Briefing

Outsideren er blevet favorit til topposten i Danske Bank | Her er topcheferne med landets stærkeste brands | Benhård forretningsmand endte med robotsucces ved et tilfælde

GODMORGEN

I dag kommer der årsrapport fra SAS, regnskab fra Apple og så begynder Copenhagen Fashion Week. Men her kan du først blive godt klædt på med dagens første briefing fra Finans.

NYHEDER

Outsideren er blevet favorit til topposten i Danske Bank.
Stadig mere peger i retning af, at Jesper Nielsen kan ende som Danske Banks permanente topchef.
Situationen: Finans har tidligere beskrevet, at Danske Bank har haft problemer med at finde sin nye administrerende direktør. Først blev Jacob Aarup-Andersen vraget af Finanstilsynet, så blev headhunteren og dennes topkandidat fundet for let af banken selv. Derfor kan Danske Banks bestyrelse være nødsaget til at gå på kompromis i jagten på bankens kommende topchef.
Ny favorit til posten: Jesper Nielsen blev den 1. oktober indsat som midlertidig chef. Han har udfyldt rollen så godt, at flere kilder i og omkring Danske Bank mener, det vil være bedst at gøre ham til permanent topchef. Branchekilder vurderer samtidig, at Jesper Nielsens cv er tungt nok til at blive godkendt af Finanstilsynet.
Mennesket bag: Alle, som Finans har talt med, er enige i deres karakteristik af Jesper Nielsen: »Han kunne næppe finde på at tage på jagt for at udvikle netværk. Han ville nok hellere tage på skiferie eller spille badminton med børnene. Han er ikke til sådan noget snobberi – han har sine værdier fra sin opvækst i en arbejderfamilie, og han er stadig meget jordnær og ligetil,« lyder det blandt andet i dette store portræt.

Jesper Nielsen er midlertidig topchef i Danske Bank. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Her er topcheferne med landets stærkeste brands.
Den ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, kan kalde sig indehaver af landets stærkeste chefnavn.
Analysen: Medieovervågningsfirmaet Infomedia laver hvert år en undersøgelse baseret på omtale i medierne og en rundspørge til et panel af professionelle kommunikationsfolk og erhvervsjournalister. Anders Dam scorede højest i medieanalysen og ligger nummer to i ekspertpanelets vurdering.
Vinderen: Vinderen ville dog gerne have været kåringen foruden. »Det er for overfladisk, for det er jo ikke mig alene, som gør, at resultatet er faldet sådan ud,« siger han.
Taberen: Novos topchef Lars Fruergaard Jørgensen er drattet ned til en plads som nummer 12 fra sidste års andenplads. Her er alle højdespringerne og styrtdykkerne på listen.

De fem topchefer i Danmark med det bedste brand. Fra venstre: Anders Holch Povlsen, Bestseller, Henrik Poulsen, Ørsted, Anders Dam, Jyske Bank, Søren Skou, Mærsk, Jens Bjørn Andersen, DSV. Collage: Anders Thykier

Medieselskab lukker. Ambitionerne var store, da iværksætterfirmaet Newsio gik i luften i 2015. Meningen var at lave et slags Spotify for nyheder, og Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen og Seed Capital investerede millionbeløb i Newsio. Nu har ejeren besluttet sig for at lukke firmaet.

Væksten belastes i USA efter nedlukning. 35 dages nedlukning af dele af den offentlige sektor i USA har kostet dyrt for den amerikanske økonomi og vil ifølge analyse barbere 0,2 pct. af den økonomiske vækst i 2019.

Minegigant rasler ned efter kollapset dæmning. Aktieværdien af det brasilianske mineselskab Vale er reduceret med mere end 100 mia. kr. efter, at et af selskabets dæmninger fredag kollapsede. Mindst 60 personer er døde, og 292 savnes fortsat.

Huawei og finansdirektør er sigtet for svindel. USA's justitsministerium har nu formelt rejst tiltale mod den kinesiske telegigant Huawei og særskilt den fængslede økonomidirektør Meng Wanzhou for svindel og tyveri af forretningshemmeligheder. (Reuters)

Politiet mistænker danske børn for at bestille hackerangreb. Den type hackerangreb, som seks danskere er sigtet for, bliver bl.a. brugt til afpresning mod virksomheder og til politisk afpresning, advarer FE. (JP)

Tesco fyrer tusinder. Storbritanniens største private arbejdsgiver, supermarkedskæden Tesco, skal igang med en fyringsrunde. »Samlet forventer vi, at op til 9.000 kolleger vil blive berørt,« skriver Tesco i en meddelelse. Supermarkedskæden vil lukke omkring 90 af sine butikker og lave ændringer i kassesystemerne i de resterende butikker. (Ritzau)

Bred enighed: Banker skal kunne straffes hårdere. Politikere på tværs af det politiske spektrum er parate til at se nærmere på at give Finanstilsynet en større mulighed for at kunne give administrative bøder. (Børsen)

GIK DU GLIP AF...

Danske virksomheder er truet på verdens største robotmarked. Mere end hver tredje industrirobot i verden bliver implementeret i Kina, og derfor rummer det kinesiske marked lukrative muligheder for de danske robotvirksomheder, men det er et vindue, der meget hurtigt kan lukke i, lyder advarslen. Kina vil nemlig selv sidde på verdens største robotmarked og har planer om at fordrive internationale spillere. Men det er ikke umuligt for danske virksomheder at konkurrere med Kina.

INTERVIEW

Enrico Krog Iversen havnede i Universal Robots ved et tilfælde. Efter et mislykket forsøg på at sælge børnetøj indrykkede han en anonym annonce i dagbladet Børsen med sine erfaringer og tilbød sin arbejdskraft. På det tidspunkt overvejede Vækstfonden at investere i den lille robot-startup fra Odense, hvor nogle ph.d’er fra Syddansk Universitet havde udviklet en robotarm. Fondens krav blev, at Enrico Krog Iversen skulle være direktør. I de første år havde Enrico Krog Iversen stort set altid en robot i bagagerummet, klar til at demonstrere den for potentielle kunder. I 2008 solgte man to robotter. I februar 2009 endnu én. Derefter tog det fart, og i hele 2009 fik man 52 robotter ud i verden. I dag har Enrico Krog Iversen tjent over 700 mio. kr., på de resultater han skabte i Universal Robots. Finans fik en tur i hans Aston Martin og en snak om livet som benhård forretningsmand.

Foto: Tim Kildeborg Jensen

FINANS FAKTA

Vi danskere svindler og bedrager vores forsikringsselskaber, og flere og flere bliver opdaget. I 2017 opdagede forsikringsselskaber 3.531 tilfælde af svindel med anmeldte tingskader – altså skader på biler, tyveri af cykler, indbrud, skader under rejser og f.eks. husskader. Dermed sætter antallet af opdagede svindelnumre ny rekord.

DAGENS PROFIL

Petter Blondeau, adm. direktør i Fynske Bank, drømmer om at stå i spidsen for en ny stærk bank på Fyn. Han er derfor meget åben over for at fusionere med andre banker på øen, hvor f.eks. Totalbanken er konkurrent. »Det er en kæmpe hjælp for Fyn, hvis et hovedsæde ligger på øen,« konstaterer han.

BØRS

Vækstbekymringerne bekræftes af industrikæmpe og chipproducent. Et skuffende regnskab fra industrikæmpen Caterpillar og en nedjustering fra Nvidia, USA's fjerdestørste chipproducent, belastede mandag aften aktiemarkedet i USA. Det blev ifølge iagttagere endnu engang understreget, at investorer og erhvervsliv oplever en global økonomisk vækstopbremsning.

DEBAT

Kvikguiden: Tre tegn på at Løkke er klar til at trykke på valgknappen. »Kig efter tre pejlemærker. Så har du en fair chance for at aflæse, om valget er tæt på,« skriver Anders Heide Mortensen. »Meningsmålinger er i denne sammenhæng - næsten - alt. Kunsten er at læse meningsmålinger på samme måde som politikere.«

DET SKER I DAG

Erhverv: Luftfartsselskabet SAS kommer i dag med årsrapport for 2017/2018. Regnskabet blev leveret i december, og det viste stærke tal, men selskabet blev stadig straffet på børsen pga usikkerhed om fremtiden.
Regnskab:
Apple kommer i aften med regnskab for 1. kvartal 2019. Regnskabet er det første efter at Apple har nedjusteret forventningerne.
Politik:
Storbritanniens parlament debatterer og stemmer i dag om en ny brexitplan. Tirsdagen er afsat til diskussioner om de næste skridt efter drøftelser på tværs af partierne, og der vil sent på dagen blive stemt om, hvad der skal ske i "plan b".
Øvrigt:
Den københavnske modeuge Copenhagen Fashion Week begynder i dag. Og det går godt i den danske modebranche. Omsætningen i 2018 nåede 47 mia. kr., og det er den højeste nogensinde.

PS...

Hvad kom først - musikken eller tristessen? "Lytter jeg til musik, fordi jeg er trist, eller bliver jeg trist, fordi jeg lytter til musik?" Sådan spurgte hovedpersonen i Nick Hornbys roman High Fidelity. Det er et af livets helt store spørgsmål på linje med hønen og ægget. Nu har nogle forskere i USA fundet frem til, at populærmusikken gradvist er blevet mere aggressiv og trist siden 1950'erne. Men bare rolig. Hvis du trænger til at slappe lidt af og jage angsten og raseriet væk, så kan du lytte til Marconi Unions sang "Weightless". Ifølge Mindlab Internationals research, så formindsker sangen dit angstniveau med 65 pct.

Du forbrænder ikke så meget, som du tror. Ifølge en britisk undersøgelse skal man være varsom med at sætte sin lid til sit fitness-ur. En test viste, at antallet af forbrændte kalorier blev overvurderet med helt op til 50 pct.

Vores forfædre var gode til at forbrænde kalorier. De parrede sig nemlig med alt, der bare mindede om et menneske. Nye undersøgelser viser, at fortidsmennesker parrede sig med neandertalere og denisovaer, men de plejede også omgang med populationer, som vi ikke kendte til: "Spøgelsesarter"!

Rigtig god dag,
Peter Sinding og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.