Briefing

Stresspanelet vil hive lederne tilbage på skolebænken | Investorer presser Novozymes-toppen | Sådan blev en festglad elektriker et robotikon med en halv milliard på lommen

GODMORGEN


Robotugen på Finans fortsætter - denne morgen med et portræt af Thomas Visti, der måtte betale en stor pris for at blive en del af danmarkshistorien. Her får du et nyhedsoverblik.

NYHEDER

Stresspanelet vil hive lederne tilbage på skolebænken.
Landets ledere skal lære at forebygge og håndtere stress, lyder nummer to i rækken af anbefalinger fra regeringens stresspanel.
Sagen kort: En del af danskernes stressede hverdag kan tilskrives, at vores ledere ikke er klædt ordentligt på til at sikre et sundt miljø og forebygge mistrivsel på landets arbejdspladser. Det mener Det Nationale Stresspanel.
Hvad mener eksperterne? »Selvfølgelig er ledere ikke magikere, som med et trylleslag kan fjerne stress i vores hverdag. Men de kan i hvert fald gøre en stor forskel,« siger Malene Friis Andersen, stressforsker, ph.d. og psykolog.
Hvad skal der gøres? Omdrejningspunktet for stresspanelets anbefaling er begrebet 'forventet utilgængelighed', der skal minde landets arbejdspladser om, at de ansatte har krav på at koble fra - uagtet at de alligevel altid har telefonen på sig. Pas på med at ofre fleksibiliten, lyder modsvaret fra Lederne og DI.

Sociolog Anette Prehn er formand for Det Nationale Stresspanel. Foto: Casper H. Christensen

Investorer øger presset på Novozymes-bossen - de vil se vækst.
Presset stiger på Novozymes-ledelsen, efter at selskabets salg og indtjening i årevis er humpet afsted. Og det på trods af årlige milliardinvesteringer i udvikling af bl.a. nye enzymer.
Tallene: Siden 2015 er Novozymes ikke vokset mere end 4 pct. om året. Og det langsigtede vækstmål er blevet sænket adskillige gange. I en analyse skriver banken DNB, at det kan »medføre ændringer i topledelsen.«
Reaktionen: »Vi investerer på den lange bane. Det er det, der har skabt værdien i Novozymes.« Topchef Peder Holk Nielsen står stejlt på, at selskabets investeringer, der udgør ca. 13 pct. af omsætningen, skal måles på langt sigt.
Kommentaren: Novozymes' nye strategi, der lanceres lige før sommerferien, skal have en ny indpisker. Tålmodigheden med manden i spidsen er brugt op, skriver Finans' virksomhedsredaktør, Søren Linding.
Bonussen: Novozymes-toppen misser og misser - men den forgyldes alligevel af et lukrativt bonusprogram.

Peder Holk Nielsen har siden 1. april 2013 stået i spdisen for Novozymes, der de seneste år har kæmpet en hård kamp for at genskabe tidligere tiders vækstrater. Indtil videre forgæves. Foto: Mads Nissen/Polfoto.

Finanstilsynet frikender sig selv i Danske Banks hvidvasksag. Finanstilsynet mener ikke, at det har svigtet i sin kontrol med Danske Bank, der fortsat er indhyllet i en historisk stor hvidvaskskandale. Samtidig foreslås 23 konkrete forslag, der skal gøre det sværere at gennemføre hvidvask. Bl. a. skal Finanstilsynet styrkes for at sikre et hvidvasktilsyn i europæisk topklasse.

Theresa May fik opbakning til at genforhandle skilsmisse med EU. I et dramatisk kursskifte kræver Storbritanniens premierminister en genforhandling af brexit-aftalen med EU, og nu har hun et flertal bag sig. (JP)

Faldende iPhone-salg giver uvant tilbagegang for Apple. Salget er udfordret af USA's handelskrig med Kina og en generel opbremsning. En nedjustering blev bekræftet tirsdag af regnskabet, der byder på en uvant tilbagegang for selskabet.

Stifter døde i december: Nu skal succesfuldt tøjfirma løfte arven. Tøjkoncernen Godske Group er nu for første gang i 49 år uden medstifter Egon Godskesen som en aktiv del af virksomheden.

Sverige overvejer forbud mod Tesla-biler. Svenske myndigheder arbejder på midlertidigt at forbyde salget af Teslaer på grund af sikkerhedsrisici. Bilernes software bliver opdateret udenom myndighedernes kontrol, og opdateringerne kan gøre bilerne selvkørende. (Svenska Dagbladet)

En svindelramt kornhandler fik Spar Nord til at nedjustere. En konkurs hos den svindelramte kornhandler BMG fik tirsdag én af landets største banker til at nedjustere sine forventninger. »Det var helt uventet,« siger direktør Lasse Nyby.

Bjørn Kjos: »Norwegian har egentlig aldrig haft finansielle problemer.« Bjørn Kjos, topchef og storaktionær i Norwegian, valgte tirsdag højst overraskende at nedtone flyselskabets udfordringer. Norwegian vil hente milliarder i ny kapital, bl.a. med hjælp fra Danske Bank. Aktiekursen er dykket kraftigt.

Konkursboet efter Top-Toy i Norge er solgt. Den norske afdeling af selskabet bag Toys"R"Us og BR Leker har fundet en køber, som vil føre så mange butikker videre som muligt. Køberen er Bjarøy-gruppen. (E24.no)

INTERVIEW

Thomas Visti har forsømt sin datter. Han var fraværende i perioden op til sin fars død. Og konflikter med direktøren fik ham til at kvitte jobbet hos sit andet barn, Universal Robots. Alt sammen en del af prisen for en plads i danmarkshistorien. Og han fortryder ikke. Læs her, hvordan en fartglad elektriker blev et robotikon med en halv milliard på lommen.

Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots. PR-foto.

GIK DU GLIP AF...

Ingen havde set det komme. For blot et halvt år siden blev Jesper Nielsen end ikke nævnt som en mulig outsider, når snakken faldt på Danske Bank-chef Thomas Borgens afløser. Men den 50-årige cand. polit. har taget alle med storm og er nu favorit til at overtage topposten permanent. Men hvem er han? Det har Finans spurgt otte personer i hans netværk om.

FINANS FAKTA

Rekordmange rejser på ferie med charterselskaber. Charterbranchen sælger flere rejser, og en del af dem er med rutefly. Spies er størst i Danmark og øger afstanden til konkurrenterne.

DAGENS PROFIL

Peter Bohnsen har opbygget en af landets største privatformuer langt fra forsiderne. Han er pressesky, diskret og stille, og skulle han skrive til sit eget fødselsdagsportræt, ville det nok allerede være slut. Vi tog et sats og ringede ham op.

BØRS

Vestas blæste tirsdag C25-indekset til vejrs efter fem røde dage. Mens Vestas tirsdag trak de danske aktier til en stigning, var der senere på aftenen pil ned af for it-sektoren i USA og væsentlige dele af det amerikanske aktiemarked, der var præget af nyheden om USA's anklager om bedrageri mod kinesiske Huawei og dets finansdirektør og af den uforløste brexit-situation.

DEBAT

Nordeas famlende søforklaring i skattesag. Efter nye afsløringer i møgsag om skatteunddragelse forsvarer Nordea sig med en selvopfunden skelnen mellem ”aktive” og ”proaktive” handlinger, skriver Finans' debatredaktør, Magnus Barsøe.

DET SKER I DAG

Erhverv: NNIT kommer med årsregnskab. Det samme gør en række udenlandske selskaber, heriblandt Telenor, Volvo, Facebook, McDonald's og Microsoft.
Politik:
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om ATP's samarbejde med Macquarie Bank.
Økonomi: Den amerikanske centralbank meddeler, om den vil ændre på renten. Centralbankchef Jerome Powell holder derefter pressemøde
Øvrigt:
Modeugen i København fortsætter.

PS...

37 kinesere er blevet udvalgt til at blive eliteskiløbere. Målet er medaljer ved OL om tre år. Men først skal de lige lære at stå på ski.

Snart kan en robot parkere din bil i lufthavnen. Rejsende i Londons Gatwick-lufthavn får snart teknologisk hjælp til at parkere deres biler. Senere på året tester lufthavnen en ny parkeringsrobot.

Rigtig god dag,
Peter Simonsen
Nyhedsredaktør

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.