Briefing

Her er de 10 vigtigste nyheder fra Finans tirsdag morgen

Få et hurtigt overblik over nattens og morgenens vigtigste nyheder.
 

Skrivebordsøvelse fra EU rammer stavnsbundne pensionskunder.
Flere hundredetusinder danske lønmodtagere er blevet ramt af en skrivebordsøvelse i EU, som forringer deres pensionsopsparing.
Hvad er der sket: EU har analyseret det lave renteniveau og sænket den såkaldte diskonteringsrentekurve til et rekordlavt niveau. Det betyder, at pensionsselskaberne skal hensætte flere penge til garantierne, og ifølge eksperter vil det forringe pensionsproduktet for de mange kunder med ydelsesgaranti.
Problemet: Når selskaberne skal sætte flere penge til side, bliver det vanskeligere at investere optimalt. På den måde ser kunderne ud til at ende op med et dårligere produkt, og det er især et problem for de mange kunder, som ikke har muligheden for at skifte. Fem kommercielle pensionsselskaber afviser nemlig, at kunder kan få udbetalt værdien af deres garanti, hvis de vil skifte til et markedsrenteprodukt.
Værdistigning: For mange kunder betyder skrivebordsøvelsen fra EU i virkeligheden, at deres garantier bliver mere værd. Men den værdistigning er altså ikke meget værd for de kunder, som ikke kan få værdien udbetalt.

Nyt våben skal stoppe svindelselskaber. Med millioner af kroner i ryggen har Erhvervsstyrelsen investeret i et nyt digitalt fundament, så systemet kan mønstergenkende i realtid i registreringsøjeblikket og stoppe de selskaber, der var på vej til at blive oprettet for at kunne svindle. Erhvervsstyrelsen har f.eks. gennemgået ca. 3.500 vurderingserklæringer fra 2017, og op mod 60 pct. overholder ikke selskabslovgivningen.

Legetøjsbrødre bløder en mio. om dagen i katastroferegnskab. Pengene er fosset ud af af legetøjskoncernen Dracco i det seneste år, viser et nyt regnskab, hvor egenkapitalen er reduceret med i alt 416 mio. kr. Dracco er mest kendt for mærket Filly samt Draccoheads, der var en dille fra begyndelsen af 1990'erne.

Frankrig vil have EU's medlemslande til at lovliggøre kryptovalutaer. Som det første større land har Frankrig netop vedtaget en lovgivning, der legaliserer kryptovalutaer. Til gengæld skal alle aktører registreres og betale skat af deres fortjenester.

Goldman Sachs skrumper. Selvom omsætningen faldt 13 procent, skar storbanken Goldman Sachs tilsvarende i omkostningerne og kom ud af første kvartal i år med et større overskud end ventet. Samlet kunne Goldman Sachs notere et overskud på 2,3 milliarder dollar på en omsætning på 8,8 milliarder dollar i kvartalet. (Ritzau)

Opkøb sikrer cementkæmpe rekordomsætning. Aalborg Portland-koncernens omsætning landede på 8,9 mia. kr. i 2018 mod 8,5 mia. året før, viser nyt regnskab. Det svarer til en stigning på knap fem pct. Væksten skyldes bl.a., at koncernen de seneste år har haft pengepungen fremme for at købe op

Norwegian vil have Smedegaard som ny bestyrelsesformand. Norwegian har indstillet Niels Smedegaard som ny bestyrelsesformand, oplyste flyselskabet mandag eftermiddag. Niels Smedegaard stopper efter planen som topchef i DFDS ved udgangen af april.

Dansk golfentusiast står bag et af Europas hurtigst voksende selskaber. Janus Nielsen har i løbet af fem år opbygget en it-forretning med snart 500 medarbejdere og base på feriekysten Costa del Sol.

Tre kriseramte banker står op fra de døde. DAB, Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse har formået at vende skuden efter flere kriseår. Det viser Bankresearchs årlige liste over mest truede banker. (Børsen)

Store dele af Notre Dame omdannet til aske efter storbrand. Store dele af et af Paris' ikoniske vartegn, den mere end 850 år gamle kirke Notre Dame, blev mandag aften omdannet til aske. Tårnet og hele taget kollapsede ved branden. (JP)
 

Har du fået overblikket? Du kan også få de vigtigste nyheder direkte i mailboksen eksklusivt udvalgt af vore redaktører ved at tilmelde dig vores morgenbriefing.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også