Briefing
0

Eksperter undsiger pensionsplan fra S

S bruger »verdens dårligste argument« til at afvise kritik af partiets pensionsplan, lyder det fra cheføkonom.

Murermester Lars Dyhr Winsløw (med hue)og hans svend Rasmus Zinck arbejder på en garage i Søborg. Det er den gruppe af arbejdstagere, som socialdemokraterne mener, skal have muligheden for at gå tidligere på pension. Men udspillet møder kritik. Foto: Stine Bidstrup

Forskellen mellem at være i job og på folkepension vil for en enlig LO-arbejder være ca. 3.600 kr. om måneden efter skat. Det svarer til, at den månedlige indkomst falder med 18 pct., viser nye beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening.

At forskellen mellem job og pension ikke er større, skyldes bl.a, at pensionister i lejebolig ud over folkepensionen kan få boligstøtte og bruge af deres egen pensionsopsparing.

Spørgsmålet er centralt, fordi Socialdemokratiet har fremlagt en pensionsplan, der kritiseres for, at den også vil sende raske seniorer på tidlig pension, hvis de har været over 40 år på arbejdsmarkedet. Partiet har imidlertid afvist, at det skulle blive et stort problem.

»Når vi ved, at en tidlig folkepension vil give en mindre månedlig ydelse, er vi ikke så nervøse for, at det vil vælte ud af arbejdsmarkedet med raske og rørige seniorer,« forklarede Mattias Tesfaye (S) for nylig.

Men det er »verdens dårligste argument«, lyder det fra Jens Hauch, cheføkonom i tænketanken Kraka, der vurderer, at DA’s beregninger er »gennemført efter gældende standarder«. Jens Hauch fremhæver erfaringerne fra efterlønnen.

»Masser af raske og rørige mennesker gik fra, så snart de kunne, selv om de fik færre penge på efterløn. Det er jordens bedste eksempel på, at mange raske seniorer også vil benytte sig af en tidlig folkepension,« siger han.

Torben M. Andersen, professor ved Aarhus Universitet, deler den vurdering.

»Det er meget velbelyst i danske og internationale studier, at mange stiger af arbejdsmarkedet ved den først givne lejlighed,« siger han.

Dansk Arbejdsgiverforening advarer mod, at en tidlig folkepension bliver et tilløbsstykke på grund af den begrænsede forskel mellem at være i arbejde og på pension.

»For en stor gruppe vil forskellen være lille alt i alt. Oven i det kommer, at man f.eks. heller ikke længere vil have en transportudgift til og fra arbejde,« siger adm. direktør Jacob Holbraad.

Ifølge S-ordfører Mattias Tefaye viser DA’s beregninger, at nedslidte vil få »en reel mulighed for at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet«.

»Det er klart, at det ikke bliver nogen nem opgave at lave en rettighed, og vi har heller aldrig påstået andet,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

BRANCHENYT
Læs også