Briefing

Region advarede Falck-bestyrelse om mulig chikane mod Bios | Udskældt mæglerfirma sendes til tælling: Bredt politisk flertal vil stoppe indtjeningsfinte | Har Tesla en fremtid i Kina?

GODMORGEN

Mens mange af jer derude holder vinterferie, holder vi gang i nyhedskedlerne herinde på Finans. Du kan lige nå at læse dagens morgenbriefing, inden du kaster dig ud på pisterne eller i dagens arbejde. God fornøjelse.

NYHEDER

Region advarede Falck-bestyrelse om mulig chikane mod Bios.
Mens Falck satte store ressourcer ind på at underminere konkurrenten Bios, fik Falcks bestyrelse i sommeren 2015 en meget direkte advarsel om, hvad der foregik.
Advarslen:
Falcks bestyrelsesformand Peter Schütze modtog et brev fra Region Syddanmark fyldt med forlydender om benspænd mod konkurrenten Bios, der få måneder senere skulle overtage ambulancekørslen i regionen. Tonen fra den mangeårige samarbejdspartner var hård, og Peter Schütze fandt situationen dybt ubehagelig.
Reaktionen: Peter Schütze konfronterede efterfølgende Falcks topchef Allan Søgaard Larsen, som afviste beskyldningerne. »Han overbeviste mig om, at der ikke var noget om det. Han var daglig ledelse, og jeg var bestyrelsesformand og havde tiltro til ham. Jeg måtte tro på det, han fortalte på det tidspunkt,« siger Peter Schütze til Finans tre et halvt år senere.
Hovedpersonerne: Schütze, Søgaard, Goll, Lose, Smed. Har du mistet overblikket over Falck-skandalens mange aktører? Finans giver dig her overblikket over personerne midt i skandalen.

Foto: Cecile Smetana

Udskældt mæglerfirma sendes til tælling: Bredt politisk flertal vil stoppe indtjeningsfinte.
Efter Finans' afsløringer af dobbeltroller i pensionsmæglerfirmaet Söderberg & Partners står både røde og blå partier klar til at stramme loven. Söderberg-koncernen tjener nemlig stort på, at man har fået danske pensionskunder til skyde 2,9 mia. kr. i pensionsfonden Tryghed 75, som mæglerfirmaet selv ejer.
Politisk reaktion: Erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V): »Hvis man kan slippe afsted med det i dag, så er vi nødt til at stramme op på loven.« Erhvervsordfører Thomas Jensen (S): »Vi skal se meget alvorligt på denne sag, og vi vil være klar til at lave de lovændringer, der skal til for at få rettet op på det.«
Responsen: »Ændres lovgivningen, vil Söderberg & Partners naturligvis følge, hvad det måtte indebære,« siger adm. direktør i Söderberg i Danmark, Torben Spuur Jensen, som insisterer på, at Söderberg hidtil har overholdt alle regler.
Næste skridt: Pensionsselskabernes brancheorganisation vil ligeledes have lukket smuthullerne i loven og har udarbejdet et konkret forslag til, hvordan paragraf 16 i Lov om forsikringsformidling skal ændres for at sikre, at pensionsmæglere ikke kan bære flere kasketter på samme tid. Forslaget er sendt til Finanstilsynet.

Illustration: Anders Thykier

Fire partier danner et bredt flertal for at stoppe en dobbeltrolle og omstridt indtjeningsfinte hos landets næststørste pensionsmæglerfirma. Fra venstre er det erhvervsordførerne Thomas Jensen (S), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Torsten Schack Pedersen (V) og Hans Kristian Skibby (DF).

Paris sagsøger Airbnb for ulovlige reklamer. 1.000 reklamer kan koste Airbnb dyrt, da Paris hiver udlejningstjenesten i retten. Bøden pr. overtrædelse lyder på 12.500 euro, og dermed kan den samlede økonomiske lussing lande på 12,5 mio. euro - svarende til omkring 93 mio. kroner. (Reuters)

Socialdemokratiet vil sende flere penge fra rige til fattige kommuner. Der skal udlignes endnu mere end i dag mellem kommunerne, da flere sjællandske kommuner kæmper med økonomien. Det mener kommunal- og landdistriktsordfører Magnus Heunicke (S), som opfordrer til en udligningsreform efter næste folketingsvalg. (Ritzau)

Amerikansk Tesla-afdeling hårdt ramt i fyringsrunde. Det kan være et dårligt tegn for Teslas investorer, at over halvdelen af medarbejderne i en afdeling, som servicerer de amerikanske forbrugere med Tesla Model 3, er blevet fyret. Det tyder på, at efterspørgslen i den grad er løjet af, efter at den grønne skatterabat i USA blev reduceret. (Reuters)

Ny pengetank på 100 mia. kr. Nye ferieregler giver teknisk set fem ugers ekstra ferie til de fleste lønmodtagere, men pengene bliver indefrosset, til den enkelte lønmodtager stopper på arbejdsmarkedet. Dermed kan pengene blive indefrosset i op til 50 år i fonden, der bliver administreret af ATP. 

Theresa May lover snarlig brexit-afstemning. For at undgå oprør i parlamentet vil den britiske premierminister senest den 27. februar afholde afstemning om brexit-aftale. Hun vil desuden i denne uge bede parlamentet om mere tid til at forhandle med EU. (Bloomberg)

Brexit-krise og nervøsitet rammer britisk økonomi hårdt. Netop risikoen for en hård brexit uden aftale med EU og dødvande i forhandlingerne rammer allerede den britiske økonomi hårdt. Således forventer økonomer, at nye tal mandag vil vise, at den økonomiske vækst blev halveret i sidste kvartal af 2018. (The Guardian)

Finansminister angriber Vestagers nej til kæmpefusion. Den franske finansminister, Bruno Le Maire, kritiserer, at EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen har vendt tommelfingeren nedad til en jernbanefusionsaftale mellem tyske Siemens og franske Alstom. Han opfordrer til, at man lemper konkurrencereglerne for at stå stærkere mod konkurrencen fra Kina. (CNBC)

INDSIGT

Har Tesla en fremtid i Kina? Elon Musk og Tesla havde et hårdt 2018. Men nu er begge tilbage i hopla. Teslas største fabrik skal stå færdig i år uden for Shanghai i Kina. Skeptikere ryster på hovedet, mens dets mange fans jubler.

FINANS FAKTA

Nye topskattelettelser gavner flest faglærte. Thorning-regeringens skattereform fra 2012, som hæver topskattegrænsen fra i år, bevirker, at 70.000 faglærte slipper for at betale topskat fra i år.

DAGENS PROFIL

Tidligere minister og direktør: »Det betyder intet for mig ikke at være i magtcirklerne. Jeg lever meget i nuet.« Engang arbejdede Jørn Neergaard Larsen i Vestre Fængsel. Siden blev han direktør i DA og beskæftigelsesminister. Nu skal Jørn Neergaard Larsen, der bliver 70 år mandag, vænne sig til at have fri om søndagen.

Stine Bidstrup

DEBAT

Illusionen om den lykkelige brexit plager endnu debatten. Ideen om et guldrandet, lykkeligt brexit, som EU-kritikerne solgte til vælgerne i 2016, ligner mere og mere en illusion, skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

GIK DU GLIP AF...

Er det virkelig nødvendigt, at staten med tvang skal kunne overvåge alle data i private virksomheder? Et nyt lovforslag vækker opsigt, fordi det giver statens Center for Cybersikkerhed ret til at lytte med på al datatrafik hos private virksomheder. Forslaget vækker stor betænkelighed og bekymring.

DET SKER DENNE UGE

Regnskaber fra udlandet dominerer ugen, idet der med vinterferien er stille på regnskabsfronten herhjemme. Coca-Cola, Nestlé, Heineken og ikke mindst Teva med danske Kåre Schultz i spidsen leverer regnskaber, som bliver imødeset af mange. Her er, hvad ugen bringer.

Kåre Schultz adm. direktør i Teva. Foto: Lars Krabbe

Danske Kåre Schulltz aflægger med spænding imødeset regnskab som topchef for den israelske medicinalgigant Teva.

PS...

Mens USA nærmer sig en ny rekord med et årti og en måned med vækst, hvis væksten bliver ved med at være positiv frem til juli i år, er et andet engelsktalende land indehaver af en noget mere imponerende rekord. Australien har ikke oplevet en recession i 27 år. Landets beholdning af gas, jernmalm og kul, som bl.a. Kina har haft brug for, er en del af forklaringen. (CNBC)

Dødelig journalistik. Jesus Eugenio Ramos Rodriguez blev søndag morgen skuddræbt, mens han spiste morgenmad på en restaurant. Journalisten er den anden journalist, der er blevet dræbt i Mexico i år. I 2018 blev ni journalister dræbt i Mexico, som dermed er det fjerdefarligste land at arbejde i som journalist, ifølge en rapport fra organisationen Journalister Uden Grænser.

Rigtig god dag,
Thomas Andrew
Nyhedsredaktør

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.