots og Mobile Industriel Robots får særlig ros.

Kaos i Venezuela – USA nægter at hjemkalde diplomater. USA’s udenrigsminister Mike Pompeo siger, at USA ikke har tænkt sig at følge præsident Maduros ordre om at trække landets diplomater hjem, efter at USA har erklæret sin støtte til Juan Guaidó, som har udråbt sig selv til midlertidig præsident. (BBC)

Årets Bil i Danmark: En enkelt bilmodel strålede mere end de øvrige, da Motorjournalisternes Klub Danmark onsdag aften kårede Årets Bil i Danmark 2019. Vinderen blev den nye Ford Focus. »Den er forbandet velkonstrueret og lige så velkørende. Og så er den til at betale,« lyder det i en anmeldelse.

GIK DU GLIP AF...

Nobelpristager: »Sig ikke, at I ikke var advaret« Finans har sendt Keld Louie Pedersen til Davos, hvor der i disse dage er World Economic Forum. Her har han mødt nobelpristager Robert J. Shiller til et arrangement om den globale ulighed og dens konsekvenser. »Uligheden er ikke kommet som en tyv om natten, men har eksisteret – og været ignoreret – meget, meget længe. I alt for mange virksomheder er medarbejderne ikke blevet behandlet med respekt. De investerer deres arbejdsliv og som oftest deres identitet i virksomheden, men investerer virksomheden lige så meget i medarbejderen?«, spørger Robert J. Shiller. Læs hele artiklen her.

INDSIGT

Udskældt koncept tjener milliarder til computerspil-industrien. Andrew Wilson var i 2008 producer hos spilproducenten EA's. Her tog han en beslutning, der senere har forgyldt ikke alene EA, men hele den globale spilindustri. En analyse viser, at de amerikanske spilvirksomheder Activision Blizzard og EA har oplevet en samlet vækst på ca. 513 mia. kr. i perioden 2012-2018. En stor andel af denne vækst kan ifølge analysen ledes tilbage til den beslutning. Finans' journalist William Kristensen har dykket ned i økonomien i spilbranchen. Læs med her.

Foto: Carlos Delgado

FINANS FAKTA

Ost, jeg vil ha' ost, jeg må ha' ost! Trods det lille antal indbyggere lægger Danmark sig lunt blandt de lande i Europa, der har den største osteproduktion. I 2017 blev der lavet 450.500 tons i Danmark, hvilket placerede os som nummer otte på listen over lande i unionen, der producerer mest ost.

DAGENS PROFIL

Teis Bruun har været selvstændig, siden han fyldte 18 år. Sammen med sin bror, Bjørn Bruun, drev han i mange år Bruuns Bazaar. Det var, indtil en konkurs for tre år siden, en af Danmarks internationale modevirksomheder. I første omgang var fokus dog ikke på modebranchen. I stedet etablerede han i 1980’erne en hobbyforretning med salg af is.

Gregers Tycho

BØRS

Op, ned, op: De amerikanske aktier er kravlet i plus. Bekymringen for en opbremsende vækst fik i en periode overtaget på aktiemarkedet i USA, inden det hele alligevel sluttede med pil opad sent i aftes dansk tid.

DEBAT

Robotnørder viser vejen. »Det boomende roboteventyr på Fyn er i sig selv et umuligt vækstmirakel midt i en eksploderende digital revolution... Det kræver nærmest individer med geniers gale, skæve tankegang til at føde de banebrydende ideer og måske endda endnu mere kvalifikationerne og ikke mindst modet til at føre dem ud i livet,« skriver Søren Linding.

DET SKER I DAG

Erhverv: Novozymes (klokken 8) og TopDanmark (klokken 12) præsenterer deres regnskaber for 4. kvartal. Analytikere forventer et relativt pænt resultat fra Topdanmark, hvor bundlinjen dog vil være negativt påvirket af en dårligt investeringsresultat. Mens det forventes, at nye produktlanceringer gør, at Novozymes vokser mere end det underliggende marked.
Retten:
Retten i Roskilde afsiger dom i straffesagen mod stifter og direktør i lampefirmaet Hesalight. Lars Nørholt bør idømmes fængsel i otte år, har Bagmandspolitiet krævet. Det ville være historisk.
Økonomi:
Den Europæiske Centralbank holder rentemøde i Frankfurt. Efterfulgt af pressemøde med Mario Draghi.
Øvrigt:
I dag genåbner den legendariske K.B Hallen i København, efter en brand i 2011 tvang hallen til at lukke. Det gøres med et stort show, hvor 12 artister vil optræde.

PS...

En karriere er ovre. Verdens hurtigste mand, Usain Bolt, har opgivet sin drøm om at blive professionel fodboldspiller. Nu vil han i stedet koncentrere sig om sine forretningseventyr.

Er du 29, 39 eller 49 år? Så kaster du dig med større sandsynlighed ud i vilde livsprojekter. Vi er mere tilbøjelige til at træne og løbe vores første maraton, når vi står foran livets skarpe hjørner, viser undersøgelser.

Tv-kanalen CBS har sagt nej til at sende en reklame for marihuana i forbindelse med årets Super Bowl. Det er et nej tak til 5 mio. dollar, som en reklameblok på 30 sekunder sælges for i år.

Rigtig god dag,
Peter Sinding og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.