Briefing

Urent trav med pensionspenge | Kunderne er vilde med Vestas' nye supervåben | Boxer angriber TDC på hjemmebanen

GODMORGEN

Efter en begivenhedsrig dag i går, så ser fredag ud til at blive en lidt mere stille dag på erhvervsfronten. Pensionsgiganten PFA samt Rockwool kommer med regnskab, og derudover har vi selvfølgelig masser af interessante nyheder og andet godt til dig.

NYHEDER

Urent trav med pensionspenge: Kontrakter afslører hemmelig lønfest
Interne kontrakter, som Finans er i besiddelse af, viser, at såkaldt uvildige pensionsmæglere fra landets næststørste pensionsmæglerfirma selv kan score kassen, når de får danske virksomheder til at placere ansattes pensionspenge i en udskældt milliardfond.
Sådan foregår det: Söderberg & Partners sender ansatte ud som uvildige mæglere, men har samtidig etableret sin egen pensionsfond, Tryghed 75. Söderberg-koncernen tjener selv penge på forvaltning af fonden, og nu viser det sig altså, at også de enkelte mæglere har penge på spil.
Reaktionen: »Det lyder som en smoking gun. Det er en sammenblanding af interesser, som vi slet ikke kan acceptere,« siger Simon Tøgern, sektorformand i HK Privat. Han kalder det undergravende for hele pensionssystemet, når en mægler kan tjene ekstra på at få lønmodtageres pensionsopsparing placeret i et bestemt produkt.
Hvorfor er det vigtigt? Det spørgsmål svarer journalisten bag historien, Jakob Martini, på i dette interview.

Illustration: Anders Thykier


Söderbergs adm. direktør i Danmark, Torben Spuur Jensen, afviser, at selskabets aflønning bryder loven. Illustration: Anders Thykier

Kunderne er vilde med Vestas' nye supervåben
Vestas’ lønsomhed har været faldende i en årrække, men det skal en helt ny serie vindmøller lave om på. De vil kunne levere op til 30 pct. mere energi end tidligere modeller, og skal man tro Vestas’ kassemester, så »har markedet taget ekstremt positivt imod« den nye mølleplatform Eventus. Det sagde hun i forbindelse med torsdagens årsregnskab.
Bundlinjen: Indtjeningen skuffede i 4. kvartal. Vestas tjente 290 mio. kr. før skat, mens analytikerne havde ventet 349 mio. kr.
Ordrebøgerne: Vestas havde til gengæld godt gang i ordrebøgerne, der samlet havde en værdi på 4,2 mia. euro i årets tre sidste måneder.
Konkurrencen: Selvom afslutningen på 2018 ikke var prangende, så holder ledelsen fast i strategien om at udkonkurrere sine konkurrenter med massive investeringer. »Vi vil fortsætte med at investere i ny teknologi for at sikre, at vi kan holde afstand til konkurrenterne,« siger finansdirektør Marika Frederiksson.

Nicolai Lorenzen

Boxer angriber TDC på hjemmebanen. Efter at have skrabet små 250.000 tv-kunder sammen, vil Boxer til at snuppe bredbåndskunder fra rivalerne. Offensiven sker i første omgang på TDC’s kabel-tv-net, som når ud til ca. hver anden husstand.

Nordeas formand går af. Nordeas magtfulde bestyrelsesformand Björn Wahlroos har meldt sin afgang i den nordiske storbank i marts. Og det er god timing, mener eksperter. »Der er en oprydning i gang, og på den måde er det et rigtig godt tidspunkt at få en ny mand i spidsen,« siger adjungeret professor Jesper Højberg Christensen.

Danske Bank sigtet i hvidvasksagen i Frankrig. Danske Bank får endnu en sigtelse på nakken i forbindelse med den store hvidvask-skandale i bankens filial i Estland. En fransk domstol har nu officielt sigtet Danske Bank og stillet krav om en sikkerhedsstillelse på 10,8 mio. euro.

Amazon-topchef forsøgt afpresset med nøgenbilleder. I en opsigtsvækkende og kulørt sag fra USA anklager Jeff Bezos nu ejeren af National Enquirer, American Media Inc (AMI), for at afpresse ham med seksuelle nøgenbilleder for at bremse en kritisk historie, som Bezos-ejede Washington Post står bag (Reuters m.fl.)

Amerikansk modstand mod gasledning i Nordsøen vokser. Republikanske og demokratiske senatorer vil fremsætte en resolution, som i kraftige vendinger advarer mod den russiske Nord Stream 2-gasledning, der blandt andet skal gå gennem dansk farvand. (Reuters)

Var det noget med et boliglån med fast rente på 0,25 pct.? Man skulle tro, det var løgn. Men chancen for, at boligejerne snart kan få et 10-årigt lån med en fast rente helt nede på 0,25 pct. er i den grad til stede. Dermed kan det konkurrere med renten på et F5-lån.

Maersk Drilling vil afbøde opslidende priskrig. Op til sin børsnotering senere i år forsøger Maersk Drilling at holde skansen, mens konkurrenterne underbyder hinanden for at få deres rigge i drift.

Lego-rival klarer sig igen bedre end forventet. Mattel landede i fjerde kvartal et justeret overskud og en omsætning, som i begge tilfælde overgår analytikernes forventninger. Resultatet indikerer, at Mattel er på vej ud af den krise, som konkursen i Toys"R"Us udløste i 2018. (Ritzau Finans)

Brøndby IF vil rejse 100 mio kr i kapitaludvidelse. Brøndbys bestyrelse planlægger dermed at rejse et langt større beløb end tidligere planlagt, og det skal modsat de oprindelige planer ske med fortegningsret for eksisterende aktionærer. 

PODCAST

I den ugentlige podcast fra Finans vender virksomhedsredaktør Søren Linding, kommentator Anders Heide Mortensen og debatredaktør Magnus Barsøe Falcks ulovlige smædekampagne, Netcompanys svaghedstegn og Pandoras krise, der ser ud til at fortsætte ufortrødent. På med hørebøfferne.

Foto: Stine Bidstrup

DAGENS PROFIL

Midlertidig ATP-chef ønsker ikke topjobbet. Det er ikke hver dag, at en midlertidig topchef i en af Danmarks største finanskoncernen pure afviser at stryge "midlertidig" fra visitkortet. Men det gør Bo Foged, konstitueret direktør i ATP. »Som øverste chef mærker man virkelig, at der er forskellig vindstyrke og sol på en virksomheds forskellige etager.«

INDSIGT

I Lasses netbutik kan man klikke kister og urner hjem. Danbegravelse.dk, bedrebegravelser.dk og godafsked.dk. Antallet af bedemandsforretninger uden fysiske butikker er kraftigt stigende i Danmark. De udfordrer den traditionelle bedemandsbranche ved at lade pårørende nethandle sig til kister og blomster, når de mister en, de har kær. Mød Lasse Kvist Sørensen, der droppede sin karriere som ejendomsmægler for at sælge begravelser på nettet.

BØRS

Aktierne sænket af vækstbekymring og handelsnervøsitet. Der blev noteret tilbagegang for alle tre toneangivende indeks i USA i aftes efter fornyet bekymring omkring den globale vækst og skuffende nyt fra handelsdialogen mellem USA og Kina. Samtidig faldt olieprisen med 2,5 pct. Her er den seneste børsberetning.

KOMMENTAR

80 pct. af alle er idioter. »Hvis du synes, at det er uretfærdigt, at banksektoren i visse kredse har fået et omdømme som arrogant og tonedøv på grænsen til det ukontaktbare, så kig væk nu. Så skal du ikke læse om Björn Wahlroos.« Kommentator Anders Heidi Mortensen er som altid i hopla i dagens klumme.

DET SKER I DAG

Erhverv: PFA og Rockwool, årsregnskab
Økonomi:
Betalingsbalancen over for udlandet, december

PS...

Awesome eller ærgerlig? Kan Duplo-klodser gøre voksne mennesker bange? Og kan klodserne blive så vrede, at de vender sig mod Lego selv? Det første spørgsmål får man svar på, hvis man går ind og ser den nye Lego-film, Lego Filmen 2. Det andet må Lego vente nogle uger eller måneder på at blive klog på. En ting er sikkert: Lego satser stort på den nye film.

Rigtig god dag,
Christian Venderby og Thomas Andrew
Digital nyhedschef / Nyhedsredaktør

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.