Briefing

Falck-ledelse risikerer personlige bøder for konkurrencefusk | Trump gør klar til at starte handelskrig med Europa | Priserne holdes i ro hos realkreditkæmperne

GODMORGEN


Endnu en regnskabsdag er igang. I dag holder vi blandt andet øje med indtjeningen hos Carlsberg og Nordea. Derudover er der fortsat fokus på Falck, hvor de tidligere topchefer nu risikerer kæmpebøder, hvis bagmandspolitiet rejser sager i den store skandalesag.

NYHEDER

Falck-ledelse risikerer personlige bøder for konkurrencefusk. Falcks tidligere topledelse Allan Søgaard Larsen og Morten R. Pedersen risikerer personlige bøder for deres roller i planen om at skubbe konkurrenten Bios ud af det danske ambulancemarked. Sådan lyder vurderingen fra eksperter i konkurrenceret.
Omfanget: Det er op til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale bagmandspolitiet - at beslutte, hvorvidt der skal udskrives et bødeforlæg til Falcks forhenværende ledelse. Mens virksomheder risikerer en bøde på op til 10 pct. af sin årlige omsætning, er niveauet langt lavere for bøder til enkeltpersoner.
Loven: Hvis der rejses en sag, vil det blive den første af sin slags, og det vil blive set som en test af, hvor meget der skal til, før topledelser kan holdes personligt ansvarlige for overtrædelser af konkurrenceloven.

FRANDSEN FINN

Trump gør klar til at starte handelskrig med Europa. Ifølge en række storbanker er der meget, der tyder på, at præsident Donald Trump er ved at kickstarte en handelskrig med Europa ved at sætte tommelskruerne på de tyske og svenske bilproducenter.
Hvorfor nu?: Europa står svagere i en forhandlingssituation lige nu, da den europæiske økonomi klarer sig dårligere. Og 17. februar offentliggøres en rapport fra det amerikanske handelsministerium, der givetvis vil vise, at amerikanske bilproducenter betaler langt mere i told end europæerne i USA. Trump vil slå til, mens han står stærkt, vurderer eksperter.
Forhistorien: En hjørnesten i Donald Trumps valgkampagne var USA’s kæmpestore handelsunderskud over for Kina og EU. Da han kom til magten, gik der heller ikke lang tid, før han indførte straftold på bl.a. aluminium og stål fra bl.a. EU. Det fik EU til at smække højere toldsatser på bl.a. motorcykler fra den ikoniske amerikanske producent Harley-Davidson og sprut lavet i områder med mange af Trumps kernevælgere.

Tryg lancerer ny rabatforening for dankortbrugere. Betal med dit dankort i udvalgte butikker og få kolde kontanter – op til 15 pct. af købsbeløbet - sat ind på en særlig opsparingskonto. Det er filosofien bag en ny indkøbsordning, som forsikringsgiganten Tryg netop har løftet sløret for.

Forlystelsesparker og tv-netværk sikrede Walt Disney stort overskud. Medieselskabet Walt Disney Co. klarer sig bedre igennem første kvartal end ventet trods manglende filmhits. Væksten, som især drives af tv-netværket ABC og selskabets forlystelsesparker, fik aktien til at stige 1,8 pct. i eftermarkedet. (Reuters)

For første gang i lang tid: Priserne holdes i ro hos realkreditkæmperne. Boligejerne kan ånde lettet op. Det er slut med prisstigninger i landets to største realkreditinstitutter, og for første gang siden finanskrisen er bidragsbetalingerne til Realkredit Danmark og Nykredit faldet.

Verdenskendt dansk arkitekt skal forny Frankrigs største operahus. Dansk arkitekthus skal opgradere en af Paris' vigtigste, moderne bygninger, Opéra Bastille, der bl.a. er hjemsted for den fransk nationalopera.

Huawei i tysk modvind. Endnu en stor nation melder sig i rækken af kritikkere af Huawei. Tysklands Angela Merkel skal have en dialog med Kina og kræver forsikringer, før hun tør at lade Huawei levere teleudstyr til 5G-nettet.

Voldsomme udsving i ejerlejlighedspriserne. Ejerlejlighedsmarkedet er præget af voldsomme udsving, og der har været et overraskende fald i parcelhuspriserne fra december til januar.

Strategiplan kan hæmme Pandoras topchefjagt. Flere kandidater til den tomme toppost i Pandora kan blive afskrækket af, at selskabet tirsdag fremlagde en stor strategiplan, vurderer flere kilder. (Børsen)

Harboes topchef og frue overdrager kontrollerende aktier til arvinger. Den administrerende direktør i bryggeriet Harboes, Bernhard Griese, og dennes hustru, Kirsten Griese, har tirsdag overdraget nominelt 5.935.980 kr. A-aktier i selskabet med en tredjedel til hver af ægteparrets tre børn. Aktierne har samlet en stemmeret på mere end 50 pct. i koncernen. (Ritzau)

GIK DU GLIP AF...

En række store virksomheder aflagde regnskab i går, og topcheferne stod i kø for at forsvare og forklare. Få et overblik over gårsdagens mest interessante regnskaber: Lundbeck må skrotte sit langsigtede mål og forsøge at genskabe væksten med fortidens formel. Den nye Coloplast-chef er godt tilfreds med udviklingen, hvor forretningsområderne tager markedsandele, til gengæld går det den stik modsatte vej hos Pandora, der står med kæmpemæssige udfordringer.

INDSIGT

Nyt lovforslag åbner døren for Big Brother. Fremover skal det være muligt for statens Center for Cybersikkerhed at lytte med på al datatrafik hos private virksomheder. I dag er det frivilligt, om en virksomhed vil koble sig på en boks, der overvåger trafikken ud og ind af virksomheden. Men fremover kan data internt i virksomheden også overvåges, og staten kan bestemme, hvem der skal overvåges. Men er det virkeligt nødvendigt?

FINANS FAKTA

Danskerne hopper ikke med på Airbnb-bølgen. Tal fra Eurostat viser, at danskerne er blandt dem, der køber færrest overnatninger fra andre privatpersoner, som typisk sker gennem platformen Airbnb. I 2018 var det blot 11 pct. af danskerne, der bookede en privat lejlighed eller et værelse over internettet, modsat 26 pct. af irerne.

BØRS

Wall Street-aktierne steg for femte dag i træk. De amerikanske aktier fik tirsdag den femte dag i træk med stigninger - løftet af positive regnskaber. Selv Alphabet, som ellers skuffede torsdag aften, slap med skindet på næsen. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Nedsæt en uafhængig ekspertgruppe til at granske Finanstilsynet. Tilliden til landets øverste finansielle vagthund hænger i laser. Meget af mistilliden er selvskyldt, men politikerne bør også tage ansvar for at løse problemet, skriver Finans´ debatredaktør Magnus Barsøe.

Foto: Stine Bidstrup

DET SKER I DAG

Erhverv: Regnskaber fra Carlsberg (Q4), Nordea (Q4), Netcompany (Q4), IC Companys (Q2), DLG (Y18)
Økonomi:
Danmarks Statistik offenliggør tal for konkurser og tvangsauktioner i januar. Boligsiden.dk offentliggør udviklingen i salgspriser.
Politik:
EU's særlige skattesnydsudvalg kommer på besøg i Danmark og Estland for at kulegrave Danske Banks-hvidvaskskandalen
Udland:
Regnskab fra Toyota (Q3). Domstol i Canada holder høring om udlevering af Huaweis finansdirektør til USA. Margrethe Vestager, EU´s konkurrencekommisær, fælder dom over samarbejdet mellem tyske Siemems og franske Alstom om togproduktion.

PS...

Godt nyt til vinelskere: Din vin bliver muligvis billigere i år, det har nemlig været en usædvanlig god høst i 2018. Priserne på vin fra flere områder i både Spanien og Italien - såkaldt generisk vin - er på vej ned efter en meget stor høst i 2018.

Howard Schultz vil ikke kaldes milliardær - men i stedet "velhavende person". Den tidligere Starbucks-topchef, der overvejer at stille op som præsidentkandidat i 2020, sagde i et interview, at ordet milliardær bliver brugt som et skældsord, han vil hellere referere til millardærer som ham selv som "velhavende personer". Det satte gang i bemærkninger på Twiiter som »stakkels mand, hans følelser er såret - ikke i nærheden af first world problems...« og »hvis man ikke vil være milliardær, er der en nem løsning på det«. (Huffington Post)

Foto: Bloomberg photo by Michael Nagle

Rigtig god dag,
Heidi Joy Madsen
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.