Briefing

Ny Lundbeck-boss løber kæmpe risiko med storstilet vækstplan | Nets vil skrotte regulerede priser på dankortbetalinger | TDC får alvorlig kritik for registrering af mobilkunders færden

GODMORGEN


Vi ser nærmere på debatten om dankortet, da Nets nu ønsker at sætte priserne selv uden indblanding fra politikerne. Her er, hvad du skal vide i den sag samt en lang række andre nyheder fra Finans denne morgen.

NYHEDER

Midt i dyr opkøbsjagt: Ny Lundbeck-boss løber kæmpe risiko med storstilet vækstplan.
Mens den nye Lundbeck-topchef Deborah Dunsire gør klar til at kaste milliarder efter opkøb, stiller flere analytikere spørgsmål ved, om strategien vil lykkes. Usikkerhederne tårner sig nemlig op.
Forhistorien: Lundbeck kom ud af 2018 med det stærkeste resultat i selskabets historie. Men omsætningen ventes at falde i år. Det bedste sælgende Lundbeck-lægemiddel er allerede gået af patent, og flere følger de kommende år.
Hvad bliver der sagt: Spørgsmålet er nu, om vi kan stole på, at selskabet kan skabe værdi gennem sin M&A-strategi (opkøb, red.). Det er vanskeligt at sige,« lyder det fra bl.a. Danske Bank, hvis analytikere omtaler opkøbsemner tæt på markedet som »MEGET dyre.«
Responsen: »Investorerne vil dømme os på, hvad vi gør. Jeg tror ikke, at de vil løbe væk, så længe vi forklarer, hvad vi gør og viser, at vi kommer den rigtige vej frem,« siger topchef Deborah Dunsire, som i et interview med Finans forklarer, at Lundbeck ikke behøver at sidde og vente på den ene perfekte ting. »Men hvis vi ser det, vil vi utvivlsomt gå efter det.«
 

Gregers Tycho

Nets vil selv sætte prisen på dankortbetalinger og skrotte de regulerede priser.
I kølvandet på den ophedet debat om dankortet og om, hvorvidt det er konkurrencedygtigt med andre betalingskort, blander Nets sig nu, og siger, at man ønsker frie hænder til at sætte prisen, i stedet for som nu, at det reguleres af politikerne.
Forhistorien: I dag fastsættes det af politikerne på Christiansborg, hvor meget Nets og butikkerne må tage for danskernes betaling med dankort i de fysiske butikker. Men Nets, der er ejet af en amerikansk kapitalfond, vil have lov til at operere med frie markedskræfter.
Reaktionerne: Detailbranchen og Dansk Erhverv er fortaler for en fortsat regulering af priserne, da man har set, hvordan online-butikker har taget dobbelt så meget i gebyr for betaling af dankortet og dermed ikke mener, at priserne skal sættes fri. Indtil videre er erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) tavs, og politikerne er skeptiske over for Nets' motiv. Til gengæld er Forbrugerrådet mere åbne og mener, at det vil gavne dankortet, at man kan have flere fleksible løsninger.
 

Britiske virksomheder poster milliarder i EU-lande. Ifølge en ny undersøgelse vælger britiske virksomheder at investere stort i EU-lande frem for hjemlandet pga. brexit.

TDC får alvorlig kritik for registrering af mobilkunders færden. Det var i strid med reglerne, at TDC i årevis registrerede, hvilke mobilmaster tre millioner mobilkunder var tilknyttet, når de sendte mms'er eller brugte data. (Ritzau)

Klap-sammen-telefonen kan være på nippet til at få et comeback. Samsung ser ud til at være klar til at præsentere sit bud på en sammenfoldelig smartphone senere i februar.

Minister vil stramme lovgivning efter Falck-skandale. Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil have strammet lovgivningen, så det offentlige kan ophæve en kontrakt med en virksomhed, der er dømt for lovbrud. (Ritzau)

Morgan Stanley spår indtjeningsrecession i år. Advarslen kommer fra investeringsbanken kommer efter en række skuffende prognoser fra flere amerikanske virksomheder i forbindelse med regnskaber for fjerde kvartal 2018. (Financial Times)

Afslag på barnevogn førte til strid - nu kan sagen ende i Højesteret. Tvisten mellem en familiefond og nogle af Vola-stifterens arvinger endte med en sejr og millionerstatning til familiefonden i Vestre Landsret, men sagens tabere overvejer nu, om der skal ankes til Højesteret.

Massive lønhop til landets tungeste topchefer: Adskillige steget med over 40 pct. på to år. Godt halvvejs inde i regnskabssæsonen tegner der sig et billede af, at den samlede lønpakke til landets tungeste topchefer i C25 er stærkt stigende. (Børsen)

GIK DU GLIP AF...

Pensionskæmper i frontalangreb på mæglerfirmas dobbeltrolle. Danske pensionskæmper retter nu en benhård kritik mod mæglerfirmaet Söderberg & Partners. Lovgivningen skal strammes for at forhindre, at Söderberg efterlader danske lønmodtagere med tvivlsomme pensionsprodukter, mens mæglerfirmaet selv høster gevinsten.
Reaktionen kommer efter, at Finans i flere artikler har afsløret, hvordan Söderberg & Partners har lokket kunder over i deres egen fond, som har været dyrere for kunderne.

KARRIERE

»Den største omkostning er den ensomhed, der rammer mig, når jeg ankommer til hotellet«. Det er lidt over 100 dage siden, at Niels Stenfeldt satte sig i spidsen for Stibo Systems med et væld af internationale storkunder. Derfor skruer han sin 1,94 meter høje krop ned i et flysæde igen og igen for at rejse verden rundt og indfri selskabets aggressive vækstplan.

FINANS FAKTA

Regnskaber forgylder investorerne. 15 ud af 25 C25-selskaber har aflagt regnskab for året 2018. Flere selskaber har sendt penge tilbage til investorerne i form af udbytte og aktietilbagekøbsprogrammer, andre fik en hård reaktion fra markedet. Se her den foreløbige højdespringer og bundskraber.

DAGENS PROFIL

Manden i Boxen besidder et mod til at turde noget ekstraordinært. Georg Sørensen drømte om at blive fodboldboss i England. I stedet blev han adm. direktør i selskabet bag et messecenter, et stadion og en multiarena. Tirsdag fylder han 60 år.

BØRS

Blandet ugestart for aktierne - deadline lurer i horisonten. De amerikanske aktiemarkeder endte med en lille pil opad efter fremgang i Asien og Europa. Men nu lurer en deadline for en ny aftale mellem demokraterne og republikanerne i USA for at finde en løsning på budgetstriden. Her er den seneste børsberetning.

DEBAT

Anders Heide Mortensen er kommet på en liste over opinionsdannere, og det har han gjort sig et par tanker om her: »En venlig mand fra London har bedt mig vurdere udsigterne for det europæiske ejendomsmarked. Om det vil gå op eller ned. og hvordan med Frankfurt og Istanbul. Jeg har forklaret ham, at det ved jeg ikke meget om. Han har så forklaret mig, at det ikke er afgørende. For jeg er på listen.«

DET SKER I DAG

Erhverv: Regnskab fra tysk-engelske TUI; Trafiktal fra Københavns Lufthavn.
Økonomi:
Tal for nyregistrerede biler i Danmark.
Politik:
Theresa May orienterer det britiske parlament om de kommende brexitplaner.
Øvrigt:
Chef for Federal Reserve, Jerome Powell, taler i Mississippi.

PS...

Er du ramt af influenza? En ny influenzapille, der kan kurere influenza på 24 timer med kun én dosis, er på kort tid blevet den mest solgte medicin i Japan, der i øjeblikket er ramt af en slem influenzaepidemi. Pillen Xofluza blev godkendt sidste år i Japan og USA og blev spået stor succes, og salget steg hurtigt i Japan. Nu ser det dog ud til, at medicinen måske ikke er det mirakelmiddel, man troede, og at nogle influenzatyper er resistente overfor pillen. Desuden koster en dosis 150 dollars i USA.

Rigtig god dag,
Heidi Joy Madsen og Thomas Andrew
Nyhedsredaktører

Vi ønsker dig en god dag og glæder os til at forsyne dig med nyheder og analyser resten af døgnet. Hvis du har gode råd, forslag eller tip til emner, som vi bør kaste os over, kan du kontakte os på telefon 33 30 31 31 eller e-mail finans@finans.dk.

Finans Redaktionen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.